A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum is jelentős szerepet kap a 2016-os Szent Márton-év programsorozatában — erről kérdeztük Csapláros Andrea múzeumigazgatót.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság és Szombathely között megállapodás született, melynek keretében közösen szerveznek kiállítást. Miről szól ez a tárlat?
A megállapodás nemcsak a kiállításról szól, hanem Pannonhalma és Szombathely együttműködéséről a Szent Márton-évvel kapcsolatban. A lényeg Szent Márton eszmeisége, melyet mindkét hely sugározni szeretne. Egy hosszú programsorozatról, Szent Márton mindkét városban történő bemutatásáról született megállapodás, melynek egyik pontja a kiállítás.

A megegyezés azért jött létre, mert ők is és mi is szerettünk volna kiállítást Szent Mártonról, de elutasítottuk a születési hely körüli vitákat és a rivalizálást. (Köztudomású az a – középkori bencés hagyományon nyugvó – pannonhalmi vélekedés, mely szerint Márton Pannonhalmán született.) Így egy olyan közös nemzetközi tárlatot hozunk létre, amely közös jeggyel lesz látogatható, tehát zarándokutak is építhetők rá.

A kiállítás tematikájáról sokáig zajlott a vita, végül úgy döntöttünk, hogy mi Savariát, mint Szent Márton születési helyét emeljük ki. Ezt a pannonhalmiak tiszteletben tartják, Pannonhalma az egyházi és vallási vonatkozásokra koncentrál inkább. Szombathelyen azt a környezetet mutatjuk be, amelybe Szent Márton született. Itt a római valláshoz kapcsolódó kultuszok emlékei bőségesen kerültek elő, elég, ha csak az Isis-kultuszra és az Iseumra gondolunk. De ugyanitt az első keresztény csoportok megjelenésére is láthatunk példát.

Hol és mikor lesz a kiállítás?
Másfél évvel ezelőtt a kiállítás kurátora, Dr. Takács Imre Szombathelyen járt és végignézte a múzeum összes intézményét. Úgy gondolta, hogy az Iseum az az épület, amely a 21. századi kiállítási feltételeknek megfelel. Ezt én is így látom és örömmel fogadom, mert az Iseumban van Közép-Európában az egyetlen olyan római kori vallástörténeti kiállítás, amely hátterül szolgálhat a kereszténység kiteljesedése történetének. A kiállítás május-június környékén nyílik meg és november végéig tart majd.

A múzeum részt vesz-e a Szent Márton-év programjaiban, és ha igen, milyen módon?
A múzeumban egyrészt egy kortárs művészeti kiállítás előzményeként az ún. AVEC – városok (Európai Kulturális Városok Hálózata – a szerk.) kaptak felhívást Szent Márton-témájú képek készítésére. A beérkezett művekből szeptemberben nyílik kiállítás a képtárban. Emellett a karnevál egyik fő témája lesz a Szent Márton-évforduló. Szinte minden nap lesz valamilyen, ehhez kapcsolódó program. A pedagógiai, ismeretterjesztő elemek mellett szociális rendezvények is várhatók, amelyek kimondottan kötődnek Szent Márton szellemiségéhez.

Az interjú a Smidt Hírlevél-Hírlevél Plusz közös, téli kiadványában jelent meg, amit ide kattintva el is olvashat!

H+

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

húsz + 15 =