Toursból jelentjük – koncertkörúton a szombathelyi Szent Márton Városi Kórus

0

Kövesse velünk a szombathelyi Szent Márton Városi Kórus francia koncertkörútját – videók, fényképek, érdekességek.

2016.07.04-05.

[STUTTGART] A kórus hétfőn reggel indult útnak, majd az esti órákban érkeztek a németországi Stuttgartba, ahonnan másnap kora reggel indultak tovább Szombathelyre. A csoport kedden a kora esti órákban érkezett meg a koncert körútról.

2016.07.03.

[TOURS, CANDES-SAINT-MARTIN] Vasárnap délelőtt 10 órakor a Szent Márton templom előtt gyülekezett a szombathelyi Szent Márton Városi Kórus. A templom kriptájában 10:30 órakor kezdődött SZMJV által készíttetett márványtábla avatási – szentelési ünnepsége.

A márványtáblát, amelyen a következő felirat áll „Sabaria Patria Sancti Martini – 316-2016 – Szombathely, Szent Márton szülővárosa” már az ünnepséget megelőzően elhelyezték a kripta falán. Az ünnepi ceremónián a Szent Márton Kórus énekével gazdagítva azt az élményt, hogy most már egy tábla is őrzi annak emlékét, hogy Szent Márton Savaria szülötte.
A táblát a tours-i érsek, Bernard-Nicolas Aubertin áldotta és szentelte meg.
Az ünnepséget követően kezdődött egy szentmise, melyen a kórus tagjai is részt vettek.

Kora délután aztán útra kelt az együttes, hogy némi buszozás után megérkezzen Candes-Saint-Martin-be, Márton püspök halálának helyszínére.

A szombathelyiek koncertje előtt a vendéglátó Piacere kórus műsorát hallgathatta meg a közönség, majd ezután a szombathelyi kórus vonult be a Húros édes dallamán című énekre. A Tours-tól mintegy 60 km-re fekvő templomban telt házas koncertet adott a kórus. A szombathelyiek nemcsak önállóan, hanem az előadás végén a francia kórussal közösen is énekeltek, nagy tetszést aratva a templom közönsége részére.

A közönség hatalmas tapssal jutalmazta meg a kórus műsorát. Az előadás végén a francia kórus karnagya virággal köszöntötte Király Katalin karnagyot.

Este a koncertet követően a tours-i gimnázium udvarán tartottak közös vacsorát a kórusok. A vacsora előtt köszöntések hangzottak el, ajándékozásra került sor. A jó hangulatú este után mindkét kórus élményekkel gazdagozva készült a következő reggelre, hiszen a szombathelyi kórus hétfőn reggel útnak indult hazafelé Szombathelyre. Több alkalommal is elhangzott, hogy jövőre Szombathely várja vissza a francia kórust.

GALÉRIA A VASÁRNAPI PROGRAMRÓL

2016.07.02.

[TOURS] A Szent Márton kórus szombat délelőtt főpróbát tartott a tours-i katedrálisban, hiszen este 20:15-kor nagyszabású egyházi koncertet adnak a Szent Márton parádé kiemelt eseményeként.

A próba után polgármesteri fogadáson vettek részt a Vikingek kertjében. A fogadáson a tours-i polgármesteren kívül Magyarország franciaországi nagykövete (gróf Károlyi György) is köszöntötte a Szent Márton parádéra érkezett magyar, spanyol olasz, francia delegációkat.

DSCF4551

A csoportok vezetői ajándékkal üdvözölték a polgármester urat. A Szent Márton Városi Kórus részéről Király Katalin karnagy és Lajos Ferencné dr. Pere Hedvig, a kórusegyesület elnöke adta át a kórus ajándékát. Végül a szombathelyi kórus egy Szent Márton énekkel köszöntötte az összegyűlt vendégsereget.

DSCF4620

Este 19:00 órakor a kórus tagjai a koncert előtt beénekeltek. Az együttes a bazilikában két oldalról vonult fel az oltárhoz, közben a Húrok édes dallamán című dalt énekelték.

DSCF4743

A koncerten Charpentier, Palestrina, Young, Szokolay, Schubert, Gounod, Liszt, Mozart, Grieg, Handel, Welter, Halmos, Kodály művek hangzottak el.

DSCF4710
Kodály Zoltán Esti dal című művét befejezve a katedrális közönsége zúgó tapssal, állva ünnepelte a kórust.

DSCF4748
Utolsó műként Kocsár Miklós: Szent Márton püspök dicsérete című művének I. tétele hangzott el. A hangverseny vastapssal zárul, ezért a kórus egy ráadás számmal köszönte meg a közönség szeretetét. A kórust Király Katalin karnagy vezényelte , hangszeren közreműködött  Sabáli László.

DSCF4760

A hangversenyen jelen volt a szombathelyi küldöttség is dr. Takácsné dr. Tenki Mária  bizottsági elnök asszony vezetésével.

DSCF4700

A koncert után a kórus vezetősége és tagjai fogadták a gratulációkat, majd a kórus a katedrális oltáránál egy közös fényképezéshez gyűlt össze.

DSCF4835

Az est befejezéseként a kórus tagjai megnézték a katedrálisra vetített fényfestést.

GALÉRIA A SZOMBATI PROGRAMRÓL

2016.07.01.

[CHENONCEAU] A Szent Márton Városi Kórus pénteken a Chenonceau-i kastélyban adott közös koncertet a tours-i Piavere kórussal.

DSCF4118

A két kórus egy népszerű, francia udvari táncdallamot énekelve együtt vonult be a  kastély Galéria termébe. Elsőként a házigazda Piavere kórus lépett fel, majd őket követte a szombathelyi együttes.

DSCF4130

A Szent Márton Kórus világi művekből összeállított koncertje hatalmas sikert aratott a látogatók körében. A koncerten felcsendültek többek között Kodály, Karai, Szokolay művei.

DSCF4261

Meglepetésként a magyar kórus francia nyelven adta elő Kosma: Autumn Leaves (Hulló levelek) című világslágerét. Ez a kedves gesztus olyannyira jól sikerült, hogy a művet ráadásként újra elő kellett adni, így a hangverseny a két kórus rögtönzött örömzenéjével folytatódott.

A koncert végén a két kórus közösen énekelte Kodály: Stabat mater, Cohors generosa és  Mozart: Ave verum corpus művét.

A koncert után a kórus tagjai megtekintették a Loire vidékének egyik legimpozánsabb kastélyát, mely a Cher folyó mellett épült a 16. században.

DSCF4069

Chenonceau  kastély

A kastélyt „Hat hölgy kastélyának” is szokták nevezni.
A kastélyban 19 helység található: a kápolna, Az őrség terme, A zöld szalon, A könyvtárszoba, A galéria, A konyhák, I. Ferenc Szalon, XIV. Lajos Szalon,előcsarnok,lépcsősor. Diane De Poitiers szobája, aki 1499 – 1566 között élt a kastélyban, Catherine Briconnet előcsarnoka, Az öt királynő Szobája – mely nevét Medici Katalin két lánya és három menye emlékére kapta-, Medici Katalin Szobája, aki 15919 – 1589 között élt itt. A metszetgyűjtemény, A Medici Galéria. César De Vendome Szobája,Gabrielle D ’Estrées szobája, A Második emeleti előcsarnok és Louise de Lorraine szobája, aki 1553 -1601 között visszavonultan élt, halálával megszűnt a királyi lét a kastélyban.

A kastélyban négy kertet találunk, a fogatok galériáját, majorságot, szamarak parkját.

Még több tudnivaló: https://hu.wikipedia.org/wiki/Chenonceau

GALÉRIA A PÉNTEKI PROGRAMRÓL

2016.06.30.

ÖSSZEFOGLALÓ AZ EDDIGIEKRŐL

A szombathelyi Szent Márton Kórust nagy megtiszteltetés érte, amikor felkérést kapott egy franciaországi vendégszereplésre Tours-ba. Az ott tartózkodásuk alatt 3 koncertet fognak adni, ezzel a koncert körúttal egyben Szent Márton születésének 1700. évfordulóját is köszöntik.

A szombathelyi Szent Márton Kórus kedden indult útjára, és 2016. június 29-én szerdán este érkezett meg a franciaországi Tours-ba. A Szent Márton Városi Kórus tagjai és a Szent Márton Programiroda munkatársai, valamint a csoportot segítő tolmácsok június 28-án kora reggel indultak el Szombathelyről. Az első úti cél Strassbourg volt, ahonnan másnap indultak tovább a francia városba. Este 8 óra körül gördült be a busz a tours-i belvárosba, ahol már a francia kórus tagjai várták a csapat érkezését. A szombathelyi kórus énekkel köszöntötte a fogadásukra összegyűlt csapatot. A szombathelyi kórus számára a Piacere Kórus tagjai biztosítják a szállást és az étkezést, ezzel még barátságosabb légkört teremtve a két együttes között. Az érkezést követő napon a szombathelyiek a francia város nevezetességeivel ismerkedtek meg,bebarangolták a hangulatos utcáit és tereit. Késő délután megkezdődött a munka: a két kórus a közös számokat gyakoroltat, valamint a szombathelyi kórus egy rövid próbát is tartott. A szombathelyi csoport pénteken a Piacere kórussal közösen a Chenonceau-i kastélyban, vasárnap Candes-Saint-Martin-ben koncertezik. A szombaton a tours-i katedrálisban adandó hangverseny önálló estje lesz az együttesnek a Szt. Márton Parádé kiemelt eseményeként. (BL/SÁ)

21:30 [TOURS]
Véget ért a közös próba, galériánkban most megnézheti, hogyan telt a gyakorlás, emellettitt egy részlet a Szent Márton Kórus műsorának próbájáról is.

17:33 [TOURS]
A kórustagok és a segítők ma két városnézésen ismerkedhettek meg Tours nevezetességeivel, régi és gyönyörű épületeivel, utcáival. Ma este a toursiakkal közös próbát tartanak, hogy minden megfelelő legyen a hétvégi fellépéseken.

[TOURS]
Tegnap este sikeresen megérkeztek a szombathelyi Szent Márton Városi Kórus tagjai, a Szent Márton Programiroda munkatársai, valamint a csoportot segítő tolmácsok a franciaországi Toursba. Fotóink a buszon, a kórus gyakorlása közben készültek, a videóban pedig összefoglaljuk röviden a két napos utat.

 

2016.06.29.

20:00 körül [TOURS]

7:00 [STRASBOURG]
Tegnap reggel indult el az a busz, amellyel a szombathelyi Szent Márton Városi Kórus, a Szent Márton Programiroda munkatársai, valamint a csoportot segítő tolmácsok utaznak a franciaországi Toursba. A busz tegnap este érkezett Strasbourgba, ahonnan ma reggel indulnak tovább úti céljuk felé.
A csoport útjáról a Hírlevél Plusz munkatársai adnak folyamatos tudósítást.

2016.06.28.

21:00 után [STRASBOURG]
A szombathelyi csoport megérkezett első napi úticéljába, Strasbourgba, ahol egy rögtönzött autóbuszos városnézést tartottak.

DSCF3592

12:00 [SALZBURG KÖZELÉBEN]
A Szent Márton Városi Kórus második pihenőjét tartja. Reggel 6:20-kor indult a csoport, és este érkeznek meg a mai szálláshelyükre. A szombathelyi csoport holnap este érkezik Toursba.

DSCF3537

DSCF3541

DSCF3551

ÖSSZEÁLLÍTOTTA: BŐDI LÍVIA, SIMON ÁDÁM

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizenegy − hét =