Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesületének 25 éves jubileuma

0

Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesülete jubileumi – jótékonysági koncertet adott 2016.06.19-én vasárnap este a Don Bosco Művelődési Házban.

Az egyesület 2016 januárjáig Zenebarátok Szombathelyi Kórusegyesülete néven működött, majd Dr. Veres András püspök úr hozzájárulásával felvette Szombathely híres szülöttének és védőszentjének nevét.

IMG_4282

A kórusegyesület biztosítja a tárgyi és pénzügyi feltételeket a Szent Márton Városi Kórus működéséhez.

A kórus aktív művészeti tevékenységének köszönhetően sokat hallani róluk, hiszen a Szent Márton Városi Kórus folyamatosan jelen van a város kulturális életében. Az éneklés és a zene szeretete hívta életre közel hat évtizede a ma is munkálkodó vegyeskart.

IMG_4285

A helyi kulturális életet meghatározó amatőr művészeti együttes rendszeresen fellép a város jelentős rendezvényein, fesztiváljain, résztvevője a kiemelkedő országos zenei és művészeti eseményeknek is.

A folyamatos hazai szereplések mellett a kórus a magyar zene követeként Európa számos országában ért el sikereket, és alakított ki szakmai, baráti kapcsolatokat külföldi kórusokkal.

IMG_4293

Az évek során neves szimfonikus zenekarokkal, karmesterekkel és operaénekesekkel koncerteztek együtt.

A kórus az ismert klasszikus, Európa elmúlt ezer éves kórusművészetének interpretálása mellett kiemelten fontosnak tartja a magyar kórusirodalom bemutatását, a kortárs zene megismertetését.

IMG_4352

A változatos repertoárjukban szakrális és világi művek egyaránt szerepelnek. Műsoraikon a zeneirodalom, a kórusmuzsika több stíluskorszakot átívelő dallamai csendülnek fel.

A kórus művészeti vezetője és karnagya 2014 óta Király Katalin.

A kórus nevéhez méltóan egy Szent Márton dallal vonult fel a színpadra.

IMG_4301

A koncerten köszöntőt mondott Dr. Takátsné dr. Tenki Mária Szombathely Megyei Jogú Város Jogi és Társadalmi Bizottságának elnöke, és díszoklevelet adott át a kórusegyesület elnök asszonyának a jubileum alkalmából.

A kórus a koncert első felében egyházi műveket énekelt.

Az egyházi művek után Horváth Imre a kórusegyesület alapítója, egykori karnagya mondta el beszédét, melyben megköszönte a magas színvonalú munkát minden régi és új kórustagnak.

IMG_4328

A koncert a jubileum mellett a jótékonyságról is szólt. A befolyt adományokat a kórus az Aranyhíd Nevelési – Oktatási Integrációs Központ Napház alapítványának ajánlotta fel.  A színpadon Berkes Marianna az alapítvány elnöke foglalta össze egypár mondatban a tevékenységüket és köszönte meg a felajánlást.

A kórus megemlékezett az elhunyt kórustagokra is, egy perces néma felállással és az „Elindultam szép hazámból kezdetű dal első versszakának eléneklésével.

IMG_4322

A koncert második felében világi műveket énekelt a kórus.

A Szent Márton Városi Kórus ezen koncertje egy főpróba is volt, hiszen a hónap végén utaznak Franciaországba vendégszereplésre. Tours-ban három nagyszabású koncertet adnak, melynek fénypontja a katedrálisban adott fellépés lesz.

IMG_4361

Vezényelt Király Katalin, a kórust zongorán és orgonán kísérte Sabáli László.

A Szent Márton Városi Kórus a nyár folyamán is folyamatosan koncertezik, legközelebb július 16-án a sorokpolányi Szapáry – kastélyban adnak szabadtéri jótékonysági koncertet.

Bődi Lívia

[divider]

A koncertfelvétel hamarosan elérhető lesz YouTube csatornánkon!

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

20 + 1 =