Az Iszlám Állam és az Isis-kultusz nem ugyanaz!

0

Tavaly decemberben több negatív jelzés is érkezett az épp a karácsonyi koncertjére készülődő Isis Big Band Facebook-oldalára. Több hozzászóló a zenekar névváltoztatását sürgette, feltehetően azért, mert az együttes nevéből a terrorszervezetre asszociálnak.

Pintér Róbert a Vas Népének elmondta, hogy kitartanak az Isis név mellett és nem tervezik annak megváltoztatását.

Szombathelyen számos szervezet és cég is működik ezzel a névvel, valamint Isis-szentély is található a megyeszékhelyen, így megkérdeztük Csapláros Andrea múzeumigazgatót, hogy az Iseummal vagy az Isis-szentéllyel kapcsolatban kaptak-e hasonló reakciót.

– Igen, az Iseum is kapott már ilyen kérdést, amin, őszintén szólva, meglepődtem. Az Iszlám Állam rövidítése egy mozaiknév, Isis pedig egy istennő neve. Másrészt itt Szombathelyen az Isis- és az Osiris-kultusz nem véletlenül nyerte meg az emberek szívét. Benne van a gyógyítás, az anyaság, az újjászületés vágya, amelyre szerintem minden ember vágyik – akár bevallja, akár nem. Ez egy befogadó vallás. Ha az ember megismeri a kultuszt, látja, hogy teljesen más a szellemisége, mint az Iszlám Állam nevű csoportnak.

– Ebben az esetben mindennek a kizárása a legegyszerűbb, de ez a normális emberi ész kizárását is jelenti. Azzal, hogy mindent feladok, például eltüntetem a környezetemből a keresztény értékeket, csak azért, hogy még véletlenül se haragudjon rám egy ilyen csoport, azt jelenti, hogy félelemben élek és inkább megtagadom, ami vagyok. Kizárólag azért, hogy ne legyen bántódásom. Szerintem az értékeinket fel kell mutatnunk és hangsúlyoznunk, amit fontosnak tartunk. Biztosan lesznek emberek, akik sérülni fognak ebben a konfliktusban, de ha én a saját értékeinket nem képviselem és bezárkózom a szobába, attól még nem lesz jobb.

H+

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

négy × három =