10+1 vár, amit mindeképpen látnod kell!

0
Fotó: Pinterest

Válogatásunkban két vasi vár is helyet kapott – várak, amelyeket mindenképpen érdemes nyaralás, vagy egy kirándulás keretében megnézni!

1. Tata

ceoi2012.elte.hu- tatai vár
Fotó: ceoi2012.elte.hu

A várat Luxemburgi Zsigmond építtette 1397-1409 között, ám e várnak már csak alapjai láthatók. Az épületet ugyanis Mátyás király átépíttette az 1470-es évektől, majd halála után a vár Corvin Jánosra szállt. Kara Musztafa 1683-ban felrobbantotta, majd viszontagságok után az Esterházyaké lett, akik folyamatosan bővítették, alakítgatták az épületet, mely a II. világháború alatt súlyos károkat szenvedett. Jelenleg restaurált állapotban várja látogatóit.

2. Somló

Fotó: dozo.hu
Fotó: dozo.hu

Vadregényes környezetben fekszik a Somló-vár, melyet valószínűleg a tatárjárás után emeltek. A szakadékok, erdők és völgyek által ölelt épületet Bakócz Tamás esztergomi érsek alakította reneszánsz várkastéllyá. Halála után számos birtokosa volt a várnak, mely lassan pusztulásnak indult. A Rákóczi-szabadságharc idején Vak Bottyán rendezkedett be az épületben, 1709-ben bekövetkezett halála óta azonban tulajdonosai nem törődtek a vár állapotával, mely azóta is romokban hever. Az elmúlt évtizedekben állagmegóvást végeztek rajta, jelenleg a Kitaibel Pál – tanösvényen könnyedén megközelíthető.

3. Siklós

Fotó: egykor.hu
Fotó: egykor.hu

A várat oklevélben először 1294-ben említették, de a terület már a honfoglalás idején kiemelkedő jelentősséggel bírt. Tulajdonosai között voltak a Garaiak, Corvin János, a Batthyányak, majd gróf Benyovszky Móric. A 16. század elején Kanizsai Dorottya kedvelt lakóhelyéül szolgált a reneszánsz várpalota. A II. világháború alatt hadifoglyokat tartottak fogva a várban, végül restaurálták és napjainkban is teljes pompájában várja a látogatókat.

4. Kőszeg

Fotó: kirandulastippek.dev.7even.hu
Fotó: kirandulastippek.dev.7even.hu

A város már Szent István király előtt fontos stratégiai pont volt – 802-ből származik várának első említése. A ma ismert épület a 13. század közepén épülhetett. A 14-15. század folyamán számos átalakítást végeztek rajta, Károly Róbert támogatásával megerősítették.. Az épület az 1532-ben ellene indított sikertelen török ostromról vált híressé, mely során a horvát származású várkapitány, Jurisics Miklós 700 embere élén védte a várat mintegy 60 ezer törökkel szemben. Bár Szulejmán szultán időhúzás, és nem kifejezetten a vár megszerzése céljából időzött 25 napig a várnál, a török csapatok feltartóztatása ettől függetlenül is dicsőséges tettnek tekinthető. A várvédők emlékére szól a kőszegi harang minden nap 11 órakor.

5. Sárvár

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

A 13. század végén emelhették a várat, amely reneszánsz-barokk formáját a 16. században kapta. Nádasdy Tamás nádor és Kanizsai Orsolya irányítása alatt Sárvár a kulturális és a humanista szellemi élet központja lett. Itt jött létre az első olyan nyomda, amely magyar kiadványokat nyomtatott. Nádasdy gazdasági fejlesztéseket eszközölt, a környező patakokat szabályoztatta, vadasparkot és gyümölcsöskerteket hozott létre, hattyúkat tenyésztett. Földjeit – kortársait megelőzve – bérmunkásokkal műveltette, trágyáztatta. Fia, Ferenc (‘a fekete bég’) szívesen látta sárvári várában a kortárs művészeket, tudósokat és folytatta a nyomdai munkát is. A család a várat a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvétel miatt a 17. században elveszítette. A birtokos 1945-ig a Wittelsbach család volt. A vár restaurálását 1966-ban kezdték meg, múzeum működik benne.

6. Csesznek

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

A Bakonyban rejtőző várat Cseszneki Jakab királyi kardhordozó emelte a tatárjárás után, 1263 körül. A vár sokáig a Cseszneki család tulajdonában volt, később a Garaiak, a Szapolyaiak és Török Bálint vára lett. A 16. században végvárként a törökök elleni védelmet szolgálta. Akkori várkapitánya, Wathay Lőrinc azonban nem a törökök elleni harcban esett el – részegen meggyújtotta egy ágyú kanócát, mely felrobbant és azonnali halálát okozta. Az Esterházyak az épületet barokk várkastéllyá alakították, a 18. században azonban elhagyták a kastélyt, melyet előbb egy földrengés, majd tűzvész pusztított el. A vár jelenleg látogatható, számos kulturális program otthonául szolgál.

7. Sümeg

Fotó: H+ archívum
Fotó: H+ archívum

A tatárjárás eredményeként épült meg a 13. század második felében. Nagyobb bővítésekre a 15. században került sor, ekkor épült meg a várfal, majd miután Veszprémet elfoglalták a törökök, a püspökség ide menekült, így tovább erősítették az épületet. 1605-ben Bocskai István serege bevette a várat, itt gyilkolták meg Újlaki Miklós püspököt, fejét állítólag a dombról gurították le. A Rákóczi-szabadságharc után a labancok felrobbantották, hadgyakorlat címén. A következő évszázadok során a romos épület teljesen lepusztult, 1960-tól azonban folyamatos a helyreállítás. Jelenleg a sümegi vár a legjobb állapotban levő vár a Balaton környékén, várjátékok, rendezvények helyszíne.

8. Szigliget

Fotó: lhzk.hu
Fotó: lhzk.hu

Az 1260-as években emelték a pannonhalmi bencés szerzetesek, majd IV.Béla tulajdonába került. A 16. században a Vas vármegyei származású Martonfalvay Imre erősítette meg, bástyákkal bővítette a várat. A törökökkel szemben a végvárrendszer részeként védte a királyság területét, egy villámcsapás miatt azonban leégett, majd császári parancsra lerombolták a 18. század elején. Az épület a 20. században folyamatosan szépült, 2013 végére nagyobb felújításon esett át.

9. Ozora

Fotó: ozoraivar.kozee.fotoalbum.hu
Fotó: ozoraivar.kozee.fotoalbum.hu

A Firenzéből származó Filippo Scolari Luxemburgi Zsigmond szolgálatában jeleskedett mint hadvezér, kincstartó, temesi ispán és szörényi bán. Ozorai Borbálával lépett frigyre, majd felvette az Ozorai Pipó nevet és 1416-ban engedélyt kapott, hogy Ozorán várat emeljen. Ennek eredménye lett az eredetileg gótikus várkastély, mely a 16. század elején kapott reneszánsz formát. A kastély mintegy 140 éven át volt török kézen, visszafoglalása során jelentős pusztítást végeztek az épületen. Az Esterházyak egy részét helyreállították, a 19. században magtárrá alakították. Jelenleg reneszánsz stílusban felújítva, régi pompájában várja látogatóit.

10. Tátika

Fotó: micsodabalaton.wordpress.com
Fotó: micsodabalaton.wordpress.com

A Tátika nemzetség emelte Alsó-Tátika várát a 13. században, melyet IV.Béla 1248-ban a veszprémi püspöknek adott át. Ő emeltette Felső-Tátikát, mely mintegy 400 m magasan fekszik a Keszthelyi-hegységben.Tulajdonosai a következő időszakban sorra váltogatták egymást. A várat 1589-ben elfoglalták, kifosztották és felgyújtották a törökök, majd egy évszázaddal később a labancok felrobbantották. Azóta romos állapotban van, bár egyes részein állagmegóvást végeznek. Látogatói a középkori várrom és a körülötte elterülő több száz éves erdő mellett páratlan kilátásban gyönyörködhetnek.

10+1. Várpalota

Fotó: www.nemzetimuemlek.hu
Fotó: www.nemzetimuemlek.hu

A 14. századi palotaépületet felhasználva a 15. század első felében épülhetett a vár az Újlaki család számára. A 16. században a családba beházasodó Móré László rablólovagként élt a palotában. A környéken fosztogatott, kirabolta az utazókat, sanyargatta az itt élőket. Szapolyai küldött sereget ellene 1533-ban, Laszky Jeromos vezetésével. Móré – embereit és saját gyermekeit hátrahagyva – elmenekült, palotáját felrobbantották. A következő években számos alkalommal támadták a várat a törökök, az új várkapitány, Thury György azonban sikeresen védte meg 1566-ban. A vár ebben az időszakban élte fénykorát. Az épület később mégis török, majd kuruc kézre került, a 18. századtól a Zichy család állította helyre. Jelenleg felújítva, 14. századi palotabelsővel várja látogatóit. A palotában minden évben a Diadal Napján emlékeznek Thury György és emberei vitézségére.

PT

[ads1]

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

egy × négy =