Mivel 2020. március 16-ától a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárnak is fel kellett függesztenie személyes szolgáltatásait a koronavírus-járvány megelőzése érdekében tett intézkedéseknek megfelelően, ezért összegyűjtöttük, hogy mit lehet otthonról, online módon igénybe venni a könyvtár felületein keresztül.

Forrásgyűjtés – böngészés

A Berzsenyi Dániel Könyvtár OPAC, vagyis az elektronikus katalógusunk a megszokott módon elérhető honlapunkról.

A katalógus tartalmazza:

  • a központi könyvtár, a fiókhálózat és az ellátórendszerek teljes gyarapodását 1999-től minden dokumentumtípusról (könyv, folyóirat, CD, DVD, térkép, kotta), továbbá a teljes olvasótermi gyűjteményt,
  • a községi könyvtárakba és nemzetiségi szolgáltatóhelyekre korábban kihelyezett dokumentumok rövidített leírásait és lelőhelyét,
  • a BDK 1999 előtti kölcsönözhető szépirodalmi, szakirodalmi, gyermek- és ifjúsági állományának a TÁMOP-3.2.4/08/1-2009-0031 és a TÁMOP 3.2.4. A-11/1-2012-0045 sz. programja segítségével visszamenőlegesen elkészített elektronikus rekordjait.

Értelemszerűen kölcsönözni, előjegyzést tenni most nem tudnak olvasóink, de forrásgyűjtéshez hasznos lehet böngészni a katalógusban, akár a cím szerinti-, akár a tárgyszó szerinti keresést választják.

Helytörténeti kutatáshoz

A helytörténeti adatbázis (VAS) a jelenlegi és a történelmi Vas megye területének történelmére, társadalmára, földrajzára, gazdaságára, kultúrájára és személyiségeire vonatkozó irodalmat tartalmazza. A könyvek, tanulmányok mellett feltárjuk a könyvtár gyűjteményébe kerülő folyóiratok, hírlapok megyei vonatkozású cikkeit is. Az adatbázist 1990-től folyamatosan építjük.

A teljes adatbázis alapján készülő válogatás – Vas Megye Irodalma (VMI)- a honlapunkon keresztül, (OPAC/Berzsenyi Dániel Könyvtár HELYISMERETI ADATBÁZIS) online kereséssel is hozzáférhető olvasóink számára.

A helytörténeti munkát segíti még a Vasi Digitális Könyvtár, mely külön honlapon érhető el. A „Megyetörténeti adatbázis” és az „Internetforrások Vas megyéről” / ”Elektronikus publikációk” eleme együttes adatbázist alkot, melynek használatát közös keresőfelület teszi lehetővé. Ezekben digitalizált művek (könyvek teljes szöveggel és képanyaggal), továbbá fényképek, képeslapok és Vas megyére vonatkozó, 1945 előtt megjelent cikkek, tanulmányok bibliográfiai tételei, valamint pdf formátumú digitálisan archivált aprónyomtatványok találhatók. A portál másik részét linkgyűjtemények alkotják: „Megyei közgyűjtemények”, „Elektronikus katalógusok a megyében”, „Internetforrások Vas megyéről” / „E-folyóiratok”.

Életünk

A honlapunkról 2014. 1. számtól 2019. 8. számig elérhető, online formában olvasható, letölthető az Életünk irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat.

Elektronikus könyvek, szakirodalom

A könyvtár előfizetője az EBSCOhost szolgáltatásainak, ezen belül az EBSCO eBooks, valamint a GreenFILE és a LISTA adatbázisokhoz kínál hozzáférést.

  • Az EBSCO eBooks gyűjteménye teljes szövegű kiadványokat tartalmaz, jelenleg több mint 850 000 e-könyvet 1 000 kiadótól angol, német, olasz, francia, spanyol, kínai, japán nyelven. A kutatóktól a kikapcsolódásra vágyókig mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Olvasóink saját fiók létrehozásával kölcsönzhetik is ezeket.
  • A GreenFILE többek között a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható mezőgazdaság, a megújítható energia és az újrahasznosítás témakörével kapcsolatos anyagokat tartalmaz, 384 000 referátummal és 4700 rekord teljes szövegével.
  • A Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA) adatbázis több mint 500 alapvető folyóiratot, valamint könyveket, kutatási jelentéseket és előadásanyagokat tartalmaz, többek között a könyvtártudomány témakörében.

A fenti adatbázisokon keresztül dokumentumok keresése, rövid leírások és ismertetők mentése, PDF formátumú e-könyvek olvasása, letöltése (maximum 14 napig olvashatóak a letöltött e-könyvek) lehetséges.

Ezek az adatbázisok beiratkozott olvasóinak számára otthonról is elérhetőek, a regisztráció folyamatát honlapukon találják.

A BDK közösség felületei

A fentieken kívül ajánljuk a friss hírekért, ötletekért a Facebook és Instagram oldalunkat, illetve Youtube és podcast csatornánkat.

Berzsenyi Dániel Könyvtár

Kérjük, hogy az alábbi közlemény megosztásával segítsék olvasóink tájékoztatását. Tisztelt Olvasóink! Ezúton adunk tájékoztatást arról, hogy a szombathelyi Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár a kialakult veszélyhelyzetre tekintettel megelőző intézkedésként a központi könyvtárban és a fiókkönyvtáraiban is SZÜNETELTETI SZEMÉLYESEN IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSAIT…. A beiratkozások érvényességét és a kölcsönzési határidőket meghosszabbítjuk, késedelmi díjat nem fogunk felszámítani.

Login * Instagram

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

BDKPodcast

Ebben az adásban azokról a felületekről lesz szó, amelyeket jó szívvel ajánlunk, ha éppen új olvasmányokra, szerzőkre szeretnének találni. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár honlapján több ilyen listát, ajánlót is találnak, de megemlítjük a tájékoztatásban néha hiánypótló moly.hu könyves közösségi oldalt, illetve más irodalmi témájú podcastokat, blogokat, Instagram fiókokat.

BDMKVT

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár csatornája.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − öt =