A herényi Gothard-kastély alapjai az 1690-es évekből származnak, ekkor emeltek a területre egy barokk kastélyt, melyet a következő évszázadok során klasszicista stílusban átépítettek, majd a Gothard család Hauszmann Alajos tervei alapján 1881-ben neoreneszánsz-eklektikus kastéllyá alakította. Az eredeti barokk épület néhány terme ma is a kastély része.

Fénykorában, mely egy időszakra esett a boldog békeidőkkel, az épület kifinomult stílusjegyekkel rendelkezett kívül-belül egyaránt. A kastélyt díszes mennyezeti festmények, míves stukkók, kovácsoltvas díszítések, boltozatok ékesítették. A Gothard család számára obszervatórium, kémiai laboratórium, dolgozószoba, összesen 12 kényelmes lakószoba, fotólabor és fizikai labor állt rendelkezésre. A kastélyt gondozott angolpark vette körül, rengeteg telepített fával, virágzó növényekkel, konyhakerttel, az üvegházban citrom-és narancsfákkal. A Gothard testvérek nem csak átépítették, de modernizálták is az épületet, vízzel, elektromossággal szerelték fel és telefon is működött otthonukban.

A kastély falai számos fizikai, kémiai kísérlet tanúi voltak, Gothard Jenő itt alkotta meg Kuncz Adolf segítségével azt a Foucault-ingát, melyet a szombathelyi Székesegyházban mutattak be a híres kísérlet során 1880-ban.

Magyarországon először itt, az obszervatóriumban készültek asztrofotók, Gothard számos csillagászati objektumot fotózott le. Emellett a csillagvizsgálóban meteorológiai, földtani megfigyelések is folytak. Gothard Jenő sokat tett Szombathely fejlesztéséért is, küzdött a városi villamosközlekedés megindításáért és árammal látta el Herényt.

Fotó: mapio.net

A tudós 1909-ben elhunyt, családja a birtokért a következő években több alkalommal volt kénytelen pereskedni a tulajdonjogot illetően. A per eredményének tekinthető, hogy 1918-ban a kastély átkerült Böhm Mihály, majd egy hónappal később Purgly János birtokába. A Purgly család nem sokáig élvezte a szép vidéki kastély nyújtotta kényelmet, továbbértékesítették az épületet Bauer Mihálynak, aki évekkel azelőtt adta el saját röjtökmuzsaji kastélyát, mely jelenleg szállodaként működik. Bauer családja az államosításig élt a kastélyban.

Fotó: mapio.net

A Gothard család eközben átköltözött a Gothard-kúriába, amely özv. Gothard Sándorné hozzájárulásának köszönhetően 1965-ben lett az egykori kastélybeli, három évtizede nem működő csillagvizsgáló új helye.

Fotó: mapio.net

A II. világháború alatt katonák állomásoztak a kastélyban, illetve családoknak biztosított menedéket. A kastély lassan lepusztult állapotba került. Az államosítás után szükséglakásokat alakítottak ki az épületben, melyet 1959-ben újítottak fel utoljára.  A kastélyban jelenleg is önálló, szociális bérlakások találhatók, s a kastély egykori visszafogott eleganciájáról csak kopott falak és a kovácsoltvas kapu árulkodik.

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

öt × kettő =