Az 5 legérdekesebb himnusz háttértörténet a világ körülről

Vajon hányszor énekli el egy magyar ember a magyar Himnuszt élete során? Tanévzárók, focimeccsek, szilveszter… Kötelezően vigyázban állva, ahogy már első osztályban megtanították, ha valaki nagyon lelkes, szívre tett kézzel, van, aki tátogva, van, aki hamisan, de egy dolog egészen biztos: mindenki énekli. A saját nemzetének himnuszát mindenki ismeri, kívülről, belülről.

De mi a helyzet a határon túl, szerte a világon? Meglepően keveset foglalkozunk más nemzetek himnuszával, de sosem késő tanulni a Földön osztozó különböző országok kultúrájával, ezért ebben az írásban 5 himnusz érdekes eredettörténetéről olvashatsz.

1. Japán

Japán történelme és kulturális sokszínűsége az utóbbi időkben rendkívül népszerű turista célponttá tette az országot. Az ország himnusza, a “Kimigayo”, már feltehetőleg több, mint ezeréves, mivel a Heian-korban született. Ugyan írója ismeretlen, a “Kimigayo” szövegét a mai napig nem változtatták meg, így történelmünk egyik legrégebbi himnuszaként tartják számon.

Uralmad tartson

Ezer, nyolcezer évig,

Míg a kavicsokból

Hatalmas szikla válik,

S beborítja a moha.”

“君が代は
千代に八千代に
さざれ石の

いわおとなりて
こけのむすまで”

2. Mexikó

Mexikó himnuszának az eredetéről kalandregényt lehetne írni. ‘853-ban a mexikói elnök országos pályázatot írt ki, hogy megtalálják a rengeteg pályamű közül a lehető legjobb himnuszt. Francisco González Bocanegra nem akart pályázni, de menyasszonya bezárta egy szobába, és addig nem engedte az ki az írót a szobájából, amíg nem írt egy himnuszt a pályázatra.

“Homlokod békével legyen övezve, ó haza

A béke arkangyalának koszorújával,

Mert a menny lesz örök sorsod,

Mely az Úr ujjával írattatott.”

3. Csehország és Szlovákia

Amikor 1993-ban feloszlott Csehszlovákia, a két ország úgy döntött testvériesen fog osztozni az addig közös himnuszon: Csehországé lett az első versszak, Szlovákiáé pedig a második.

“Hol van honom, hol a hazám?

Hol patak zúg a hegyháton,

Csörgedez a rónaságon.

Üde virág a kertben,

Mint egy földi édenben.”

4. Spanyolország

Spanyolország talán az egyik legérdekesebb, és legnehezebben elemezhető, hiszen nincsen szövege. Több próbálkozás is volt a múltban, amikor arra tettek kísérletet, hogy dalszöveget írjanak a “Marcha Real” című himnusz dallamára, de mivel ezt általában tömeges felháborodás követte, maradtak a szöveg nélküli verziónál.

“Dicsőség, dicsőség, a haza koronája

uralkodó fény

mely a lobogódban arany.

Élet, élet, a haza jövője,

mely szemeidben

nyílt szív.”

5. Németország

Németország himnuszának dallamát a világ egyik legismertebb zeneszerzője írta, aki nem más, mint Joseph Haydn. A “Deutschlandlied” eredetileg a németrómai császárnak lett írva szülinapjára, majd az ország egyik legismertebb dalává vált.

“Egyetértés és jog és szabadság

Záloga a boldogulásnak.

Virágozz a boldogság csillogásában,

virágozz, német haza!”

Forrás:
https://www.wfmt.com/2021/07/23/the-curious-stories-behind-10-national-anthems-you-might-hear-this-olympics/

Kép:
James Gurney – Catskill Sacred Harp All Day Sing

Painting a Portrait of a Group of Singers

On Saturday I was up in the mountains painting a portrait of a group of singers. They met in an old wooden church hall in the town of Phoenicia for an all-day singing event. They came from six states with one thing in common, a love of Sacred Harp, an old-fashioned musical tradition which traces back to the American colonies and even earlier.


Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

húsz − három =