A Bécsi Egyetem Európai és Összehasonlító Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének Finnugor Tanszéke és az ELTE Savaria Egyetemi Központja idén 26. alkalommal rendezi meg az Osztrák-Magyar Nyári Egyetemet július 2-től 21-ig.

Jövő héten vendég lesz Beck Zoltán, az Év Szövegírója díjjal kitüntetett énekes-gitáros, a 30Y rockegyüttes alapítója, dalszerzője, író, de érkezik dr. Havasréti József író, kritikus, a PTE BTK Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékének oktatója is, aki a magyar neoavangárd kultúrát, a szubkultúrát, a populáris zene műfajait kutatja.

A háromhetes rendezvényen magyar illetve osztrák egyetemi és főiskolai hallgatók vesznek részt, akik egymás nyelvét és kultúráját tanulják. Csire Mártát, az osztrák-magyar nyári egyetem vezetőjét kérdeztük: miben különböznek a többi nyári egyetemtől?

Nem nemzetköziek vagyunk, hanem bilaterálisak, ami azt jelenti, csak két országból vannak résztvevőink, és ezen két nyelv oktatására és tanulására koncentrálunk. Bár a rendezvény fő vonalát a napi 4 óra nyelvóra adja, a tanulás itt nem ér véget: délutánonként közös házi feladatok, projektmunkák és újságszerkesztés folyik, amelyek során a diákok átveszik a tanár szerepét is, hiszen együtt kell dolgozniuk, mindkét nyelvet aktívan használniuk, s így sokat tanulnak egymástól. Nem csak a nyelveket, de a nyelveken keresztül számos érdekes információhoz juthatnak a másik kultúrájáról, gondolkodás- és életmódjáról. Egy idő után nem is veszik észre a váltásokat a nyelvek között, és számunkra fontos, hogy ez a fajta kommunikáció idővel természetessé válik.

Modor Réka, az ELTE SEK külügyi referense korábbi tapasztalatai alapján hozzáfűzte:

Az Osztrák-Magyar Nyári Egyetem legfőbb pozitívumainak tartom a szórakozva tanulás elvét, szervezettségét és az oktatók őszinte kíváncsiságát, nyitottságát a diákok felé. A közel egy hónap során, melyet a legkülönfélébb helyekről, kultúrákból érkező diákok Szombathelyen töltenek, a tanórákon túl bepillantást nyerhetnek városunk és a régió történelmébe, hagyományaiba, de ami még ennél is fontosabb testközelből ismerhetik meg egymás nyelvét, szokásait, életszemléletét – egy végtelen elfogadó és inspiráló közegben. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy immár több mint egy évtizede a szombathelyi campus adhat otthon ennek a sokszínű rendezvénynek.

Merklin Tímea

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizennégy − hat =