A Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) 37. Országos Találkozóján és Szakmai Konferenciáján három szekció ülésezett. Az idén Szombathelyen, az AGORA Művelődési és Sportházban tartott tanácskozás eredményeit, a szekciók ajánlásait tesszük közzé ebben a cikkben, ezzel is támogatva a városszépítő szervezetek munkáját.

A Kerner Gábor, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnökhelyettese vezette települési arculat szekcióban a Hegyvidéki Településkép Kézikönyvről számolt be Beöthy Mária, a Budapesti Városvédő Egyesület egyik csoportvezetője, valamint előadást tartott Király József is, aki a kecskeméti arculati kézikönyvet elemezte, illetve vonta le az abból következő tanulságokat.

Pinczésné Kiss Klára felszólalásával kezdődött az ifjúsági szekció ülése. A nagy hagyományokkal rendelkező országos ifjúsági táborok szervezője kiemelte az ifjúság városszépítő munkájának fontosságát, valamint, hogy rendkívül nagy szükség van a fiatalok bevonására a települési szépítő szervezetek munkájába. Ezt követően – a többi szekcióhoz hasonlóan – a különböző országrészekből érkezett delegáltak beszámoltak a helyi tapasztalatokról.

A Millisits Máté vezette szekcióülés a képző- és iparművészetet helyezte a főszerepbe. A művészettörténész az ülés kezdetén összefoglalta a szekció elmúlt években folytatott tevékenységét, majd reményét fejezte ki, hogy Szombathelyt követve Debrecenben is mód nyílik a szekció munkájának folytatására. Itt Kiss Gábor, a Szent Márton Intézet (Savaria Múzeum) munkatársa a Szent Márton templomról, temetőről és látogatóközpontról tartott előadást; az Egerből érkezett Kerékgyártó József szintén Szent Márton témában, a püspök tiszteletének egri vonatkozásait mutatta be. Ezt követően két bányásztematikával összefüggő előadást tartott a Csehországból érkező Lucie Holouskova, valamint Petrovics László, a Várpalotai Városszépítő és Védő Egyesület elnöke.

Ezt követően a szekciók összefoglalták ajánlásaikat, melyeket végül a küldöttek egyeztetésén, egy módosítással elfogadták.

IFJÚSÁGI SZEKCIÓ

Szekcióvezető: Pinczésné Kiss Klára

Fotó: Hornyák Emőke

A szekció résztvevői egyöntetűen hangsúlyozták a város- és faluvédő tevékenység során az ifjúság szerepének fontosságát. Összefoglalásra került a Város- és Faluvédők Szövetségének ifjúsági feladatrendszere (pályázatok kiírása és lebonyolítása, díjátadás és kiállítások megszervezése, könyv megjelentetése a gyerekek munkáiból, országos és nemzetközi táborok indítása évről-évre). Pozitív példák hangzottak el a helyi egyesületek által szervezett táborokról, valamint a helyi ifjúsági tagozatok működéséről (Cegléd-Sümeg, Komló, Martfű, Ságújfalu, Tapolca, Törökszentmiklós, Vésztő).
A szekció résztvevői kiemelték az ifjúsági táborok eredményeit, hasznosságát, hiszen ezek során gyarapszik a résztvevők hely- és honismerete, közösségi életre és összefogásra való nyitottsága, segítséget nyújtanak egymásnak, közben jókedvűen hasznos tevékenységet végeznek a saját kétkezi munkájukkal.

A legfontosabb ajánlások:

 • Támogassa a Szövetség továbbra is a helyi táborok szervezését – akár két vagy több egyesület közös szervezésében.
 • Pályázati támogatás segítségével az országos városvédő táborokról szóló összefoglaló segédkönyv kiadása, mellyel további ötleteket és módszertani segítséget lehet adni a helyi szervezetek számára.
 • A Szövetség honlapja és a facebook oldalai segítségével törekedjen minden tagegyesület megosztani az aktuális híreit, információit a fiatalok városvédő tevékenységével kapcsolatban.
 • Gyűjtse össze, vegye fel a kapcsolatot a Szövetség azokkal az ifjúsági tagozatokkal, amelyek a falu- és városvédő egyesületek mellett működnek a település értékeinek megmentése érdekében.

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI SZEKCIÓ

Szekcióvezető: Millisits Máté

Fotó: Hornyák Emőke
 • Az ipari örökség témájához kapcsolódó gazdag épületállomány megőrzése, valamint az ipari termelés alól már kivont épületek hasznosítását, kulturális és közművelődési célra való felhasználását kiemelten ajánlja a szekció.
  Az ipari örökségünk a pozitív példák ellenére folyamatosan pusztul. A jó hasznosítási példák bemutatása lehetőség az emlékek megismertetésére, egyben ösztönzőleg hathat a megmentésükre. A szekció ajánlja a nehéziparhoz kötődő ipari műemlékek bemutatására a Vas Kultúra útja nemzetközi kulturális útvonalat.
 • A már létező Szent Márton országos adatbázis bővítése a Kárpát-medence teljes területére kiterjedő képző- és iparművészeti művészeti alkotásokkal, a Szent Márton-kultusz mind teljesebb megismerését szolgálja, amit a szekció ajánlja.
  Az Szent Márton-emlékek megismertetése az ifjúság számára, amely a helyi és európai identitás erősítését szolgálhatja a fiatalok számára.
  A Szent Márton-kutatás példája nyomán, más régiók kiemelt szentjeinek vizsgálata, és bemutatása hasonló eredményre vezethet.

TELEPÜLÉSI ARCULATI SZEKCIÓ

Szekcióvezető: Kerner Gábor

Fotó: Hornyák Emőke
 1. Településeink arculatai, élettereink legfontosabb részei közé tartoznak!
 2. Az arculati kézikönyvek elkészültével lehetőség nyílt a települések sajátos karaktereinek és épített értékeinek a megóvására.
 3. Az arculati kézikönyvek ajánlásai jó alapot biztosíthatnak a kortárs építészeti törekvésekhez.
 4. A kézikönyv akkor válhat közkincsé, ha a lakosság teljesen megismeri
 5. A kézikönyv ajánlásai akkor lesznek eredményesek, ha azokat az építésztervezők és a hatóságok megismerik.
 6. A kézikönyvek ajánlásai és az értékvédelmi rendeletek legalább kétévente kerüljenek felülvizsgálatra.
 7. A településeknek és a kormányzatnak a helyi értékek megóvása érdekében anyagi ösztönző támogatási lehetőségeket kell kidolgozniuk, adókedvezmények formájában is.
 8. Az arculati kézikönyvek értékvédelmi részei kerüljenek be az iskolai oktatásba.
 9. A kézikönyvek használhatósága érdekében teljesedjék ki a főépítészi hálózat, amely garantálhatja a rendeletek hatékonyságát.
 10. A Hungaria Nostra tagegyesületei vegyék gondozásba az arculati kézikönyveket.
 11. A településeken a helyi védett épületek legyenek táblákkal megjelölve.
 12. A TAK-ban az eddiginél nagyobb teret kapjon a települések múltbéli fejlődésének szakmai elemzése és az, hogy milyen szempontok alapján kívánatos annak jövőbeli, fenntartható fejlődése.
 13. A kézikönyvek ne kerüljenek az önkormányzatok fiókjaiba!

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 4 =