Azt például tudta, hogy Sisi pohara Szombathelyen van?

1. Sisi mindössze 16 évesen lett Ferenc József császár menyasszonya. Mikor a fiatal lány megérkezett a Hofburgba, diadémja kiszálláskor beleakadt a hintóba és csak nehezen tudták kiszabadítani. Ezt szerencsétlen előjelnek vélte a feszültségtől és kimerültségtől meggyötört menyasszony.

Az első fotón Ferenc Józseffel, a másodikat Mária Valéria készítette az édesanyjáról az 1890-es években. (Forrás: www.gogmsite.net, Mariela Viarenghi/Pinterest)
Az első fotón Ferenc Józseffel, a másodikat Mária Valéria készítette az édesanyjáról az 1890-es években. (Forrás: www.gogmsite.net, Mariela Viarenghi/Pinterest)

2. Annak ellenére, hogy Sisi ellenségének tekintette anyósát, Zsófia főhercegné levelei és naplója arról árulkodik, hogy kedvelte és a maga módján szerette unokahúgát. A két erős akaratú asszony azonban Zsófia élete végéig feszült viszonyban volt egymással. Ettől függetlenül Sisi anyósa mellett maradt, mikor az asszony 10 napon át haldoklott.

Sisi idővel nem engedte magát lefotózni, a 2. kép az utolsó ismert fotó, mely a halála előtti napokban készült róla, titokban. (Forrás: sissiofaustria.tumblr.com, Beate Brooks/ Pinterest)
Sisi idővel nem engedte magát lefotózni, a 2. kép az utolsó ismert fotó, mely a halála előtti napokban készült róla, titokban.
(Forrás: sissiofaustria.tumblr.com, Beate Brooks/ Pinterest)

3. Erzsébet volt az egyetlen királyné a magyar történelemben, akit férjével egy napon koronáztak magyar uralkodóvá. A kiegyezést saját sikerének tekintette, a magyar nemzet pedig megmentőjeként nézett fel az angyali szépségű királynéra.

Sisi testvére, Carl Theodor társaságában 1860-ban. (Forrás: Silvery Tongue /Pinterest, indulgy.com)
Sisi testvére, Carl Theodor társaságában 1860-ban.
(Forrás: Silvery Tongue /Pinterest, indulgy.com)

4. Bár a királynénak négy gyermeke ismert, egy Caroline Zanardi Landi nevű hölgy 1916-ban megjelent könyvében azt állította, ő Sisi eltitkolt gyermeke. Tény, hogy a Vasárnapi Ujság 1870-ben közölte a hírt, mely szerint Sisi ötödik alkalommal várandós, ezt azonban később cáfolták. Hogy mi történhetett és mi lehet az igazság, valószínűleg sosem derül ki.

Sisi testvérei körében. (Forrás: Salvatore Mussari/Pinterest)
Sisi testvérei körében.
(Forrás: Salvatore Mussari/Pinterest)

5. A királyné rendkívül ügyelt szépségére, még lovaglótechnikai noteszében is tartott fésűt és tükröt. Lovaglóruháiba – amelyek alatt mindig hordta szoros fűzőjét – belevarratta magát, hogy a lehető legjobban mutasson a lovon. Ilyenkor a próbákon egy fa lovon ült a nyeregben, a tükör előtt. 

Sisi a kutyáival, valamint nővérével, Helene hercegnővel 1858. körül. (Forrás: Vienna-Photos/Pinterest, gogmsite.net)
Sisi a kutyáival, valamint nővérével, Helene hercegnővel 1858. körül.
(Forrás: Vienna-Photos/Pinterest, gogmsite.net)

6. Sisi nem csak magával szemben volt könyörtelen. Gizella leányától született unokáját kifejezetten csúnyának találta, míg menyét, Stefániát tevének csúfolta. Ugyanakkor gyűjteménye volt a világ minden tájáról kapott, szép nőkről készül fotókból.

Kevésbé ismert kép a koronázási fotósorozatból (Forrás: gogmsite.net)
Kevésbé ismert kép a koronázási fotósorozatból
(Forrás: gogmsite.net)

7. A királyné rendszeresen “kínozta magát” a karcsúsága és szépsége megőrzése érdekében. Éjszakánként ecettel borogatta csípőjét a hízás ellen, nyers húsos pakolással borította be arcát, naponta órákon át tornázott, vívott, lovagolt, majd idősebb korában tempós gyalogtúrákat tett, melyeket udvarhölgyei is nehezen bírtak.

Az egyetlen ismert fotó Sisiről a gyermekei körében, a második kép 1870 körül készült (Forrás: Dana DAgostini /Pinterest, Mivyrna Arano/Pinterest)
Az egyetlen ismert fotó Sisiről a gyermekei körében, a második kép 1870 körül készült
(Forrás: Dana DAgostini /Pinterest, Mivyrna Arano/Pinterest)

8. Sisi állítólag rendkívül babonás volt, időnként jósoltatott is magának. Egyes pletykák szerint fia, Rudolf halála után szeánszon is részt vett. Utazásaikor mindig magánál tartott egy szerencsekarkötőt, melyre különböző medálokat, érméket akasztott.

Két fotó a fiatal császárnéről 1858 körül. (Forrás: ChansLau People, Pola Argentum /Pinterest)
Két fotó a fiatal császárnéről 1858 körül.
(Forrás: ChansLau People, Pola Argentum /Pinterest)

9. Ahogy az ismert, Sisi saját maga szerzett férjének szeretőt Schratt Katalin színésznő személyében. A hölgy Sisi barátnéjaként szabad bejárást kapott a császári párhoz és a királyné mindent megtett, hogy a kínos pletykáknak elejét vegye. Érdekesség, hogy Sisi halála után a császár egyre kevesebbszer találkozott barátnéjával, elhidegültek egymástól, bár az uralkodó élete végéig gondoskodott anyagilag az asszonytól.

 A császárné két fotón 1863-ban. (Forrás: Beate Brooks, ChansLau People/Pinterest)
A császárné két fotón 1863-ban.
(Forrás: Beate Brooks, ChansLau People/Pinterest)

10. Kevesen tudják, hogy Sisi pohara Szombathelyen tekinhető meg. A történet szerint a királyné egy szarvashajsza után ivott sört a pohárból 1876-ban, melyet azután megőriztek az utókor számára. A pohár a Smidt Múzeum gyűjteményét gazdagítja.


Forrás:

  • Brigitte Hamann: Erzsébet királyné. Európa, 1988.
  • Niederhauser Emil: Merénylet Erzsébet királyné ellen. Helikon, 1985.
  • Szabó Margit: …gödöllői lakos vagyok…Erzsébet királyné a kastélyban. Őfelsége Kereskedelmi, 2002.
  • smidthirlevel.hu
  • Chris Stadtlaender: Sisi császárné titkos szépségreceptjei. Magvető, 1995.
Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizenhárom + tizenkettő =