VCIC: Honnan szerezzenek pénzt a civilek?

0

A civil szervezeteknek nem érdemes csak az államtól várni a támogatást, és csak az egy százalékok megszerzésére építeniük a stratégiájukat – hangzott el egy szakmai konferencián. Sőt, miután egyre kevesebb lesz a működési típusú támogatás, projektszerű gondolkodásra van szükség – mondta Semperger Dorogi Kinga, a ProjectMine Kft ügyvezető igazgatója, aki szerint a civil szervezeteknek az államinál lényegesen szélesebb forráslehetőségeik vannak.

Az Európai Unió által társfinanszírozott programok és a hazai civil működési pályázatok ( NEA ) mellett számos egyéb alternatív lehetőség is van, mondják a szakértők. Ilyen például a Norvég Alap mely együttműködések támogatásával segíti a civil szervezetek közösségépítő, hálózatfejlesztő és kapacitásnövelő hatásait, de szintén említést érdemelnek a különböző nagykövetségek, nagyvállalatok által elérhető forráslehetőségek, melyeket egy-egy adott cél érdekében írnak ki. Vannak olyan uniós támogatási programok – és az új 2014-2020-as EU-s költségvetésben még több ilyen lesz –, ahol több tagországból közösen kell projekteket megvalósítani.

Hiába május a legfontosabb hónap, egész évben hatékony kommunikációt kell folytatniuk azoknak a civil szervezeteknek, amelyek működésében a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlása is meghatározó – mondja Miha Tamás, a Human Dialog Kft. ügyvezető igazgatója. Az adományozás nem egyenlő az 1 százalék felajánlásával, mert utóbbi igazából állami támogatás, amit az adózók osztanak szét a jogosult szervezetek között. A magánszemélyeknek szóló adománygyűjtő kampányoknál három objektív mérőszámot érdemes szem előtt tartani (átlagadomány, válaszadási arány, megtérülési mutató), de érdemes figyelni az adományozás rendszerességét is – írja a vasicivil.hu.

A cikk folytatása: http://www.vasicivil.hu/index.php/friss/hirek/215-honnan-szerezzenek-penzt-a-civilek

[icon name=”icon-info-sign”] Vasi Megyei Civil Információs Centrum

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

3 × 3 =