A Nemzeti Filmintézet nyolc évtized húsz felejthetetlen magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online 10 napon át a Magyar Film Napja alkalmából április 30-án. Május 10-ig elérhető többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba. Alább a teljes filmlista. A filmek címére kattintva lehet megnézni a filmeket.

Nem vicc. 20 vígjáték ingyen május 10-ig.

Április 30. a magyar film ünnepe 2018 óta, annak emlékére, hogy ezen a tavaszi napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 1901-ben. A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik maradandó munkáikkal világhírűvé tették a magyar filmet és a magyarországi filmgyártást. Április 30-án őket és a magyar filmet ünnepeljük.  

A Magyar Film Napja rendezvénysorozathoz tavaly már több mint száz saját szervezésű programmal – közös mozizás, beszélgetések, közönségtalálkozók, filmzene koncertek – csatlakoztak a résztvevők. Mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési központokban, sőt szórakozóhelyeken is voltak országszerte filmes programok, és a nagy sikerű kezdeményezéshez világszerte csatlakoztak a magyar intézetek, konzulátusok, nagykövetségek is.  

Idén a járványhelyzetre való tekintettel az ünnepi mozizás digitálisan folytatódik. A Magyar Film Napjára a Nemzeti Filmintézet (NFI) 20 klasszikus vígjátékot, köztük a Hyppolit, a lakáj-t, a Meseautó-t, minden idők legnézettebb magyar filmjét a Mágnás Miská-t, a Liliomfi-t, a Mici néni két életé-t, a Roncsfilm-et, és a A legényanyá-t is ingyenes elérhetővé teszi online április 30-tól tíz napon át. Teljeskörűen felújítva és digitalizálva lesz látható a szocializmus szimbólumává vált A tanú, a 90-es évek egyik legnagyobb közönségsikere, a Csinibaba és a Moszkva tér című generációs kultfilm is.  

Az NFI Filmarchívum munkatársai a magyar film különböző korszakaiból, nyolc évtized kiemelkedő magyar vígjátékaiból válogattak. A 20 film közül több ezúttal lesz először látható online. A vígjátékokban viszontláthatjuk a magyar film örök nevettetőit és legendás arcait, köztük Bodrogi Gyulát, Bujtor Istvánt, Dajka Margitot, Eperjes Károlyt, Esztergályos Cecíliát, Garas Dezsőt, Gálvölgyi Jánost, Gobbi Hildát, Kabos Gyulát, Kállai Ferencet, Kern Andrást, Kiss Manyit, Koncz Gábort, Latabár Kálmánt, Mucsi Zoltánt, Őze Lajost, Pásztor Erzsit, Pécsi Ildikót, Perczel Zitát, Pogány Juditot vagy Reviczky Gábort.  

Filmlista a linkekkel:

1. Hyppolit, a lakáj (1931) Rendező:  Székely István  

2. Meseautó (1934) Rendező:  Gaál Béla  

3.  Katyi (1942) Rendező:  Ráthonyi Ákos  

4.  Egy szoknya, egy nadrág (1943) Rendező:  Hamza D. Ákos  

5.  Mágnás Miska (1948) Rendező: Keleti Márton

6.  Állami áruház (1952) Rendező:  Gertler Viktor  

7.  Liliomfi (1954) Rendező: Makk Károly

8.  Két emelet boldogság (1960) Rendező:  Herskó János  

9.  Mici néni két élete (1962) Rendező:  Mamcserov Frigyes  

10.  A veréb is madár (1968) Rendező:  Hintsch György  

11.  A tanú (cenzúrázatlan) (1969) Rendező:  Bacsó Péter  

12.   Egy őrült éjszaka (1969) Rendező:  Kardos Ferenc  

13.    Gyula vitéz télen-nyáron (1970) Rendező:  Bácskai Lauró István  

14.    Veri az ördög a feleségét (1977) Rendező:  András Ferenc  

15.    Szeleburdi család (1981) Rendező:  Palásthy György  

16.    Csak semmi pánik (1982) Rendező:  Szőnyi G. Sándor  

17.    A legényanya (1989) Rendező:  Garas Dezső  

18.    Roncsfilm (1992) Rendező:  Szomjas György  

19.    Csinibaba (1997) Rendező:  Tímár Péter  

20.    Moszkva tér (2001) Rendező: Török Ferenc  

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

húsz + 7 =