Egyre több információ derül ki a szombathelyi kulturális intézményrendszer átalakításáról.

Korábbi cikkünkben írtuk meg, hogy Némethy Mária, a Szombathelyi Médiaközpont eddigi ügyvezető igazgatójának jogviszonya 2021. január 31-vel megszűnik, de továbbra is a társaság munkatársa marad szerkesztő-műsorvezetőként.

A Szombathelyi Médiaközpontot 2021. február elsejétől Horváth Zoltán, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója vezeti, egyben a pénzügyi struktúraátalakítás miatt az előterjesztés szerint a veszélyhelyzetet követően

AZ AGORA JOGUTÓD NÉLKÜL MEGSZŰNIK, FELADATAIT A MÉDIAKÖZPONT VESZI ÁT.

Közben kiderült, hogy a Szombathelyi Médiaközpont az AGORA közművelődési feladatait is elfogja látni, ennek szervezeti kialakításával Horváth Zoltánt bízták meg. Így összességében a jövőben az AGORA cégként fog tovább működni, és ennek lesz része valószínűleg a Szombathelyi Televízió és a Savaria Fórum is.

A városvezetés álláspontja szerint cégként így több lehetőség nyílik pályázati részvételre, és kreatívabb kulturális és médiatartalmak jöhetnek létre – ezt Horváth Soma, Szombathely MJV kulturális ügyekért is felelős alpolgármesterének sajtóközleményéből derül ki, amely a nagy sajtóvisszhangot kiváltó polgármesteri előterjesztést követően adott ki a Városháza:

Az elmúlt 30 évben Szombathely kulturális intézményrendszere folyamatosan változott. A 2021. január 21-én megjelent intézményi átszervezéseket tartalmazó polgármesteri előterjesztési javaslat azt a célt szolgálja, hogy egy szélesebb portfólióval rendelkező kulturális centrum jöjjön létre.

 

A városvezetésnek eddig is elképzelése volt, hogy a közművelődési feladatokat ellátó szervezet céggé alakuljon, így elsősorban sokkal több lehetőség nyílik pályázatokon való részvételre és a dolgozóknak is új lehetőséget teremt az átszervezés. 

 

Az AGORA cégként fog tovább működni és többek között lehetősége nyílik a Médiaközponton keresztül közvetlenebbül és aktívabban kommunikálni a szombathelyiekkel, ezzel egyidejűleg pedig kreatívabb kulturális és médiatartalmak jöhetnek létre. 

 

Az átszervezés nem egyedi, például Szeged, Tatabánya, Mosonmagyaróvár és Salgótarján azok a városok, ahol a közművelődési feladatokat ellátó szervezetek egy cégen belül működnek a helyi médiaközpontokkal. Az elmúlt évben ezen cégek működését figyelemmel kísértük és az ekkor szerzett tapasztalatok alapján készítette el dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere az előterjesztési javaslatot. 

 

A kormányzati elvonások, a koronavírus-járvány és az ezek okozta gazdasági nehézségek miatt elengedhetetlen az intézményi racionalizálás a városban. Az AGORA és a Médiaközpont összevonásával pedig egy ügyvezető vezeti majd az újonnan létrejött szervezetet ugyanazért a bérért a korábbi kettő helyett. 

 

Mindezek azt a célt szolgálják, hogy a szombathelyiek élménygazdag, széles palettájú és minőségi kulturális programokkal és médiatartalmakkal találkozzanak az új cég részéről.

Időközben a városi ellenzék tiltakozó közleményt adott ki az átalakítás ellen, íme a Szombathelyi Fidesz közleménye:

Tiltakozunk az Agora megszüntetése ellen!


Egészen eddig úgy tudtuk, hogy január 22. a Magyar Kultúra Napja. Ám Szombathelyen sajnos mától egyúttal a város kulturális életét hosszú évek óta szervező és meghatározó AGORA Szombathelyi Kulturális Központ megszüntetésének napja is.


Nemény András polgármester és „nagyszerű csapata” – ki tudja, mitől megihletve – éppen Kölcsey Ferenc nemzeti imájának születésnapját tartotta a legalkalmasabbnak arra, hogy a városunk legfontosabb kulturális intézményét – a Médiaközpontba való beolvasztásra való hamis hivatkozás örve alatt – gyakorlatilag megszüntesse.


A 2007 óta számos kulturális-közművelődési funkciót ellátó intézmény (amelynek részei: a Művelődési és Sportház,  a Savaria Filmszínház, a KRESZ-park, a Felsőcsatári Gyermeküdülő, az Oladi Művelődési Központ valamint a Nyitra Utcai ÁMK) tehát a teljesen más funkciókat ellátó Médiaközponthoz kerül. Ahogyan Horváth Soma alpolgármester fogalmazott: az Agora intézményként szűnik meg, kft.-ként működik tovább, a Médiaközponttal közös cégben. Neve is más lesz, hogy mi, azt nem árulta el. (Csak remélni tudjuk, hogy a víztornyot polipra átkeresztelő keresztapaként nem hasonló „kreatív” megoldásban gondolkodik.)


A FIDESZ Szombathelyi Szervezete megdöbbenve figyeli a történéseket, egyúttal határozottan tiltakozik az ellen, hogy ilyen nagy horderejű – sok remek szakember egzisztenciáját is súlyosan érintő – döntés előtt nemcsak hogy nem kérték ki a véleményét, hanem még csak tájékoztatást sem kapott.

Ráadásul információink szerint – az átalakítás címszó alatt – néhány a Sportházban működő kulturális egyesület kiakolbólítása is elkezdődött.

Mint Szombathely kultúrájáért (is) felelősséget érző szervezet azonnali magyarázatot és a közgyűlés szakmai bizottságainak összehívását követeljük! Szeretnénk tisztán látni, valamint színvallásra késztetni azokat, akik a Nyugat Királynőjének kultúráját éppen a kultúra ünnepnapján ellehetetleníteni készülnek.


FIDESZ Szombathelyi Szervezete

2021. január 24-én végül a városvezető koalíció, az Éljen Szombathely! Egyesület közgyűlési frakciója is kiadott a témában egy közleményt:

„Fel kell készülnünk arra, hogy a város bevételei csökkennek a jövőben, ezért szükség van a költségvetés átalakítására, kezdve az önkormányzati cégek üzleti tervének átdolgozásával, racionalizálásával. Erre szükség van a város költségvetésének kiegyensúlyozottsága végett, másrészt, hogy a válság miatt nehéz helyzetbe került lakosokon segíteni tudjunk.”

 

Ezt akár az Éljen Szombathely! Frakció is nyilatkozhatta volna tavasszal, a járvány első hullámának leküzdéséről szóló egyeztetést követően, hiszen ez egy korrekt, a helyzetet normálisan kezelni kívánó politikusi akaratot tükröz. A fenti idézet viszont Illés Károlytól a Fidesz helyi frakcióvezetőjétől származik. A kérdés már csak az, hogy akkor nem gondolta komolyan mondandóját, vagy most érzi azt, hogy hazugságba csomagolt hangulatkeltéssel kívánja elterelni a figyelmet frakciójának semmittevéséről. Külön pikantériája nyilatkozatuknak, hogy annak a pártnak a nevében nyilatkoznak, amely az ő városvezetésük alatt megszüntette (valóban) a Gyermekek Háza önállóságát, amely eladta az Agora egykori székházát (Művészetek Háza), majd mintegy megkoronázva kultúrpolitikájukat el akarták kergetni a színházalapító Jordán Tamást (emlékezhetünk a direktor melletti tüntetésre, amelyen számos szombathelyi polgár állt ki igazgató úr mellett).

 

Nem tudjuk, mire gondoltak, amikor a kulturális dolgozók egzisztenciáját féltik. Egy olyan kormánypárt tagjaiként teszik ezt, amely egyeztetés nélkül szedte ki a közalkalmazotti jogállásukból, és tette a Munka Törvénykönyve alá a közművelődési dolgozókat. Az valóban érintette az egzisztenciájukat. A mostani elképzelés pedig az Agora jobb pályázati lehetőségeinek megteremtéséről szól amellett, hogy igen, a párhuzamosságok megszüntetése és a közpénzek megóvása valóban kimondott célunk most, és marad a jövőben is.

 

Végezetül azt szeretnénk kérni a mélyen tisztelt szombathelyi ellenzéktől, hogy politikai lózungok (=semmittevés) helyett vesse latba kapcsolatrendszerét, hogy a városunk költségvetéséből kieső bevételek kompenzációjáról folyó tárgyalások sikeresek legyenek. Segítsenek abban, hogy a részben a pandémia miatt, részben pedig a kormány intézkedései által kieső bevételeket megkapjuk. Önök meg tudják ítélni, melyik utat választják: segíteni szeretnék Szombathely életét, vagy az öncélú romboló várospolitikát folytatják. Ez az Önök döntése.

 

Éljen Szombathely! Egyesület közgyűlési frakciója

Várhatóan február első heteiben derülnek ki a szakmai részletei a fúziónak, azaz hogy milyen formában kerülnek át a közművelődési feladatok és szolgáltatások az új cégbe. További kérdés még a munkatársak jövőbeli sorsa a két intézmény tekintetében, valamint az is kérdéses, hogy a Médiaközpont a jelenlegi helyen folytatja-e a Szombathelyi Televízió és a Savaria Fórum működtetését, vagy esetleg egy helyre összpontosítják az szervezetet.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizenegy − négy =