A hangverseny fiatal művészek felfedezését kínálja, egy zongoristáét és egy fuvolásét. No meg persze a Savaria Szimfonikus Zenekarét, hiszen a nem budapesti szimfonikus együttesek értékeire újra és újra rá kell csodálkoznunk. És akkor még nem beszéltünk a műsoron szereplő, ritkaságszámba menő fuvolaversenyről.

A felfedeznivalók sorában szándékosan nem említettük a karmestert: Madaras Gergelyt (1984) már nem kell felfedezni: 2013 óta a francia Orchestre Dijon Bourgogne zeneigazgatója, 2014 óta a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, 2018 februárjában pedig meghívást kapott Belgium legnagyobb szimfonikus zenekara, a Liège-i Királyi Filharmonikusok zeneigazgatói posztjára. Magyar együttese élén a Müpa Felfedezések sorozatában most a két népszerű Dvořák-szimfónia közül a szlávos bájú, népies VIII.-at vezényli.

A műsor első részében két versenymű is megszólal. Mozart egyik legnépszerűbb bécsi zongoraversenyét, az 503-as Köchel-jegyzékszámú C-dúr koncertet fiatal művész, Balog Alexandra adja elő.

Középfokon 2003-ban kezdte meg hangszeres tanulmányait: a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke, felsőfokon a londoni Royal Academy of Music hallgatója volt. 2017 novemberében megnyerte a grazi Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt.

A műsor talán legizgalmasabb felfedezése a francia Jacques Ibert (1890-1962) Fuvolaversenye (1934) – ez a pezsgő, virtuóz mű a hangszer egyik legjelentősebb 20. századi repertoárdarabja. Megszólaltatója, Győri Noémi nagyszerű tanároknál tanult, nemzetközi versenyeken szerepelt sikerrel, immár sok éve koncertezik Európa- és Amerika-szerte, kiváló lemezeket is készített, de idehaza kevesebbet hallunk róla. Fedezzük fel magunknak őt is!

Műsor:

Savaria Szimfonikus Zenekar
vezényel:  Madaras Gergely

zongora: Balog Alexandra
fuvola: Győri Noémi

Helyszín: MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

Időpont: 2018. szeptember 30. vasárnap (19:30 — 22:00)

Bővebb információk a Müpa weboldalán

JEGYVÁSÁRLÁS

Facebook
VIAMÜPA

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

kettő × kettő =