Balatontourist: nő a kempingek forgalma

0

A kempingezés reneszánszát éljük, több mint 50 százalékkal nőtt a kempingek előfoglalása a két évvel ezelőtti adatokhoz képest a Balatontoruist Kft. által üzemeltetett 17 balatoni kempingben, ahol kisebb fejlesztésekkel készülnek az áprilisban induló nyitásokra, a tavalyinál jobb szezonra számítva – mondta Székely Ferenc, a cég általános igazgatóhelyettese az MTI-nek.

Kifejtette: tavaly stagnált, a csapadékos nyár ellenére sem csökkent a forgalom a kempingekben, ahol 173 ezer vendég töltött el 618 ezer vendégéjszakát.
Elmondta, az évek, évtizedek óta visszatérő, egyre idősebb vendégkör csökken, helyükre új kempingezők lépnek. A szokások is átalakulóban vannak: egyfelől Kelet-Közép Európában egyre több háztartás rendelkezik lakókocsival, lakóbusszal, másfelől egyre több vendég szeretné élvezni a kempingezés mint életforma örömeit, de nem kíván invesztálni a kempingezéshez szükséges felszerelésekbe. Ezeket ma már egyre inkább a kempingüzemeltetőknek kell adniuk. Tavaly 25 mobilházzal és 45 bérelhető lakókocsival nőtt a kempinglánc kínálata, amely az idei szezonra további 50 mobilházzal bővül – mondta Székely Ferenc.
Megfigyelhető a vendégkör polarizálódása is. Egyrészt egyre nagyobb az igény a magas színvonalú, nagy alapterületű fedett szálláshelyek és a komfortos parcellák iránt, az áramcsatlakozás mellett a közvetlen víz- és szennyvíz csatlakozással. Másrészt növekszik a kereslet a legtakarékosabb nyaralási formák iránt is. Nő az igény a kempingeken belüli díjmentes kulturális-, sport- és szórakoztató programok iránt is.
A Balatontourist 17 kempinget üzemeltet, amelyeket az időnként változó tulajdonosoktól bérel.
Idén a cég első kempingje április elsején nyit Zalakaroson, amit április közepén további három követ, a Balatonakali Strand-Holiday Kemping, a Keszthely Zala Kemping és Üdülőfalu és a Vonyarcvashegy Park Kemping és Üdülőfalu, majd májusban valamennyi megnyitja kapuit.
A cég balatoni kempingláncát folyamatosan értékeli az európai piac. Ezek közül legmeghatározóbb a kempingezők bibliájának számító, több mint 2800 kempinget felsorakoztató ADAC Német Autóklub kempingkatalógusa, amibe már bekerülni is rangot jelent – fogalmazott Székely Ferenc. Jelentős eredménynek nevezte, hogy szerepel benne a Balatontourist 15 kempingje, a révfülöpi Napfény Kempingje pedig a Balaton körül egyedüliként elnyerte az idén bevezetett ADAC TIPP kiemelést. Ezt a nem luxus-kategóriás, de több téren is kiváló teljesítményt nyújtó kempingek kaphatják meg.
Az Igazságügyi Minisztérium honlapján fellelhető hivatalos információk szerint a társaság nettó árbevétele 2013-ban 1,3 milliárd forint volt, amely a társaság közlése szerint 2014-ben 1,7 milliárd forintra emelkedett. 2014-ben az adózás előtti eredmény a nem végleges adatok szerint eléri a 2013. évi 141 millió forintot. A társaság 2014-ben 25 mobilházzal és 45 bérelhető lakókocsival növelte kínálatát, melyet 2015-2016-ban további 25-25 mobilház követ. Évente 100 millió forintot meghaladó összeget fordít beruházásokra, a kempingek műszaki állapotának javítására és a vendégfogadási színvonal emelésére.

MTI

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

egy × három =