Nincs olyan a vasi megyeszékhelyen vagy környékén, akinek nem lenne ismerős a Károlyi Gáspár tér 4. szám alatti fehér épület, melynek lábazatát a földtörténeti óidőből származó homokkövek, falait pedig vöröses színű téglák díszítik. Napjainkban „Az ELTE itt van!” molinó fölött az Eötvös Loránd Tudományegyetem, alatt pedig a „Savaria Egyetemi Központ” felirat olvasható. De vajon rejlik a falak mögött? Íme 10 tény, amit biztosan nem tudtál az ELTE vidéki campusáról!

1 ELTE diplomát szerezhetsz

Fotó: Mihajliv Renáta, ELTE Online (archív)

Köztudott, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyarország legrégebb óta működő – közel négyszáz éves hagyományokra visszatekintő –, s egyben máig legnépszerűbb felsőoktatási intézménye. Talán azt is hallottad, hogy az ELTE már Szombathelyen is jelen van, ám valljuk be, rengeteg tévhit kering ezzel kapcsolatban, például, hogy ez a „kis ELTE”, vagy hogy teljesen mást tanítanak és nem ugyanaz a két diploma. A valóság azonban egészen más: a tantervek teljes mértékben megegyeznek, és ma már tényleg nem kell egészen a fővárosig utaznod, ha ELTE diplomát szeretnél a kezeidben tartani a tanulmányaid végeztél: bizony-bizony, az okleveled végén még a pecsét is ugyanolyan, mint a Budapesten végzettekén!

2 Hallgatóként pénzügyi mérleged pozitív irányba dőlhet

Anyagilag nem kicsit megterhelő, ha az ember iskoláztatja a gyermekét − pontosan ezért nem mindegy, hogy hallgatóként mennyivel tudsz enyhíteni a családi büdzsén. A Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat például te is megkaphatod, ha osztatlan tanárképzésben veszel részt – például a szombathelyi, több mint 50 évtizedes hagyományokkal rendelkező képzésben –, emellett pedig vállalod, hogy végzettséget és szakképzettséget szerzel, illetve ez utóbbinak megfelelően tartós munkaviszonyt létesítesz. De a SEK-en már akkor is ösztöndíjat kapsz, ha kimagasló felvételi pontszámmal érkezel: 400 pont felett havi 40 ezer Ft, 450 pont felett havi 80 ezer Ft a jutalmad 10 hónapon keresztül. A többi − tanulmányi, művészeti, sport, közéleti, nemzeti felsőoktatási, Szombathely visszavár − ösztöndíj pedig már csak hab a tortán.

3 Már kínaiul is tanulhatsz a SEK-en

我喜歡中文! Várjunk csak, nem tudod elolvasni? Megnyugtatlak, én sem. De mindketten el tudnánk, ha beiratkoznánk ELTE Konfuciusz Intézetének szombathelyi kirendeltsége által hirdetett ingyenes ismerkedő kínai nyelvtanfolyamra. Vagy mondjuk, ha felvételiznénk keleti nyelvek és kultúrák alapszakos bölcsész, kínai szakirányra – igen, jól olvastad! Szombathelyen szeptembertől már ilyen alapszak is indul, amire vidéki viszonylatban csak a SEK-en van példa. Felmerülhet benned, hogy mazochista lennél, ha minimum 2500 írásjegyet megtanulnál, hogy magabiztosan használhasd a nyelvet, ám ne feledd, Magyarország legnagyobb exportpiaca az Európai Unión kívül Kína. Ezzel nyelvtudással elhelyezkedsz hazai és multinacionális vállalatoknál, a médiában, az idegenforgalomban, de persze a klasszikus tolmács-fordító pálya is biztos jövőképpel kecsegtet.

4 Külföldi hallgatók gazdagítják az egyetemi központot

Jelenleg 22 olyan külföldi – többek között spanyol, indiai, pakisztáni és kínai – hallgatója van a SEK-nek, akik a Stipendium Hungaricum felsőoktatási ösztöndíjprogrammal érkeztek; ők az angol nyelvű gépészmérnöki képzésben vesznek részt. Mellettük vannak Erasmus-hallgatók is, akik európai országokból érkeznek, hogy fél évet vagy egy évet Szombathelyen tanulhassanak. Nyitottan állnak a számukra új kultúrához és nyelvhez, így életre szóló barátságok is szövődnek az épület falai között.

5 Digitális oktatástechnológiai laboratórium szerveződik

A tavaly megalakult Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ célja, hogy olyan tanárok kerüljenek ki az egyetemről, akik az oktatás 21. századi kihívásaira képesek válaszokat adni – olvasható a SEK képzési tájékoztatójában. Ehhez gyökeres változásokra van szükség, ezért a BDPK a pedagógusképzés teljes átalakítását célzó learning 3.0 alapú módszertan kidolgozásába kezdett. Fehér falból interaktív felület: ez lesz a jövő az elképzelések szerint. A megvalósításhoz a gépészmérnöki képzés egyik alapító partnervállalata, az iQor Global Services Hungary Kft. is hozzájárul; január 30-án csúcskategóriás lézerprojektort ajándékozott a SEK-nek.

6 Hallgatókból és oktatókból álló mentőcsapat áll fel

Tűz, baleset, árvíz – három olyan eset, ami pillanatok alatt bekövetkezhet, ezért fel kell készülni rájuk. Mindhárom veszélyeztetheti a Savaria Egyetemi Központot: az előbbi kettő magáért beszél, az árvíz kockázata pedig az épület előtti Perint-patak miatt áll fenn, ami csapadékszegény időszakban békésen csordogál, azonban egy-egy nagyobb esőzést követően hirtelen megemelkedik a vízszintje. Ezek együttesen a mentőcsapat felállítását indokolják, amelybe oktatók és hallgatók egyaránt jelentkezhetnek. Érdekesség, hogy az egyetemi központ vezetősége is csatlakozik hozzá, akik így veszély esetén maguk is sutba dobják zakójukat és felveszik a tűzoltó-készüléket. Kell ennél nemesebb gesztus?

7 Jótékonykodásban is élen jár a szombathelyi campus

Fotó: Márk Martina, ELTE Online (archív)

„A korábbi években már többször bizonyítottuk, hogy a Savaria Egyetemi Központ polgárai szociálisan érzékeny emberek, lehetőségeikhez mérten oktatóink és hallgatóink egyaránt önzetlenül segítenek a rászorulóknak. Szeptemberben öt halmozottan hátrányos helyzetű Vas megyei általános iskolából gyerekeket utaztattunk az egyetemre, színes programokat ajánlva nekik a Kutatók éjszakáján” – fejtegette Lenkai Nóra, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ hivatalvezetője egy korábban adott interjújában az ELTE Online-nak. Novemberben a Gólyabál tombolabevételét az Amigos a gyermekekért Alapítvány számára ajánlották fel, decemberben pedig a Markusovszky kórház gyermekosztályának onkohematológiai centrumában több mint száz gyermek karácsonyát tették szebbé cipősdoboz akciójukkal.

8 Hallgató vagy? Számít a te szavad is!

Viszonylag kis hallgatói létszámú intézmény lévén a SEK igazi családias campus: az oktatók jól ismerik tanítványaikat, így nem ritka, hogy a folyosón állnak meg beszélgetni velük pár szó erejéig, de ők is bátran kopoghatnak tanáraik ajtaján; például akkor, ha valami újba vágnák a fejszéjüket. A Savaria Nyelvtudományi Diákműhely hallgatói tavaly helyesírási konferenciát szerveztek néhány oktatójuk mentorálásával, Kövecses Patrícia és Zelkó Réka pedig a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület (SZoESE) nyitottságának köszönhetően valósíthatta meg álmát. Mindketten a tánc szerelmesei, így Patrícia hip-hop csoportot indított, Réka pedig ingyenes zumbaórákat tart.

9 Szuper közösség tagja lehetsz, ha a szakkollégiumot választod

Fotó: Mihajliv Renáta, ELTE Online (archív)

Tudományos és szakmai ismeretbővítés, közösségi élet és lelki elmélyülés – a II. János Pál Katolikus Szakkollégium három alappillére, melyeket remekül ötvöznek, így lakói ezt a hármat együttesen élhetik meg mindennapjaik során. Félévente kurzusokat hirdetnek, amelyek interdiszciplináris témákat ölelnek fel, mivel a szakkollégisták különböző karokon és szakokon folytatnak tanulmányokat. A kurzusok teljesítése által közös gondolkodási alapra tehetnek szert, ami meghatározhatja keresztény értékrendjüket. A lelki elmélyülésre számtalan lehetőség van: az ESTI8-as szentmiséken, a más városokban megrendezett lelkigyakorlatokon, de akár egy jó beszélgetés dr. Martos Levente Balázzsal, a szakkollégiumi és egyetemi lelkésszel is segíthet abban, hogy az egyetemisták stressztől háborgó szíve megnyugvást leljen. Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy számtalan programot szerveznek a báltól egészen a karácsonyváró ünnepségig, így minden tanévben igazán szuper és összetartó közösség alakul ki.

10 Idén végeztek az első gépészmérnök hallgatók

Az első szombathelyi gépészmérnök-hallgatók három és fél évvel ezelőtt kezdték meg tanulmányaikat duális képzési formában, ez a partnercégek, Szombathely városa és az egyetem együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg. Ők az elsők, akik Szombathelyen elvégezték az indulása óta nagy népszerűségnek örvendő szakot. A HVG Diploma 2019 gépészmérnöki alapszakra felvett hallgatók kiválósága alapján felállított rangsorában a vidéki képzőhelyek közül az első helyen álló szombathelyi gépészmérnök-képzésen négyen előrehozott záróvizsgát tettek; köztük volt Cseh Anikó is, aki ezzel az első Szombathelyen végzett női gépészmérnök lett. „Engem nem úgy neveltek, hogy a nőnek a konyhában a helye, éppen ezért úgy gondoltam, ha odateszem magam, érvényesülök” – fejtegette a frissen végzett gépészmérnöknő az ELTE Online hallgatói magazinnak adott interjújában, hangsúlyozva ezzel, hogy lányok és fiúk egyaránt bátran jelentkezhetnek a képzésre.

Kardos Laura

Kiemelt kép: Papp Laura Kinga (archív)
1. és 4. fotó: Mihajliv Renáta, ELTE Online (archív)
2. és 3. fotó: Márk Martina, ELTE Online (archív)

 

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + húsz =