Komolyzenei koncertekkel és előadói estekkel nyitják meg a nagyközönség előtt a szombathelyi püspöki palotát, a szombathelyi székesegyházban pedig nagyszabású ingyenes orgonakoncerteket hallhatnak az érdeklődők – jelentette be a programsorozatot ismertető pénteki sajtótájékoztatón az új szombathelyi megyéspüspök.

Székely János úgy fogalmazott: a szépség, az igazság, a jóság és a szentség egymástól elválaszthatatlanok, ezeken a koncertekben pedig

“valami ilyesmivel találkozhatnak majd, akik fogékonyak a szépre és a jóra”.

“Gyönyörű épített környezet, benne a gyönyörű dallamok, az isteni harmónia és az emberi harmónia egybecsengése, az építészet, a zene, a hit harmóniájának az egysége. A szakrális zene is a hit forrásából fakad, aki pedig ezt a zenét hallgatja, ebből a forrásból meríthet. Szeretettel hívunk és várunk tehát mindenkit, aki a sokszor bizony rohanó és zűrzavaros világban a tiszta harmóniát kívánja hallani”

– mondta.

Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója elmondta: a Martinus Exclusive koncertsorozat szeptember 19-én Balogh József zongoraművész Liszt- és Chopin-estjével kezdődik a püspöki palota dísztermében, majd szeptember 20-án este Virágh András orgona hangversenyével folytatódik a székesegyházban.

A december 19-ig tartó kamaraelőadások és koncertek sorból kiemelkedik

Bozsodi Vonósnégyes tervezett koncertje, igazi kuriózumnak ígérkezik a Szent Efrém Férfikar – a görögkeleti egyházzene világhírű képviselői – hangversenye, és különleges lesz Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekesnő koncertje is, aki december 6-án a Brenner János Általános Iskola gyermekkórusával közösen lép fel.

Lakner-Bognár András, a szombathelyi székesegyház karnagya, egyházmegyei zeneigazgató a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: a püspöki palota különleges akusztikája miatt kifejezetten alkalmas arra, hogy kamarazenei koncerteknek adjon otthont, a székesegyházban pedig az ország egyik legnagyobb orgonája található, amely szimfonikus zenekarokhoz hasonló változatossággal képes megszólaltatni zeneműveket, ezért különösen nagy élményt kínál a zeneértők számára.

Programok:

  • szeptember 19. kedd 19.30Püspöki Palota – Balogh József zongoraművész Liszt és Chopin estje – 2.000 ft
  • szeptember 20. szerda 19.30, Székesegyház – Virágh András orgona hangversenye – ingyenes
  • szeptember 27. szerda 19.30 Székesegyház- Dankos Attila orgonahangversenye – ingyenes
  • október 4. szerda 19.30 Székesegyház – Lakner- Bognár András orgonahangversenye – ingyenes
  • október 11. szerda 19.30 Székesegyház- Kertesi Ingrid és tanítványai áhítat estje- 1.500 ft
  • október 24. kedd 19.30 Püspöki Palota- “ Francia Líra”- Vörös Szilvia, Razvaljajeva Anasztázia és Dubleba Lívia koncertje 1.500 ft
  • november 8. szerda 19.30 Székesegyház Szent Efrém férfikar 2.000 ft
  • november 21. kedd 19.30 Püspöki Palota – Bozsodi Quartet hangversenye – 1.500 ft
  • december 6. szerda 19.30 Székesegyház Szent Karácsony. Kertesi Ingrid, Lakner Bognár András, és a Brenner János Általános Iskola gyermekkórusának hangversenye 1.500 ft
  • december 19. kedd 19.30 Püspöki Palota Békesség ünnepén, Császár Angéla adventi előadóestje

MTI/martinus.hu

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

három × 3 =