A MOL Új Európa Alapítvány 2014 őszén az Iskolai Közösségi Szolgálat támogatására indította el KÖSZ! Programját. 

A kezdeményezés célja, hogy a középiskolai diákoknál elősegítse a 2016. évtől érettségi feltételének számító Iskolai Közösségi Szolgálat teljesítését. A 2016-ban harmadik alkalommal meghirdetett programon 77 szervezet nyert támogatást több mint 20 millió forint értékben.

A MOL Új Európa Alapítványának programja az Iskola Közösségi Szolgálat elvégzése mellett a fiatalokat olyan élményben szeretné részesíteni, ami motiválhatja őket a további önkéntes tevékenységre. A KÖSZ!2016 Program őszi pályázati fordulójára 204 pályázat érkezett be, a pályázatokról végső döntés február elején született. A programra civil és egyházi szervezetek, intézmények pályázhattak középiskolákkal együttműködésben. A KÖSZ! Program szakmai partnere az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

A 15-17 éveseknek szóló Iskolai Közösségi Szolgálat olyan anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység, amelyet a diákok a helyi közösség vagy egy rászoruló csoport javára végeznek. A 2016-ban érettségiző tanulóknak (kb. 95.000 fő) a sikeres záróvizsgához 50 óra közösségi szolgálat teljesítését kellett igazolniuk. Hosszútávon a közösségi szolgálat célja a diákokban az empátia, a szolidaritás és az adás kultúrájának elültetése.

Az Új Európa Alapítványnál 77 pályázat nyert támogatást, melyben 50 nagyprojekt szerepel, ebben 15-30 fő vesz részt, míg az 27 nyertes kisprojektet pályázatonként 2-5 fő valósítja meg. A támogatás összegéből a pályázatban elvárt legalább 20 óra közösségi szolgálatot a szervezetekkel együttműködésben így 1200 diák teljesíti majd, mely közel 30.000 óra önkéntes munkának felel meg. A támogatás összegéből a pályázatban elvárt legalább 20 óra közösségi szolgálatot a szervezetekkel együttműködésben így 1200 diák teljesíti majd, mely közel 24.000 óra önkéntes munkának felel meg.

A programban a nyertes pályázati lista szerint két kis-, és egy nagyprojekt nyert Szombathelyen: a kisprojekteket a Martineum Felnőttképző Akadémia és a Szentjánosbogár Alapítvány, míg a nagyprojektet a Kámoni Arborétumért Egyesület bonyolítja majd le, helyi középiskolák bevonásával. (H+)

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

húsz − 17 =