Július 7. hagyományosan a csokoládé világnapja – ehhez a naphoz kötik az első alkalmat, amikor a csokoládé európai földre érkezett, 1550-ben.

Hogy ez valóban így történt-e, nem egyértelmű, azonban az biztos, hogy több ezer éves sikeres pályafutása után Közép-Amerikából Európába is eljutott ez a különleges étel, hogy aztán itt folytassa világhódító küldetését.

Íme, néhány érdekesség sokunk kedvencéről:

1) A kakaófa akár 200 évig is élhet, de csak 5 éves korától kezdődően, nagyjából 20-25 éven át terem kakaóbabot. Jelenleg a világ legnagyobb termelője Afrika, Elefántcsontpar egyedül a világ kakaóbab-termelésének 33%-át végzi. A brüsszeli reptér a világ legnagyobb csokikereskedője: évente 800 tonna csokoládét vásárolnak itt.

/Pixabay/

2) Amikor azzal viccelődünk, hogy a csoki növény, tehát egészséges, nem állunk messze a valóságtól, hiszen maga a kakaóbab az örökzöld kakaófán terem. A kakaófa azon növények családjába tartozik, mint a gyapot.

3) A csokoládé első, gasztronómiai szempontból élvezhető formája az azték és maja kultúrákban a forró csokoládé volt, amelynek különböző, spirituális hatásokat tulajdonítottak és különleges alkalmakkor készítették.
II.Montezuma azték uralkodó állítólag kissé túlzásba vitte a fogyasztását, napi 30 kupa csokoládét ivott meg.

/Pixabay/

4) A forró csoki nagy rajongója volt Thomas Jefferson, Marie Antoinette és Napóleon. Jamaicában már a 15. század végén speciális változatban is készítették a forró csokit: fahéjjal és tejjel keverték. A tejes kakaó a 18.században jutott el Európába.

5) A 18. században a franciák már kísérleteztek csokipasztillák készítésével. A csokoládé további formái a 19. században jelentek meg.Ekkor jöttek létre az első igazán nagy, csokoládékészítő vállalatok Európában, mint a Nestlé, a Cadbury vagy a Lindt.

/Pixabay/

6) Az első tejcsokit Svájcban készítették, az első csokiszeletet 1847-ben a Fry’s állította elő. A világ első húsvéti csokitojásának készítése 1873-ra tehető.

7) Egy 2013-ban készült tanulmány érdekes megközelítéssel vizsgálta a csokoládé agyra gyakorolt hatását. A tanulmány szerint egy könyvesboltban a csoki illatának hatására az emberek 20%-al nagyobb valószínűséggel vásárolnak könyvet és 40%-al valószínűbb, hogy szakácskönyvet vagy romantikus könyvet vesznek.

/Pixabay/

8) A csokoládé az agy theta-hullámaira is hatást gyakorol, segít az ellazulásban. Feniletilamin tartalma felelős a csoki kedélyjavító hatásáért. Egy szelet magas kakaótartalmú csoki annyi koffeint is tartalmazhat, mint egy dobozos kóla és több benne az antioxidáns, mint a zöld teában. A szerotonin és az endorfin szintjének emelésével antidepresszáns hatása van.

9) A magas kakaótartalmú étcsokoládé segíthet a fogszuvasodás megelőzésében, antibakteriális hatása által.

/Pixabay/

10) Azok a bizonyos brit tudósok megállapították, hogy az emberek mintegy 70%-a fedné fel informatikai jelszavát egy szelet csokiért cserébe.

+1) A háziállataink számára a csokoládé teobromin tartalma miatt mérgező. Egy felnőtt embernek legalább 5 kg étcsokoládét vagy 40 kg tejcsokoládét kellene megennie ahhoz, hogy ez számára is mérgező hatású legyen.

Forrás:

20 Things You Never Knew About Chocolate

Happy National Chocolate Day! In celebration of this most delicious holiday, let’s brush up on our chocolate knowledge. Holiday makers are constantly on the hunt for a reason to munch on chocolate, so the calendar offers plenty of excuses to buy a bar.

History of chocolate – Wikipedia

The history of chocolate began in Mesoamerica. Fermented beverages made from chocolate date back to 450 BC. The Mexica believed that cacao seeds were the gift of Quetzalcoatl, the god of wisdom, and the seeds once had so much value that they were used as a form of currency.

Chocolate bar – Wikipedia

A chocolate bar ( Commonwealth English) or candy bar (some dialects of American English) is a confection containing chocolate, which may also contain layerings or mixtures that include nuts, fruit, caramel, nougat, and wafers. A flat, easily breakable, chocolate bar is also called a tablet. A wide variety of chocolate bar brands are sold.

100 Delicious Facts About Chocolate – The Fact Site

Ah chocolate, the first love of every man, woman, and child, it’s a solution (however temporary) to every problem from upset and anger to happiness and adoration. Chocolate truly is one of the wonders of the world, in the past, it has been that valued it’s actually been used as currency.

33 Fun and Interesting Chocolate Facts for Kids and Adults

The world eats a lot of chocolate, but how much do we actually know about this popular food? If you’re a fan of the sweet stuff, you’ll enjoy finding out more with these interesting chocolate facts. From fun chocolate trivia to chocolate facts for kids, here are 25 things that you may not have heard about the food of the gods.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

négy × 3 =