A „Nagyapám Háza” mester-inas képzésről

0

Az idén egy kéthetes alkotótábor keretei között folytatódott tovább a Falufejlesztési Társaság Építész Tagozata által 2012-ben útjára indított „Nagyapám Háza” mester-inas képzés. A helyszín Oszkó határában egy műemléki pincefalu volt ahol a Kós Károly-díjas helyi civil szervezet, a „Hegypásztor Kör” már 27 éve foglalkozik a népi építészet emlékeinek megőrzésével és a hagyományos mesterségek értékmentésével.

Az alkotótábor témáját, a résztvevők által tavaly nyáron dokumentált és elbontott boronafalas régi présház újjáépítése adta. Ahogy a tábort vezető fiatal építészek – Radev Gergő és Bihari Ádám – elmondták, egy ilyen jellegű tábor célja kettős: azon túl, hogy megismerteti a résztvevőkkel a tradicionális építés mesterfogásait, anyaghasználatát és szellemiségét, fontos, hogy a korabeli életvitel hétköznapjaiba, a paraszti kultúra teljességébe is bepillantást nyújtson, mert így lehet csak megérteni igazán a népi építkezés komplex gondolkozásmódját.

Nem csoda hát, hogy az alkotótábor egy hagyományos aratónappal kezdődött, ahol a régi idők fáradságos munkáinak felidézésével a fiatalok maguk aratták le a zsúpfedéshez később felhasználandó rozsszalmát.

A zsúpkészítés, mely a Hegypásztor Kör egyik legjelentősebb, az utókor számára megőrzött népi mestersége, igazi ökologikus körfolyamat. A szalma az aratás és csépelés után mezőgazdasági hulladékként kerül elő, ám különböző fésülési, és kévekötési technikák után tökéletesen alkalmas tetőfedő anyagként jelenik meg a hagyományos építkezéseknél. A természetes alapanyagokból, teljesen emberi erővel készül zsúpfedés használati élettartama akár 25 év is lehet, majd aztán minden melléktermék és káros anyag nélkül visszafordul a természet nagy körforgásába.

Forrás, bővebb információk: http://epiteszforum.hu/nagyapam-haza-20141

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

kilenc − hat =