5+1 természetközeli ötlet Gyereknapra

0

5 + 1 természetközeli ötlet Gyermeknapra

„Az az ember cselekszik helyesen, aki hajlandó megőrizni magában a gyermekkor egy részét, és lénye egy zugát fenntartja a tovább élő álmoknak.” /Marc Lévy/


A Nemzetközi Gyermeknap először Törökországban került megrendezésre 1920-ban, és azóta a világ számos országaiban megszervezik különféle időpontokban. Hazánkban 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, majd pedig minden év május utolsó vasárnapján tartották meg, ahogy napjainkban is. A Gyermeknap célja, hogy a kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozzanak, ezért különösen szenteljünk nekik elegendő figyelmet ezen a szép napon.

Felnőttként is átélhetjük újra ezen ünnep csodáit, rejtelmeit. Ezért hoztam pár olyan kreatív ötletet, amelyeket egyszerűen elkészíthettek otthon csemetéitekkel. A végeredmény nem csak látványos, de garantáltan hasznos és emlékezetes lesz, továbbá „titokban” a természetközeli neveléshez is hozzájárulhatnak.

1.Kavicsfestés:

Szedjetek néhány kavicsot séta közben, majd fessetek rá bármilyen mintát/képet, ami eszetekbe jut a kő formájáról, felületéről! Ha megszáradtak a remekművek, kiváló dekorációként használhatjátok őket a virágoskertben.

2.Madáretető készítés:

A madáretető készítésének rengeteg módja ismert. Könnyen kivitelezhetjük egy kistányér és egy csésze összeragasztásával. Már csak annyi a feladatotok, hogy megtöltsétek apró magvakkal.

3.Póló batikolás:

Egyedi felsőt batikolhattok, amely alkalmas hétköznapi viseletre is. Szorosan csavarjátok össze a fehér pólótokat, majd rögzítsétek befőttesgumikkal. Textilfestékkel locsoljátok meg az anyagot tetszésetek szerint. Miután elkészültetek, zárjátok a ruhadarabot egy zacskóba, 24 óra múlva bontsátok ki a csomagolásból, majd  végezetül óvatosan mossátok ki!

5.Álomfogó fűzés:

Álomfogót számtalan féleképpen fűzhettek. Készítsétek el a dísz alapját a kiválasztott minta alapján. Nem kötelező hagyományosan tollakkal, gyöngyökkel dekorálni. Csinálhattok belőle egy nyárváró kopogtatót is egy-két kagyló, csigaház felhasználásával!

5.Kerti lámpás dekupázsolás:

Kenjétek be dekupázs ragasztóval a befőttesüveg külsejét, majd helyezzetek rá vékonyrétegű, mintás szalvétát. Ezt követve, tegyetek mégegy réteg ragasztót a szalvétára, hogy tartós és fényes legyen. Száradás után díszítsétek kedvetek szerint, rakjatok bele teamécsest!

+ 1 „Cserép baba” barkácsolás:

Vegyetek többféle méretű agyagcserepet a „cserép baba” testének (1 db), fejének (1 db), lábainak (2 db) és a kezeinek (2 db) – legnagyobbtól a legkisebbig haladva. Fessetek rá egy kedves arcot, szép ruhát és cipőt. A végtagjait rögzítsétek a testéhez 1-1 madzaggal. A mégvidámabb kinézetért ültessetek „hajat” babátoknak!

 

Remélem az ötletbörzém elegendő kedvet és motivációt nyújtott nektek, hogy Ti is elkészítsetek néhányat a fentiek közül. A kreatívitásotoknak csak a képzeletetek szabhat határt, ezért alkossatok egyedit szívetek szerint!

Kellemes időtöltést kívánok Gyermeknap alkalmából!

Írta és készítette: Végh Elizabet

 

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − kilenc =