2016. április 22-én délelőtt tűz ütött ki az egykori kaszinó, a hajdani Brenner-villa tetőszerkezetében. A tűz olyan súlyos kárt okozott az épületben, hogy azt valószínűleg el kell bontani. A szomorú esemény apropóján összeszedtünk 7 érdekességet a ma már rommá vált villa történetéből.

1Az épületet a Batthány család építtette a szombathelyi Práter és a szőkeföldi birtok egységes területén, valószínűleg a XVIII-XIX. század fordulója környékén.

2A Brenner család megvásárolta az épületet és annak a Brenner V. Jánosnak a tervei alapján építették át, akinek számos szombathelyi épület tervét és kivitelezését köszönhetjük: Batthyány-bérház a Széll Kálmán utcában, Kálvária-templom átépítése, Ungár-malom…stb.

3A kúria számos átépítést és bővítést ért meg. Eredetileg H-alaprajzú lehetett, hogy mai formáját és stílusát kinek köszönhetjük, azt egyelőre nem lehet tudni.

4Az épület 1935-ben a város tulajdonába került, gazdasági épületeit lebontották. Az egykor hatalmas Battyhány-birtokot felosztották.

5A villa 1935 után egyre romosabb állapotba került, majd 1989-ben felújították. 1993-ban nyílt meg a kaszinó, amely 1999-ig működött az épületben.

6A kaszinó megszűnésével az épület sorsa megpecsételődött. Azóta állt üresen Szombathely szívében az egykor szebb napokat látott villa, a Brenner család büszkesége, mely így az enyészeté lett és vandálok áldozatává vált.

7A kúriában nagy kárt tett a hirtelen keletkezett tűz. A tetőszerkezet szinte teljesen megsemmisült, az épület életveszélyes. Várhatóan le kell bontani a város egykori legszebb épületét.

PT

2 kommentek

 1. Tisztelt Szerző!
  A 4. pontot nem értem.
  Szeretném, ha bővebben kifejtené!
  Brenner Tóbiás utódai közül többen még ma is élnek. Tudomásom szerint 1935-ben pedig még élt a fia is!
  A szövegből úgy tűnik, mintha a Brenner család 1935-ben kihalt volna…
  Köszönöm!

  • Kedves László!
   A mondatot egyértelműsítettük, ezzel elkerülve a későbbi félreértéseket.
   Köszönjük észrevételét, és reméljük a továbbiakban is olvassa hírportálunkat!

   Üdvözlettel,
   hirlevelplusz.hu szerkesztőség

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

három × kettő =