Világkiállítás – Szombathelyen építik fel újra a milánói expo magyar pavilonját

0

A 2015-ös milánói világkiállítást követően Szombathelyen építik fel újra a magyar pavilont, ezért Milánó után pénteken Szombathelyen is lerakta az épület alapkövét Szőcs Géza kormánybiztos, Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője és V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A magyar pavilon a világkiállításon elvégzi küldetését, képviseli és bemutatja Magyarországot, majd Szombathelyre kerül és remélhetőleg a város egyik jelképévé válik – hangsúlyozta köszöntőjében Hende Csaba.
Hozzáfűzte: Magyarország az elmúlt négy évben ismét a szebb arcát mutatta a világnak, a “merjünk kicsik lenni” ostobasága után egy a múltjára büszke, a jelenét kemény munkával kézbevevő, a jövőre felkészült nemzet mutatkozott be újra a világnak. “Egy nemzet, amely mindenkivel kész és képes együttműködni, együtt dolgozni a kölcsönös előnyök, a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös barátság jegyében. Egy olyan nemzet, amely kiáll az érdekeiért, amely ha kell, kész vitatkozni a saját igazáért.”
Szőcs Géza, a világkiállításon való magyar részvételért felelős kormánybiztos köszöntőjében arról szólt, hogy a volt 11-es huszárok szombathelyi laktanyájának területén, ahol a világkiállítási pavilon is áll majd, egy tudásközpont jön létre, amely a magyar nemzet jövője, a jövő megvédése szempontjából éppen olyan fontos lehet, mint annak idején a huszárlaktanya volt.
V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az alapkőletételi ünnepségen úgy fogalmazott: azzal, hogy a milánói világkiállítás az egészséget, a környezetet és a fenntarthatóságot választotta témájául, jól illeszkedik Magyarország törekvéseihez.
Hozzátette: a világkiállítás magyar pavilonja a fenntartható mezőgazdaságról, a felelős vízgazdálkodásról, a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságáról mutatja be gondolatainkat, ötleteinket.
A magyar pavilon természetes anyagokból épül, tradíciókat mutat fel, de mindezt 21. századi, izgalmas módon teszi. Ha ránézünk a magyar pavilon látványtervére, stílusosan mondhatjuk azt, hogy “egy malomban őrlünk” – mondta, utalva arra, hogy a Gettó Tamás és Hutter Ákos nyertes pályázata alapján felépülő magyar pavilon egy malmot formáz.
Puskás Tivadar (KDNP), Szombathely polgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta: a város egy 6 ezer négyzetméteres területet biztosított az épület elhelyezésére, amelynek 2016 júniusáig kell felépülnie, és amelynek “igencsak jó helye lesz” a leendő kreatív központban.
A korábban ismertetett elképzelések szerint a több mint 6,4 milliárd forintos nagyszabású projekt – amely uniós források felhasználásával, állami beruházásként valósulhat meg – digitális oktatási és innovációs központot, nemzeti történelmi és ökológiai élményparkot, huszár emlékközpontot, közlekedéstörténeti élményparkot és látogatóközpontot, valamint egy nyugat-magyarországi kulturális logisztikai és digitalizációs központot is magában foglalna.

MTI

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

20 − tizenkettő =