A Szomszédok teleregény egykori helyszíneit mutatja be a BUPAP új sétája

1

A Gazdagréti lakótelepen szervezi meg legújabb sétáját a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP): a Szomszédok című, 13 éven át forgatott teleregény helyszínei mellett a korszak építészetét és történetét is bemutatják a szervezők a séta résztvevőinek.

A kultikussá vált sorozat helyszíneit végigjárva nemcsak a régi ismert tereket láthatják testközelből az érdeklődők, de Merker Dávid szociológus vezetése mellett jobban megismerhetik a Kádár-korszak lakótelepeinek világát is – mondta az MTI-nek Lénárd Anna, a BUPAP vezetője.
A szervezők egyebek mellett bemutatják, mi működik ma abban a közértben, ahol egykor Lenke néni árusított, ellátogathatnak Vágási Jutka iskolájába, valamint abba a templomba is bemehetnek, amelynek építésére egykor Sümeghy Oszkár fellépésével gyűjtöttek adományokat.
Miközben a sorozatbeli Lantos utca panelházai között sétálnak a túra résztvevői, különböző szociológiai és urbanisztikai kutatásokra támaszkodva megismerhetik, hogyan éltek a lakótelepeken a 80-as években és a rendszerváltás után.
“A BUPAP sétáin általában nem a klasszikus látnivalókat mutatjuk meg. Ez különösen igaz erre a programra, hiszen most egy lakótelepen fogunk sétálni. A túrán a sorozaton keresztül azt a lakótelepi világot tudjuk bemutatni, amely sokak számára ismerős, ám amellyel legalább ugyanannyian csak a televízió képernyőjén keresztül kerültek kapcsolatba” – mondta Merker Dávid.
“A sorozat egészen új perspektívából mutatja be az akkori társadalmat és az emberek életét. Ezért gondoltunk arra, hogy izgalmas lenne összekötni a Szomszédok világát a lakótelepek világának bemutatásával” – fogalmazott a szociológus.
Az első két sétát január 26-án és február 2-án 11 órától szervezik, a programokra és a szervezet egyéb sétáira a www.bupap.hu oldalon lehet jelentkezni.

MTI

Facebook

1 komment

Comments are closed.