11+1 kastély, régen és most

0
Fotó: Budapest Főváros Levéltára - Klosz György - Fortepan (1895/1899); Lechner Nonprofit Kft. - Váti Dokumentációs Központ (1980); kontraszt.godollo.hu

Előző, várakkal foglalkozó összeállításunk után most tizenkét kastélyt mutatunk be régi és mai állapotában.

Zichy-kastély, Nagyhörcsökpuszta

Fotó: Fortepan, egykor.hu
Fotó: Fortepan (1905), egykor.hu

Alig maradt valami az egykor pompás Zichy-Pálffy-kastélyból, mely Ybl Miklós tervezése. 1855-re készült el, gróf Zichy Paulai Ferenc feleségének tiszteletére az Anna-vár nevet viselte. Egy épületrész maradt a kastélyból, mely napjainkban romos, elhanyagolt állapotban van.

Festetics-kastély, Keszthely

Fotó: Beyer Norbert - Fortepan (1965), medicaltourismhungary.com
Fotó: Beyer Norbert – Fortepan (1965), medicaltourismhungary.com

1745-1880 között épült fel a hatalmas épület, melynek nagy része hihetetlen módon épségben megmaradt a II. világháború során. Berendezési tárgyai szétszóródtak az országban, sokat még mindig az Iparművészeti Múzeum őriz Budapesten. Ennek ellenére napjainkban az ország egyik legszebb és legnagyobb kastélya.

Esterházy-kastély, Fertőd

Fotó: Budapest Főváros Levéltára/Klosz György/Fortepan (1895,1899); korkep.sk (1952)
Fotó: Budapest Főváros Levéltára/Klosz György/Fortepan (1895,1899); korkep.sk (1952)

Versailles mintájára építtette a kastélyt Esterházy Miklós herceg. Fertődön 1773-ban még Mária Terézia is megszállt, lakosztálya 1945-ig érintetlen volt. A II. világháború során a kastély berendezését széthordták vagy megsemmisült, az épület romos állapotba került. 1959-től folyamatos felújítás alatt áll, 2009 óta megújult a főépület és több melléképülete, parkja, valamint rózsakertje is. Évente több százezer érdeklődő látogatja az épületegyüttest.

Grassalkovich-kastély, Gödöllő

Fotó: Budapest Főváros Levéltára - Klosz György - Fortepan (1895/1899); Lechner Nonprofit Kft. - Váti Dokumentációs Központ (1980); kontraszt.godollo.hu
Fotó: Budapest Főváros Levéltára – Klosz György – Fortepan (1895/1899); Lechner Nonprofit Kft. – Váti Dokumentációs Központ (1980); kontraszt.godollo.hu

Grassalkovich Antal az 1730-as évektől kezde meg a barokk kastély építtetését, mely ekkor élte első fénykorát. A kastélyt 1867-ben koronázási ajándékként kapta meg a királyi pár, Erzsébet királyné egyik kedvenc pihenőhelye volt Gödöllő. 1920-tól Horthy Miklós sokat tartózkodott a kastélyban, mely azonban a II. világháborúban komoly károkat szenvedett. Berendezése nagy része elpusztult, az épületet a szovjetek laktanyának, raktárnak használták. Felújítása folyamatosan zajlik, rekonstruálták a kastélyépületet, színházát, pavilonját, lovardáját és már parkjának egy részét is.

Lamberg-kastély, Mór

Fotó: Építész - Fortepan (1953); honismeret.network.hu
Fotó: Építész – Fortepan (1953); honismeret.network.hu

A 18. században épült meg a kastély, melyben kétszer is földrengés okozott károkat. Tulajdonosainak szomorú sorsa az épületéhez hasonló: az 1848-as  forradalmi altábornagyot, gróf Lamberg Ferenc Fülöpöt a tömeg hazaárulással vádolta és kegyetlenül meggyilkolta a pest-budai hajóhídon. Utolsó tulajdonosát a szovjetek feleségével együtt agyonlőtték a kastélyban, melyet feldúltak, könyvtárát megsemmisítették. Ma a jó állapotú, gondozott épületben kiállítás és kulturális központ működik.

Bory-vár, Székesfehérvár

Fotó: Gyöngyi - Fortepan (1964); bory-var.hu
Fotó: Gyöngyi – Fortepan (1964); bory-var.hu

Bory Jenő építész-szobrászművész 1923-ban kezdte meg a romantikus fantáziavilág építését, melyet 40 éven át egymaga, néhány munkás segítségével folyamatosan bővített saját maga, felesége és gyermekei számára. 1945-ben a szovjetek egy élet munkáját tették tönkre. Az épületet szétlőtték, szobrait ledöntötték, így Bory Jenő nyugdíjas éveit otthona renoválásával töltötte, 1959-ben bekövetkezett haláláig. Ma a házaspár alkotásaiból látható páratlan gyűjtemény az épületben.

Orczy-kastély, Gyöngyös

Fotó: Gyöngyi - Fortepan (1950); enikoszilard.5mp.eu
Fotó: Gyöngyi – Fortepan (1950); enikoszilard.5mp.eu

A klasszicista stílusú kastély a 18. század végén épült. Lakói között volt – ha csak rövid ideig is – I. Sándor cár, Windisch-Graetz, Kossuth és Görgey. A tulajdonos család tagja volt Orczy Emma, aki a Vörös Pimpernel c. könyvével lett világhírű. A kastély a 20. századra rossz állapotba került, nagymértékű felújítása 2005-ben kezdődött meg uniós támogatással. 1956-tól a Mátra Múzeumnak ad helyet.

Széchenyi-kastély, Nagycenk

Fotó: Gyöngyi - Fortepan (1951); hu.worldmapz.com
Fotó: Gyöngyi – Fortepan (1951); hu.worldmapz.com

1750-re készült el az épület, ahol Széchényi Ferenc összegyűjtötte értékes műtárgyait és könyveit, melyeket később a Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár induló gyűjteményeként ajánlott fel. Széchenyi István mintagazdaságot hozott létre a birtokon, az épületben modern vízöblítéses vécéket és fürdőszobákat alakított ki. Fia, Béla dendrológiai munkásságának köszönhetően napjainkban is számos fakülönlegesség található a parkban. A kastéllyal szemben 2,6 km hosszú, 260 éves kettős hársfasor vezet. Az épület a II. világháború alatt és után romos állapotba került, 1973-ra felújították.

Grassalkovich-kastély, Hatvan

Fotó: Kurutz Márton - Fortepan (1950); umvp.eu
Fotó: Kurutz Márton – Fortepan (1950); umvp.eu

Grassalkovich Antal 1754-57 között építtette a kastélyt, melynek homlokzata a család gödöllői otthonát idézi. Az 1867-től tulajdonos Hatvany-Deutsch család számos felújítást, bővítést végzett az épületen. A II. világháború alatt egy ideig Gestapo-központ működött itt, majd a háború után a szovjetek az épületet tönkretették, berendezését széthordták. Később kórházként, középiskolaként is funkcionált, parkja ekkor megsemmisült, épülete az 1970-es évekre életveszélyessé vált. Bár azóta renoválták, jelenleg felújításra szorul. Most vadászati múzeumnak ad otthont.

Szapáry-kastély, Bük

Fotó: Lechner Nonprofit Kft. - Váti Dokumentációs Központ (1966); Horváth János - panoramio.com
Fotó: Lechner Nonprofit Kft. – Váti Dokumentációs Központ (1966); Horváth János – panoramio.com

Eredetileg 16. századi udvarházban alakíttatta kastéllyá Felsőbüki Nagy István a 17. század végén. A Szapáry család 1925-től lakott a kastélyban, amelyet 1949-ben elvettek tőlük és államosítottak. 1960-tól működött itt szálloda, a kastély azóta magánkézbe került, így bár teljesen felújították, sajnos nem látogatható.

Schossberger-kastély, Tura

Fotó: Nagy Gyula - Fortepan (1944); hiresmagyar.network.hu
Fotó: Nagy Gyula – Fortepan (1944); hiresmagyar.network.hu

1883-ra készült el a Schossberger család neoreneszánsz kastélya, mely az Operaházhoz hasonló stílusjegyeket hordozza magán. Eredetileg Ybl Miklós tervezésének tartották, mára kiderült, hogy építésze inkább Bukovics Gyula lehetett. A II. világháborútól szovjet laktanyát, majd kórházat rendeztek be az épületben, felújítását 2003-ban kezdték meg. Jelenleg üres, de látogatható, számos esküvő és forgatások helyszíne.

Királyi vár, Buda

Fotó: budapesti.eoldal.hu - epiteszforum.hu (1945); Wikipédia
Fotó: budapesti.eoldal.hu – epiteszforum.hu (1945); Wikipédia

A Budavári Palota gyakorlatilag a 14. századtól a 20. századig folyamatosan épült, bővült. Az épület Buda 1686-os visszavételekor súlyosan megrongálódott, így a 18. században újjáépítették, ettől kezdve a nádori család lakott itt. A 19. század végén Hauszmann és Ybl tervei alapján bővítették ki, a világháborúk között Horthy Miklós használta. A gyönyörű épületegyüttes a II.világháború alatt súlyos károkat szenvedett el. Rekonstrukciója sajnos nem követte az eredeti formát, átalakították, egyszerűsítették, hatalmas lépcsőjét lebontották. Felújítása folyamatos, eredeti állapotának visszaállítása tervben van.

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizenkilenc − tizenhat =