A “Nagy lélek”, azaz Mahatma Gandi élete és híressé vált mondatai

0
A2FP81

Mohandász Karamcsand Gandhi, Indiai politikus, a 20. század legnagyobb hatású pacifista vezére, akit “Mahatma” vagyis “nagy lélek” és “a haza atyja” címekkel tiszteltek hazájában.

Gandhi élete és tevékenysége több szempontból is kiemelkedő volt. 1869-ben született gazdag gudzsaráti családban, és bár először jogi tanulmányokat folytatott Londonban, az európai tapasztalatok hatására később meghatározóvá vált az indiai függetlenségi mozgalom ideológiájában.

Hazatérve India, különösen Dél-Afrikában megtapasztalta az indiaiak diszkriminációját és megaláztatását, ami elindította az erőszakmentesség és az igazság mellett való harc irányába. Gandhi a dzsainizmus alapelveit követve elutasította a diszkriminatív törvényeket, békés ellenállás és polgári engedetlenség eszközeivel küzdött az igazságért, ami rendszeresen börtönbe juttatta, de sosem alkalmazott erőszakot.

Gandhi 1915-ben tért vissza Indiába, és aktív részese lett a függetlenségi mozgalomnak. A satyagraha, vagyis az erőszakmentes ellenállás eszméjét hirdette, és ezt alkalmazta különböző tüntetéseken és bojkottokon keresztül, miközben ösztönözte az embereket, hogy saját szükségleteiket a maguk által termelt javakkal biztosítsák.

1930-ban a híres “sómenet” volt az egyik legjelentősebb esemény a függetlenségi mozgalomban, ahol Gandhi és követői a sóadó ellen tiltakozva gyűjtötték a tengervízből a sót. Ez az esemény jelképes és erőszakmentes tiltakozás volt a brit uralom ellen.

Gandhi egész élete során az erőszakmentesség és a béke híve maradt, még a második világháború idején is. Azonban a függetlenségi mozgalom során az indiai társadalomban növekvő vallási ellentétek miatt nehéz helyzetbe került. Az Indiai Nemzeti Kongresszus és a Muszlim Liga közötti rivalizálás a vallási feszültségek kiéleződéséhez vezetett.

Gandhi azonban továbbra is az egység és a békés megoldás híve maradt, és éhségsztrájkot is vállalt azért, hogy elérje az indiai kisebbségek jogait. 1947-ben India szabadsága elérkezett, és a koronagyarmatot India és Pakisztán között osztották fel. Gandhi mindent elkövetett azért, hogy megőrizze az egységet, de végül 1948-ban szélsőséges hindu nacionalista keze által meggyilkolták.

Gandhi élete során az indiai közélet legendás alakjává vált, és a függetlenségi mozgalom többi vezetője is tisztelettel emlékezett rá. A “Mahatma” az erőszakmentesség és a béke szimbóluma maradt, és az ENSZ hivatalosan is az erőszakmentesség világnapjává nyilvánította Gandhi születésnapját 2007-ben. Gandhi példája továbbra is inspirációt nyújt a világnak az igazság és a béke melletti harcban.

Gandhi tíz híressé vált mondatával emlékezünk életművére

  1. Az igazi barátság olyan lelki azonosulás, amely ritkán fordul elő ezen a világon.
  2. A nagy emberek soha nem a külsőt nézik, hanem a szívre figyelnek.
  3. Szívünk őszinte és tiszta óhajai mindig teljesülnek.
  4. Van-e korlát, melyen a szeretet nem tör át?
  5. A gyerekeket nem szabad közönséges tanítók kezére adni. A műveltség soha nem olyan fontos, mint az ember erkölcsi minősége.
  6. Az erő nem testi képességből fakad. Forrása a rendíthetetlen akarat.
  7. Csak akkor beszélj, ha a csendnél értelmesebbet tudsz mondani.
  8. Nekünk kell a változássá lennünk, amit a világban látni akarunk.
  9. Boldogság az, ha amit gondolsz, amit mondasz, és amit teszel, összhangban vannak egymással.
  10. A szeretet és az igazság olyan szoros egységet alkot, hogy gyakorlatilag nem is lehet őket szétválasztani. Olyanok, mint ugyanannak az éremnek két oldala.
Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizennyolc + négy =