A széláramlás miatt rekordidő alatt tette meg egy Boeing a New York-London utat

0

Rekordidő, öt óra 16 perc alatt tette meg útját a British Airways (BA) légitársaság New Yorkból Londonba tartó 114-es járata köszönhetően a rendívül gyors jet streamnek, vagyis a magas légköri nagysebességű széláramlásnak az Atlanti-óceán fölött.

A Boeing 777-200 típusú utasszállítógép legnagyobb sebessége 745 mérföld/óra (1192 kilométer/óra) volt, mivel az általa “meglovagolt” széláramlás meghaladta a 200 mérföld/órát (320 kilométer/órát). A járat a tervezett leszállási időnél másfél órával korábban érkezhetett meg – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.
A New York-London távot a légitársaságok járatai a menetrend szerint általában hét óra alatt teszik meg.
Az Atalanti-óceán fölött tucatnyi légi járat élvezte a héten a magas légköri nagysebességű széláramlás rendkívüli segítségét. A pilóták régóta próbálják kihasználni a nyugat-keleti irányú jet stream erejét, hogy lerövidítsék a repülési időt és üzemanyagot takarítsanak meg.
Nem ritka, hogy ezen a távon a járatok képesek egy óra menetidőt spórolni – idézte a brit napilap Alastair Rosenscheint, a BA egykori pilótáját, aki maga is Boeing-747-esen repült a brit főváros és New York között. Olyan ez, mintha szörföznél, egyedülállóan gyorsan lehet ilyenkor menni – tette hozzá.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/11337617/Jet-stream-blasts-BA-plane-across-Atlantic-in-record-time.html

MTI
(képünk illusztráció)

 

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

négy + nyolc =