Sajtótájékoztatón ismertették a 18. Savaria Történelmi Karnevál programjait és fontosabb tudnivalóit. A szombathelyi polgármesteri hivatalban tartott sajtóeseményen Dr. Puskás Tivadar polgármester, Koczka Tibor alpolgármester, Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője, Csapláros Andrea, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumi elnöke, és Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke számoltak be az idei karneválról.

A 2018-as Savaria Karnevál számokban

Dr. Puskás Tivadar polgármester kiemelte, a Karnevál legfontosabb feladata, hogy megmutassuk magunkat. Hogy 2000 éve itt vagyunk és hogy milyen gazdagok vagyunk. Számokban összegezte az idei Karnevál tervezett és tervezhető momentumait:

 • 18. alkalom
 • 13 helyen lesz színpad
 • 25 helyszín
 • 3 verseny – bor, torta, karneváli krónikás
 • 296 program, köztük:
 • 12 színházi előadás (Karneválszínház és Thalia kertje)
 • 47 koncert
 • 44 gyermekprogram a Kalandvárban
 • 36 hagyományőrző csoport 5 országból
 • 8 kiállítás kíséri a Karnevált
 • 3 komolyzenei koncert lesz
 • 17 gólyalábas-artista és mutatványos csoport
 • 5 felvonulási lelátó
 • 36 képző-és iparművész
 • 130 népi termékeket árusító kereskedő
 • 44 borász
 • 19 sörkészítő
 • 5 pálinkás
 • 68 lacikonyha és pecsenyés
 • 81 féle bort neveztek a borversenyre

A 100 éves KDG is csatlakozott egy interaktív tudománytörténeti látványossággal, Magyar Udvar elsőként lesz a helyi táncosokra és zenészekre alapozva, a Zsidó Udvar ismét nagyon színvonalas programhelyszín és újra becsatlakozik az Evangélikus templom is egy koncert erejéig. A rendezvényre meghívják a szomszéd városok képviselőit és a nagykövetségeket is, valamint a testvérvárosokat – erről szintén a város első embere számolt be, aki megígérte azt is, hogy a karneválon jó idő lesz, valamint köszönetet mondott a szervezők munkájáért is.

Fotó: Benkő Sándor/szombathely.hu

„Kor határok nélkül – korhatárok nélkül”

– hívta fel a figyelmet a Savaria Történelmi Karnevál mottójára Koczka Tibor alpolgármester. Hozzátette:

A négy nap alkalmat ad arra, hogy ország-világ előtt megmutassuk szeretett városunk, Szombathely kultúrtörténeti sokszínűségét. Ez az a fesztivál, ahol jól megfér egymás mellett a római legiosok seregszemléje és a fiatalok legújabb vasi kedvence, a Soulwawe fellépése.

Koczka Tibor hangsúlyozta, a karnevál sikere véleménye szerint évek óta abban rejlik, hogy a szervezők ügyeltek arra, hogy igényes, magas kulturális színvonalú programok várják a Szombathelyre látogatókat a karneváli program idején.

Köszönöm, hogy nem engedtek sem a csábításnak, sem a nyomásnak, hogy a bóvlit beengedjék a karneváli programba, és nem váltották aprópénzre a karnevál elmúlt két évtizedben megszerzett hírnevét, brandjét. Hiszen a múltunk a jövőnk, és a múltunk értékeit nemcsak úgy lehet megőrizni, hogy felújítjuk muzeális értékeinket, hanem úgy is, hogy méltó körülmények között felelevenítjük történelmi múltunkat

– hangsúlyozta az alpolgármester.

Ismertette, hogy augusztus 14-én, a karnevál információs standjával egy időben nyílik meg az Európa Kulturális Fővárosa pályázat pavilonja a Fő téren, a Szentháromság -szobor tövében.
A standon bárki kifejtheti véleményét Szombathely tervezett pályázatával kapcsolatosan, ötleteit, javaslatait megoszthatja az előkészítésért felelős csapat munkatársaival. A pavilon egészen az ádventi vásárig várja a város jövőéért felelősen gondolkodó lakosokat sok újdonsággal, ajándékokkal, játékokkal.

Változó ceremónia: tábor tűz nyitja a karnevált

Csapláros Andrea, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy az idei Karneválon megújul a nyitó- és záró ceremónia:

a Legióval karöltve igazi tábori tűz nyitja majd a Karnevált, és a legionáriusok biztosítják majd a felügyeletét is a 4 nap alatt.

A tavalyi nyitóceremónia – idén más látvánnyal készülnek a szervezők
(H+ fotó: KáBé)

A Történelmi Témaparkban a csütörtök esti Tüzes Játék után lesz látható és hallható a Vazul Vére c. zenés játék, amely képviselői kezdeményezésre érkezik a városba. A Vazul Vére történelmi rockopera eredetileg egy trilógia, melynek első része három évvel ezelőtt került színpadra. A megidézett történelemi korszak l. István halálától – Szent Lászlóig tart.

Ezzel a programelemmel az idei Szent László Emlékévhez is kapcsolódik a Karnevál.

A Vazul Vére egy olyan fáklya, mely saját magunkra veti fényét. Egy olyan kor rezgése felé hangol, melyben az erő, a tisztaság és az értés az első. Így van értelme és esélye az Egységnek.

Az előadást vidéken és Budapesten egyaránt álló vastapssal ünnepelte a közönség. A rockopera „kistetvéreként” egy akusztikus zenei felállásban szólal meg a Trilógia Szombathelyen, amely a három rész szakrális dalaiból, rock balladáiból áll össze és a rockopera énekesei, zenészei adják elő akusztikus hangszerelésben.

Az Iseumban meghirdetett ókori sportbemutató hírének nagy sikere van, már most hosszú távú programelemként gondolkodnak az antik sportok bemutatásával.

Együttműködés Varasddal

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője örömmel jelentette be, hogy az idei Karnevál egyik nagy turisztikai projektje a varasdiak vendégeskedése lesz. A Szombathely, Maribor és Varasd összefogásával létrehozott VIA URBIUM világított rá Varasd és Szombathely kulturális hasonlóságaira. Ennek apropóján programcserére kerül sor a két város között: augusztus végén Varasd vendégeskedik és mutatkozik be attrakcióival a Savaria Történelmi Karneválon. A Fő téri vásári forgatagban a Tourinform Iroda előtt a horvát történelmi kisváros turisztikai kínálatával, gasztronómiájával ismerkedhetnek meg a szombathelyiek, a felvonulásban pedig a 13. századot megidéző Szent Miklós Lovagrend képviseli Varasd városát. Az együttműködés folytatásaként szeptember végén Szombathely kulturális csoportjai népszerűsítik városunkat Varasd Fő terén.

Az Est Különszámban megjelentekhez képest két programelem változott:

 • A Borok utcájában 2017. augusztus 26. szombat 22.00 órai kezdettel az eredetileg meghirdetett program helyett a Bandázunk című koncert látható Bíró Eszter & Herczku Ági és a banda közreműködésével. Bíró Eszter Fonogram- és Gundel Művészeti-Díjas, valamint Herczku Ágnes Liszt Ferenc-Díjas énekesnőkre egyaránt érvényes a kísérletező kedv, a nyitottság más zenei műfajok és azok művelői iránt. Így nem véletlen, hogy mindketten szerepeltek már egymás koncertjein vendégként, megtalálva a műfajok felett álló zenei kapcsokat és azokat a zenészeket, akik ebben a játékban mindenkor alkotó partnereikké váltak: Nikola Parovot, vagy Födő Sándor “Fodo”-t. Így lesz a mostani este is színes, népzenét, jazz-t, populáris stílust bátran ötvöző koncert, amely nem csak a résztvevőknek, de a közönségnek is izgalmas kalandozást ígér.
 • A Fő téren vasárnap 17.00 órától az eredetileg meghirdetett koncert helyett Snétberger Ferenc és Tanítványainak jazzkoncertje látható. A salgótarjáni születésű Snétberger a magyar roma származású zenészek egyik legismertebb “nagykövete” a világban. Snétberger mára Párizsban, Berlinben, New Yorkban, Tokióban, és a világ számos fesztiválján és koncerttermében lép fel. Repertoárja rendkívül széles körű, szólótól a duó, trió, quartett formátumoktól a kamara-zenekari és szimfonikus zenekari saját művekig ível. A Savarai Történelmi Karneválon legtehetségesebb tanítványaival együtt varázsolja ez a jazzkedvelő közönséget.

Egyéb kísérőprogramok

Szombathely mindenkép(p)en
Amatőr- és műkedvelő fotósok Szombathelyen 1899-1990 – időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárában (Szombathely, Hefele M. u. 1.)
Nyitva tartás a karnevál ideje alatt: 2017. augusztus 24-26. 10-20 h, augusztus 27. 10-18 h.
Belépődíj: ingyenes megtekinthető rendezvény

A kiállítás egy évszázadra visszatekintve mutatja be az amatőrfotózás szombathelyi történetét, az 1890-es években készült legkorábbi fotográfiáktól kezdődően a rendszerváltás időszakáig terjedően. A helyi fényképészek munkáiból válogatott több száz fotón megelevenedik Szombathely múltja, nyomon követhető a városkép átalakulása, és bepillantást nyerhetünk a magánszférába, a családi élet hétköznapjaiba. Az érdeklődők megismerkedhetnek a sötétkamra titkaival, a film- és képelőhívás rejtelmeivel, régi fényképezőgépekkel, muzeális fotótechnikai eszközökkel is.

Laktanya-séták a Karnevál ideje alatt
A szombathelyi Huszárlaktanya területe mintegy 20 hektáros, 10 egykori laktanyaépülettel és hatalmas használaton kívüli területtel a belváros közvetlen közelében. Az 1889. október 22-én felavatott szombathelyi Ferenc József lovassági laktanyát a 11.-es huszárezred, az ulánusok, a m. kir. honvédség majd a szovjet hadsereg használta. A szovjetek 1989-es kivonulása óta a terület nagy része üresen és kihasználatlanul áll, s a mára megmaradt mindössze 15 épület, az Apáczai Csere János Alapítvány és számos közreműködő által felújított főépület kivételével, rendkívül rossz állapotban várja sorsának jobbra fordulását.
A séták során meghallgathatják a laktanya százhuszonöt éves történetének legérdekesebb eseményeit, vezetett séta során bejárhatják a park lezárt részeit és lehetőség lesz hozzászólni a terület fejlesztésével kapcsolatos elképzelésekhez is.

A Laktanya-sétát az Európai Unió támogatásával a terület hasznosításán dolgozó Támogató Csoport szervezi egy olyan projekt keretében, melyben elhagyott katonai létesítményeket hasznosítani kívánó városi közösségek fogtak össze szerte Európában.

A Laktanya-séták augusztus 25-én és 26-án délután 14 órakor indulnak a Civil Korzó színpadától, a Szent Márton utcából.

Kisebb változások lesznek még a Keleti udvarban és más programhelyszíneken is, ezért a szervezők azt kérik, hogy a legutolsó és aktuális programról mindig az esemény honlapjáról tájékozódjanak az érdeklődők, ahol tavaly óta programtervező felület is a látogatók rendelkezésére áll.

Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke az egyik kísérőhelyszín programját ismertette: Mérnökmozi működik majd a Karneválon. A Vas Megyei Mérnöki Kamara első alkalommal csatlakozik a Savaria Történelmi Karnevál programsorozatához. Nap mint nap közlekedünk, élünk Szombathelyen, Vas megyében, de sejtésünk sincs, hogy egy-egy létesítmény, berendezés, épített tárgy, emlék mérnöki alkotás. Ezt igyekszik a „Mérnökök Savariától Szombathelyig” című kisfilm szellemesen, mégis ismeretterjesztő módon megmutatni. Így talán a pályaválasztás előtt álló középiskolások is kedvet kapnak a mérnöki hivatáshoz. A Mérnökmozi augusztus 24-től 27-ig 14 órától 19 óráig várja a karneválozó közönséget a Savaria Szimfonikus Zenekar kamaratermében. A helyszín a Szimfónia Kávézó felől egyszerűen megközelíthető, információs táblák segítenek a tájékozódásban. A belépés ingyenes.

H+ összefoglaló

Kép:
sajtótájékoztató: Benkő Sándor/szombathely.hu
karnevál: H+ archív

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

húsz − tizenhat =