Több mint egymilliárd forint civil szervezeteknek az EGT/Norvég alapból

0

Idén 128 magyar civil szervezet nyert csaknem 3,56 millió eurót, vagyis több mint egymilliárd forintot az Európai Gazdasági Térség (EGT)/Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pályázatain – jelentette be Tove Skarstein, Norvégia budapesti nagykövete szerdán, Budapesten.

Az Ökotárs Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány által létrehozott konzorcium idén februárban hirdette meg az alap első pályázatait. 2013-ban két témakörben makro-, 7 témakörben pedig kisprojektekre pályázhattak hazai civil szervezetek, továbbácivil aktivisták és vezetők egyéni ösztöndíjas programjainak támogatására is lehetőség nyílt.
A benyújtott 1029 kisprojektpályázat közül 105 részesült összesen mintegy 860 ezer eurónyi támogatásban. A kétfordulós makroprojekt-pályázaton továbbjutott 43 pályázó közül 23 nyert összesen 2,7 millió eurót hosszabb távú civil érdekérvényesítő és fejlesztő programok megvalósítására. A 15 ösztöndíjas pályázó közül pedig heten utazhatnak 3-6 hónapos norvégiai, illetve izlandi tanulmányútra.
A makroprojektek keretében az emberi jogok és érdekérvényesítés, valamint szervezet- és közösségfejlesztés témakörökben lehetett pályázni legalább 50 ezer eurónyi támogatásra.
A kisprojektre jelentkezők hét témakörben nyújthatták be pályázataikat. A legfeljebb egy évig tartó programokat emberi jogok és demokrácia; női jogok és esélyegyenlőség; szervezet- és közösségfejlesztés; ifjúsági és gyermekügyek; környezetvédelem és fenntartható fejlődés; jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak, valamint társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése területén hirdették meg. Ez utóbbi témában elsősorban a roma integráció kapcsán vártak pályázatokat.
A sajtóanyag szerint az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap átfogó célja, hogy segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában. Ezen belül kiemelt figyelmet fordítanak az emberi és kisebbségi jogokra (etnikai, vallási, nyelvi, valamint szexuális orientáció alapján), a jó kormányzásra és átláthatóságra, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harcra, a megkülönböztetés és a társadalmi egyenlőtlenségek, a szegénység és kirekesztés elleni fellépésre valamint a nemek közti egyenlőségre, beleértve a nemi és családon belüli erőszakot.
Az EGT tagjai az Európai Unió tagállamai mellett az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagjai közül: Izland, Norvégia és Liechtenstein. A programok 15 országban futnak. A magyarországi civilek támogatására 2016-ig 12,6 millió euró,vagyis csaknem 3,8 milliárd forint áll rendelkezésre
Tove Skarstein nagykövet a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a skandináv országokban nagyon erős a civil szektor, míg az EU új tagállamaiban ennek még nincs komoly hagyománya. A most indult program csak a kezdet – tette hozzá.
Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója közölte, hogy várhatóan még két további fordulóban hirdetnek pályázatokat a már említett hét témakörben. A második pályázati fordulót várhatóan 2014 első negyedévében hirdetik meg, ekkor 20 és 50 ezer euró közötti összegekre lehet majd pályázni. A harmadik pályázati fordulót pedig előreláthatólag 2014 harmadik negyedévében hirdetik meg, akkor 15 ezertől 40 ezer euró közötti forrásra lehet pályázni..
Hozzátette: a tervek szerint még idén ősszel újabb ösztöndíjas pályázatokat is meghirdetnek.

Írta: MTI
Kép: www.alternativenergia.hu

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

kilenc − 4 =