A lélegző telefonfülke avagy a biológia másképp a Spektrumon

0

A biológia sokak számára eddig a felfoghatatlan vagy érthetetlen tudományokhoz tartozott. A Spektrum csatorna azonban arra vállalkozott, hogy láthatóvá teszi a láthatatlant a tavaly bemutatott Brutális biológia című sorozatával.

A hatalmas sikerű sorozatban a látványos és mindenki számára érthető magyarázatokat az ország kedvenc biológia tanára, Dr. Szerényi professzor adta, így nem csoda, hogy a növények elaltatásától kezdve az ember és az állat képességeinek versenyben való összemérésén át a bekötött szemmel való autóvezetésig számtalan egyedi kísérletet láthattunk.
„A természetet csak akkor tudjuk megérteni, ha vizsgálódunk, ha kísérletezünk, és kipróbálunk mindent, amire kíváncsiak vagyunk…” ez a Spektrum Televízió Brutális biológia című sorozatának szlogenje és ennek a gondolatnak a jegyében tér vissza legújabb évadával a négy részes sorozat és az új témákban változatlanul Dr. Szerényi Gábor biológia professzor kalauzolja a nézőket.
A szívműködéssel, a légzéssel, a mozgással a sorozat úgy foglalkozik, hogy felépül például egy méretarányos fa-zsiráf és Dr. Szerényi Gábor tanár úr ennek a segítségével mutatja be, hogy az a 60 liter vér, amelyet az állat szíve keringet, miért nem okoz problémát a zsiráfnak, amikor lehajol.
Egy gigantikus telefonfülke szimbolizálja a mellkast a tüdővel és a légzéssel foglalkozó epizódban, de Szerényi tanár úr még a keringési rendszert is láthatóvá varázsolja.
A stáb boncteremben is forgatott, ráadásul a műsorvezető, Vályi István többször kerül halál közeli helyzetbe.
Egyszer, amikor nejlonzacskóba tekerik, hogy lássuk milyen lesz valaki, aki egyre több szén-dioxid tartalmú levegőt lélegzik be, majd annak a kísérletnek is ő lesz a szenvedő alanya, amikor a tanár úr azt vizsgálja, vajon lehet-e úgy levest enni, hogy közben áramütések érik az embert?

Hiszen az nem úgy van, hogy van a természet és van az ember. Minden sejtünk, minden szervünk, szüntelen mozgásban van és e változásban része a természetnek.

Brutális biológia szombatonként 16 órától a Spektrumon
Premier: december 5, szombat 16:00

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

kilenc + 6 =