Idén május 20. és 21. között, tizenkilencedik alkalommal került megrendezésre a helyi egyetemen az ország egyik legrangosabb történelem versenye, a Savaria Országos Történelem Verseny 9. és 10. osztályos diákok számára, akik évfolyamuknak megfelelően, két kategóriában versenyezhettek. A verseny idén is sok izgalmat tartogatott, mind a résztvevők, mind a zsűri számára.

A jövőre jubiláló versenyen körülbelül 3000 diák indult és 30-an vettek részt a döntőben. Ebben a fordulóban az I. kategória résztvevői a Kr. e. V. századtól 1437-ig tartó időperiódus történelméből, míg a II. forduló versenyzői az 1000 – 1848. április 11-ig tartó időszak eseményeiből mérhették össze tudásukat. Az első napon a 15 órakor kezdődő megnyitó után egy írásbeli feladatlapot kellett kitölteniük, amire maximum 100 pontot lehetett kapni, és két óra állt rendelkezésre a kitöltéshez. Ezek után egy előadást hallgathattak meg a résztvevők és kísérőik, Varga Szabolcs történésztől, aki a XVI. század elején fennálló magyar királyság helyzetéről és történetéről tartott előadást, valamint az azon korszakhoz kötődő előzményekről. Az előadásban magyarázatot kaptunk arra, hogy a Jagellók kora miért nem hanyatló korszak a magyar történelemben, valamint beszélt a mohácsi csata körülményeiről, előzményeiről és következményeiről is.

A szombati napon kemény feladat várt a döntősökre: délelőtt és délután egy-egy szóbeli témát kellett prezentálniuk a 2-2 tagú zsűrinek, melynek tagjai Bánhidiné Balog Éva, Sosztarics Ottó, Szárai Miklós és Varga Szabolcs voltak. Délelőtt és délután más-más témákat hallgattak meg a bírák. A délelőtti szóbeli forduló egyenként 10 percig tartott és maximum 60 pontot lehetett gyűjteni, míg délután már csak 5 perc állt a versenyzők rendelkezésére. Itt 30 pontot lehetett gyűjteni.

A szóbeli fordulók után, egy rövid összesítést követően következett az eredményhirdetés. Az I. kategóriában a harmadik helyezett Rogács Álmos Szalárd lett 173 ponttal, a második helyen Héthelyi Máté végzett 175 ponttal. A 9. évfolyamosok kategóriájában első helyen Angyal Réka végzett 177 ponttal.

A II. kategória eredményei még ennél is szorosabbak lettek.

Mind a két nap végig jelen voltam, és volt alkalmam beszélni több versenyzővel is. Az egész verseny alatt érezhető volt az a hatalmas feszültség, ami az emberben érezteti: ez itt egy országos döntő! Vajon ki tud a legjobban szerepelni?! Ilyenkorra már tényleg a pattanásig feszült a hangulat.

A harmadik helyen Tilistyák Adél végzett 169,5 ponttal, viszont ebben a kategóriában, majdnem holtverseny alakult ki az első helyen! Kölcsei Viktóriának (aki tavaly a 9-esek kategóriájában első helyezést nyert) 176,5 pontja lett. Ezt Kocsárdi Márton 0,5 ponttal tudta felül múlni, így 177 ponttal, az első helyen végzett, míg Viktória az előkelő második helyet szerezte meg.

Volt szerencsém megnézni a két kategória feladatlapjait, illetve 1-2 szóbelit meg is hallgathattam. Sok feladat olyan kivételes képességet és tudást igényelt, hogy némely hozzá értőnek is bőven okozott volna gondolt a hibátlan megoldás. Ők, akik rendelkeznek ezzel a tudással így mind nyertesek, és erre mind büszkék lehetnek, és arra is hogy ide bejutottak. Ha megnézzük, hogy milyen szoros eredmények születtek, felmerülhet bennünk, talán ezek már nem is a tudás, hanem a szerencse érdemei voltak. Elgondolkodtató, mennyi időre és energiára volt szükség ahhoz, hogy valaki ennek a tudásnak a birtokosa lehessen. 180-ból 170 feletti pontszámok… Én szívből remélem hogy ez a verseny még sokáig létezni fog, és fedezi fel az újabbnál újabb tehetséges gyerekeket! Ez a verseny mindenki számára biztosan állítom, hogy örök élmény marad!

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

1 × 1 =