A civil szervezetek értéket adnak a városnak – ezt Dr. Nemény András az Éljen Szombathely! Egyesület augusztus végi programbemutatóján mondta. Október közepén váltás történt a városvezetésben, a hónap végén pedig kialakult az új bizottsági rendszer és megválasztották az új alpolgármestereket, így kezd körvonalazódni, milyen lesz az új városvezetés és a civil szféra kapcsolata a következő években.

Augusztus végén több feladatot és ígéretet is megfogalmazott a nemrég megválasztott polgármester: elmondása szerint több civil szervezet is jelezte számára, hogy a támogatási rendszer átalakítása mellett fontos lenne a civilek és az önkormányzat közötti kapcsolat erősítésére egy civil referens kinevezése. Ezekre, valamint új civil stratégia létrehozására és a civilek munkáját elismerő díjak alapítására is ígéretet tett Nemény András.

Dr. Nemény András polgármester a 2019-es Szent Márton-napi díjátadó gálán (Fotó: Vámosi Áron)

Október végén felállt az új városvezetés és bizottsági struktúra. A civil ügyekért felelős alpolgármester Horváth Soma lett, míg bizottsági szinten az újonnan megalakuló Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnökének Putz Attila önkormányzati képviselőt választották meg. A képviselőnek jelentős civil szervezeti tapasztalata van, hiszen korábban a Zanati Kulturális és Sport Egyesület elnökeként részt vett a civil szféra munkájában, így tapasztalata segíti majd abban, hogy a civil szervezeteket érintő ügyekben több szemszögből is rálásson egy-egy témára. Szimbolikus üzenet, hogy a bizottság nevében is megjelenik a civil szó, ezzel hangsúlyt adva a szférának.

Dr. Nemény András és Putz Attila az október 23-i közgyűlésen (Fotó: szombathely.hu)

Fontos elem lehet majd továbbá, ha megtörténik a civil referens kinevezése, hiszen az általunk megkérdezett helyi civil szervezetek is ezt emelték ki hiányosságként, valamint azt, hogy a rendelkezésre álló források emelése mellett a pályázati rendszer átalakítása, egyszerűsítése, valamint különböző támpontok – pl. pontozási rendszer bevezetése – is jelentősen segítené a civilek munkáját és pályázatírási tevékenységüket.

A civil stratégiánál fontos megemlíteni, hogy a megyeszékhely rendelkezik civil koncepcióval, amely meghatározza a civil szervezetekkel kapcsolatos intézkedési területeket és célokat, ez legutóbb 2018-ban frissült. A korábbi városvezetés is törekedett a civilekkel közös munkára, például egy ÁROP pályázat keretében civil konzorciumi partnerek bevonásával több területen is képzéseket, oktatásokat szerveztek. Ennek eredményeképp javult a szombathelyi civil szervezetek működése, a pályázat idején jött létre a Civil Fórum, az Év civil szervezete-díj is. A jelenlegi civil koncepció ugyanakkor több olyan célt is tartalmaz, amelynek megvalósítására nem került sor, vagy nem olyan formában, amely a civil szervezetek számára is megfelelő, így ennek vizsgálata és átalakítása is az új városvezetésre vár. Egyébként a koncepció megfogalmazta a civil referens alkalmazását is, mint cél.

Kötélugrók a februári civil flashmobon: kevés a fiatal a szektorban (Fotó: Hornyák Emőke)

A szombathelyi civil szférában ugyanakkor érdemes majd azokkal a problémákkal is kiemelten foglalkozni, amelyek országos szinten is fejtörést okoznak: az elöregedő tagság és a digitális kompetenciák meglétének kérdése több szervezetet is akadályoz a fejlődésben, sőt akad olyan közösség is, aminek megszűnését ezek hiánya okozta.

Az általunk megkérdezett civilek emellett infrastrukturális problémákat is felvetettek, sok szervezetnek nincs lehetősége irodabérlésre, valamint terembérlésre rendezvényeik megtartására.

Sok a pro-kontra és a fejlesztési lehetőség a helyi civil szférában, ugyanakkor azt bátran kijelenthetjük, hogy Szombathely országosan is egyedülálló, aktív civil élettel rendelkezik, amelyet a továbbiakban is ápolni kell.

Kiemelt kép: civil flashmob a Fő téren 2019. február 1-jén (fotó: Hornyák Emőke)

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

2 × öt =