„Budapesten nem lehet unatkozni” – mondták, mielőtt megkezdtem tanulmányaimat a fővárosban. Az egyetemistákat főleg a város pezsgése, mozgalmassága vonzza, ám a nyugalmas, festői helyek szeretői is megtalálják a város békés zugait. Számomra azonban a pesti életet az apró pillanatok, egyszerű ám  csodás helyek varázsa határozzák meg. Ezekből készült ez a rövid összeállítás.

1Napkelte a Gellért-hegyen

Senki sincs oda a korai kelésért, főképp a hideg december közeledtével, ám a kelő nap színpompájának látványa a hegytetőről lélegzetelállító látvány. Érdemes tehát egyszer felhúzni a vekkert, eltenni a pokrócot meg a termoszt és felmászni a Gellért-hegy ösvényein az ébredező város fölé. Az élmény felejthetetlen!

2Kilátás a Szent István Bazilika kupolájából

A Bazilika tetejében található Panoráma kilátó hosszú nyitvatartással és alacsony árakkal várja a gyönyörködni vágyókat a téli hónapokban is. A látogatás természetesen a Bazilika megtekintésével teljes, ami szintén maradandó élmény, hiszen a templom egyike hazánk legjelentősebb egyházi nevezetességeinek.

3Pesti bérházak udvarai

Órákat lehetne beszélni Budapest építészetének sokszínűségéről, ám a legtöbbet a százéves bérházak falai mesélik az arra járóknak. Apróságnak tűnik talán, de a szögletes udvarokba beérve egészen rendkívüli kis világba csöppenünk. Ám egy pillantás, vagy egy fénykép többet mond ezer szónál!

4A kettes villamos

Európa legszebb villamosvonalának mondják a Duna partján végighaladó kettes villamos útját. A túlpart látványa és a szerelvények nosztalgikus hangulata adják át az igazi „pesti feelinget”. Apropó, ahogy beköszönt az Advent, érdemes résen lenni a villamosvonalokon, ugyanis olykor felbukkannak a fővárosban a Csillamosnak nevezett fényvillamosok, melyek díszes világítással zötykölődnek végig a városon a karácsony hangulatát előidézve.

5Egy séta a Margit-szigeten

A belvárosból rövid utazással elérhető a szinte 3 kilométer hosszú Margit-sziget, mely fővárosunk gyöngyszeme. A park jellegű sziget tökéletes lehetőség a békés kikapcsolódásra, sétára vágyóknak, hiszen a közlekedés korlátozása és a gondosan ápolt kertek hangulata egészen elválasztja a belváros forgatagától. A zenélő szökőkút pedig külön említést érdemel. Klasszikusokkal és válogatott slágerekkel várják az arra sétálókat a színes fényárban táncoló vízsugarak a sziget közepén.

6A Várkert bazár

A Világörökség részének számító műemlék amellett hogy szintén kitűnő kilátóhely a város felett, különböző kiállításoknak, rendezvényeknek ad helyet időnként. Érdemes a honlapon követni az eseményeket és felkeresni ezt a nem mindennapi épületet akár egy állandó kiállítás, egy rövid séta, vagy érdekes előadás erejéig.

7A Kopaszi gát

A Dunába nyúló gát köré épült pihenőhely szintén népszerű a Pestre látogatók körében. A kiépített partszakasz és sétaösvény mellett számos vendéglátóhely várja az arra látogatókat, melynek köszönhetően nem csak nyáron, hanem a hűvösebb időkben is kedvelt célja a kikapcsolódni vágyóknak.

8A Budapest Eye

Az idei évben érkezett óriáskerék a belváros szívében, az Erzsébet téren található. Mondhatni a legtökéletesebb kilátóhely egész Budapest területén. Délelőttől kezdve a késő esti órákig üzemel, a fényárban úszó város látványa tehát szintén benne van a pakliban.

Szerző: Czakó Anna
Fotó: Bérczesi Tamás

A nevem Czakó Anna, és az idei év szeptemberében kezdtem tanulmányaimat Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-magyar osztatlan képzésén. Középiskolai tanulmányaimat a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban végeztem, ahol az irodalom iránti szeretet megszilárdult bennem; céljaim között szerepel ezt a lelkesedést tanárként átadni, úgy, ahogyan nekem átadták gimnáziumi tanulmányaim során. Az irodalom asztalán az alkotás számos arcával megismerkedhettem. Legjobb élményeim közé tartozik a vers, próza, anekdotikus- és életrajzi esszéírás, illetve a műfordítás. Fővárosunk művészeti szempontból kiemelkedően inspiráló; a jövőre vonatkozó terveim között előkelő helyet foglal el az irodalmi élet valamely területén való részvétel. Az egyetemi teendők mellett ezt tartom szem előtt. Úgy gondolom, az írás számomra több mint hobbi; saját lencse a világra, tükör önmagunkhoz, alkotás és inspiráció. Írásaimmal ezt a sokoldalúságot igyekszem visszaadni, nem csupán az irodalom, de az élet különböző területein.

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code