Színészcsalád tagjaként aligha volt kérdés, mi lesz a kis Komlós Júliából. Pedig szülei, a Hacsek és Sajóból ismert Komlós Vilmos és párja, Pintér Irma nem örültek volna, ha lányuk a színpadot választja. A fiatal lány azonban hajthatatlan volt.

1919. február 10-én született Szabadkán, a színház, a színművészet légkörében nőtt fel.
1935-ben, 16 évesen egy szerep kedvéért otthagyta Rózsahegyi Kálmán színművészeti iskoláját, így a diplomát azonban csak 70 évvel később adták át neki, ünnepélyes keretek között.

Forrás: stefan2001.blogspot.com
Forrás: stefan2001.blogspot.com

Az 1930-as évek végén ismerte meg későbbi férjét, a szintén színész Földessy Gézát. Egymásra találásuk regénybe illő, Komlós Juci közönséges szoknyapecérnek tartotta a színészt, aki azonban kitartóan ostromolta őt. A világháború után házasodtak össze, 1946-ban megszületett egyetlen gyermekük, Földessy Margit, aki a hagyományt követve színészi pályára lépett.

1. Komlóc Juci esküvőjén; 2. Fellépés a Moulin Rouge c. darabban (Forrás: forum.index.hu)
1. Komlóc Juci esküvőjén; 2. Fellépés a Moulin Rouge c. darabban
(Forrás: forum.index.hu)

A kapcsolat  azonban hirtelen véget ért, Földessy 1948-ban disszidált, magára hagyva gyermekét és feleségét. A színésznőt nagyon megviselték a történtek, itthon kellett elviselnie a megalázó pletykákat, támadásokat és a hatóságok zaklatását. Apja hiányát megsínylette leánya is, aki lázadó kamasszá cseperedett és sokszor keserítette el édesanyját. A sors fintora, hogy évekkel később ugyanazt élte át, amit anyja: férje disszidált, hátrahagyva a 8 hónapos terhes Margitot.

Komlós Juci (Tartuffe, 1951) (Forrás: www.got-blogger.com)
Komlós Juci (Tartuffe, 1951)
(Forrás: www.got-blogger.com)

Juci 1957-től a József Attila Színház, 1965-től a Thália, 1977-től a Nemzeti Színház berkeiben lépett fel. A komikai szerepek mellett számos drámában szerepelt,  Opheliaként a Hamletben vagy Roxane-ként a Cyrano de Bergeracban.

Részlet a Szomszédok c. teleregényből, balról jobbra: Zenthe Ferenc, Komlós Juci, Raksányi Gellért) (Forrás: kinetograf.blog.hu)
Részlet a Szomszédok c. teleregényből, balról jobbra: Zenthe Ferenc, Komlós Juci, Raksányi Gellért)
(Forrás: kinetograf.blog.hu)

1987-ben lett az ország Lenke nénije a Szomszédokban. A 13 évig tartó sorozatban Zenthe Ferenccel alakítottak idős, szeretnivaló házaspárt.

Forrás: www.bp18.hu
Forrás: www.bp18.hu

1957-ben Jászai-díjat kapott, 1960-ban érdemes művész lett, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. 1998-ban a Halhatatlanok Társulatának tagja, 2002-ben a Nemzet Színésze lett. 92 évesen hunyt el, 2011. április 5-én.

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

húsz + kilenc =