Szegeden mindig történik valami izgalmas akár tudományos, akár kulturális téren, van miből szemezgetni. Egyik kedvencem a hónapban az áprilisi  „JATE Sikersztorik” kulturális előadássorozat volt. A szervezők célja, hogy olyan témákban hívjanak előadókat Szegedre, melyek a fiatalokat foglalkoztatják, ismerik. Így tehát áprilisban “A kultúra nagykövetei”, azaz a Szocialista Mémgyár és az Irodalmi Mémek oldalak kerültek terítékre.

Mindkét oldallal elsősorban Facebook-on találkozhatunk, hiszen ez volt az úgymond kiindulópont. A fiatal adminok számára fontos az anonimitás, nem kérkednek a népszerű oldalak moderálásával. Azért a keresztnevüket nyilvánosság elé engedték. 🙂

Forrás: Szocialista Mémgyár Facebook-oldal

A Szocialista Mémgyár szerkesztői, Bence és Máté már 15 éve ismerik egymást, először csak baráti társaságban szórakoztak régi képekkel, mert “azokon jók a mémek”. Főként Rákosi és Kádár arcához találtak ki poénokat, igaz, emiatt először magyarázkodniuk is kellett, hogy nem kommunisták. Végül hatan (töri faktosok) bele is kezdtek a posztolásba 2015 decemberében, mára azonban csak hárman maradtak. A kezdetekkor kb 100-120 képük volt “raktáron”, ebből válogattak naponta párat.

Forrás: Irodalmi mémek Facebook-oldal

Az Irodalmi Mémek pontosan egy év és egy hónap után indult Kártyajáték nevű admin keze alatt, aki az beszélgetésen most nem tudott részt venni. Balu, a másik szerkesztő később csatlakozott hozzá, megtetszett neki a koncepció. Nekik nem volt készletük, a kezdeti fellángolás vitte őket át az első nehézségeken.

Ugyan komolyabb problémába egyik oldal sem ütközött, támadókból azért jutott ide is oda is.

Balu elmesélte, hogy az elején volt egy ember, aki a posztjaikat bár megosztotta, de kemény kritikával illette, folyamatosan elemezgette őket. Ezt azonban a javukra fordították, sokat tanultak tőle. A Szocialista Mémgyárról egy piacon régebb óta fellelhető bulvárlap gyakornoka írt egy cikket. Először ártatlan érdeklődésnek tűnt, majd a végeredmény egy eléggé mocskolódó fogalmazvány lett, valószínűleg félreértelmezte a srácok indíttatását. Végül ők is profitáltak belőle, hiszen ennek hatására több követőjük lett a Facebook-on.

Ez utóbbi esetből is látszik, hogy egy-egy oldal vezetése komoly rizikófaktort jelenthet.

Például nem minden esetben elnézendő a szocializmussal viccelni, ezért a Bence és Máté kifejezetten figyelnek a tisztelet megadására, így október 23-án például un. kampánycsendet tartanak, amikor csak komoly posztok hagyják el a kezüket. Ugyanakkor az egész korszakra jellemző abszurditás és nevetségesség lehetővé teszi a viccelődést, amit ki is használnak. Ahogyan ők fogalmaztak :

“az 50 évvel ezelőtti vicceket, amiket akkor nem lehetett, most tömbösítve kimondjuk”.

Példának hozták a szocializmus nagy tervét, mi szerint az Alföldön kellene gyapotot termeszteni.

Újítások terén kissé korlátozott lehetőségekkel kell számolniuk, ha tartani akarják magukat az alapelvekhez. Fontosnak tartják, hogy az emberek azt kapják, amire feliratkoztak, bár úgy tűnik, többet nem is nagyon akar a közönség.

Mint elmondták, nem ebből akarnak meggazdagodni, ebben nincs pénz, inkább egy hobbi ez számukra, ami már komolyan az életük részévé vált.

Az Irodalmi Mémek adminjai gondolkodnak YouTube csatornán, verselemzésekkel vagy hasonlókkal. A Szocialista Mémgyár ott van a YouTube-on, de nem tervezik fejleszteni, hiszen jóval több munkával jár, ami aztán nem biztos, hogy megtérül lájkok formájában.

Egyébként van egy Elvtársak introjuk:

Az adminok rátermettségét mutatja, ahogyan az egyes szituációkat kezelik az oldalon. Például könnyedén lehet mémet csinálni egy indokolat és állandó “távirányítós Kádár János” kommentből vagy értelmes és hasznos vitát indikálni az Irodalmi Mémek oldalán egy, az oktatás problémáival foglalkozó poszt alatt. Ami a hasznosságot illeti, ne feledjük el, hogy két érettségi tárgyról van szó, így a srácokon nagy a felelősség. Viszont nevetve tanulhatunk tőlük bármikor, ha az irodalommal vagy történelemmel szeretnénk foglalkozni egy kicsit.

És hogy mi a siker titka?

Bence szerint találtak egy piaci rést, viccet csinálnak a viccből, ahogyan fogalmazott ez a “paródiának a valósága”. Balu szerint ma a mémek azok, amik jobban mennek, gyakorlatilag ezek a “modern kor karikatúrái”, kevesebb háttértudás kell hozzá.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

12 + tizenegy =