1915 májusában nyílt meg a Vas megyei Nagysimonyi és Ostffyasszonyfa községek határában az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb, 40–50 ezer fős befogadóképességű első világháborús hadifogolytábora. Az egykori barakkváros létesítményei az elmúlt évszázad során szinte nyomtalanul eltűntek – ez volt a fő témája annak az ismeretterjesztő filmnek, amelyet 2018. november 8-án mutattak be szinte teltház előtt a Savaria Moziban.

Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Tóth Kálmán dokumentumfilmje, amely a Vasi Múzeumbarát Egylet örökségpedagógiai programjának részeként, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával készült el, az ostffyasszonyfai hadifogolytábor történetét mutatja be.

A szakértők megszólaltatásával, hagyományőrzők, diákok bevonásával készült, oktatási anyagként is felhasználható alkotás felhívja a közvélemény figyelmét a Nagy Háború ezen, méretei és története folytán egyedülálló létesítményére, fennmaradt emlékei megőrzésének fontosságára.

A vetítést követően Tanai Ibolya szerkesztő (SZTV) rövid pódiumbeszélgetést folytatott a film alkotóival, amit a Hírlevél Pluszon teljes egészében visszanézhetnek olvasóink!

Csonka András fotógalériája az eseményről

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

hét − kettő =