Stoplámpa, Bruszli, Miniszter: furcsa utónevek Romániában

0

Stoplámpa, Miniszter, Szemét: ilyen és ehhez hasonló furcsa utónevet visel több száz ember Romániában – közölte szerdán internetes kiadásában az Adevarul című lap, a statisztikai évkönyv adataira hivatkozva.

A csaknem húszmilliós országban kilencmillió lakos visel bibliai nevet, közülük a Mária (Maria – 1,8 millió) a leggyakoribb női, a György (Gheorghe – 850 ezer) a leggyakoribb férfi név. A statisztikákból azonban meglehetősen furcsa, “beszédes” utónevek is előkerültek: például kilencvenen viselik a Kosz (Jegu), hetvenen a Mosdatlan (Nespalatu), ötvenen a Szemét (Gunoi), huszonketten a Miniszter (Ministru), tizenhatan a Mellbimbó (Sfarc) és tízen az Elnök (Presedinte) nevet.
Ritkább névnek számít a Rendőrség (Politia): ezt csak hárman viselik. Stoplámpa (Semafor) és Patika (Farmacia) néven pedig csak egy-egy gyermek szaladgál Romániában.
A filmsztárok és közéleti szereplők is gyakran megihletik a szülőket: vélhetően Bruce Lee harcművésznek állítottak emléket azok, akik Bruszli-Érzelem (Sentiment-Brusli) nevet adták csemetéjüknek, és talán a hajdani betyárokat övező szimpátia éledt újra azokban a szülőkben, akik a terrorista Bin Ladenről nevezték el gyereküket.
A furcsa romániai utónevekre nemcsak az Adevarul újságírói figyeltek fel. Tavaly két jogász, Paraschiv Petu és Ionel Torja könyvet is megjelentetett a legszokatlanabb romániai nevekről – ugyancsak a statisztikai évkönyvre alapozva. Az ő gyűjtésükben szerepel a Paracetamol, Termopán, Tarzan, Televízió (Televizor), Áru (Marfa), Dohány (Tutun), Liba (Gasca), Fokhagyma (Usturoi), Vihar (Furtuna), Rongy (Carpa) és Q7 utónév.
A meglehetősen bátor újításokat az magyarázza, hogy Romániában nincs hivatalos utónévjegyzék, 1968 óta pedig rendelet kötelezi a polgármesteri hivatalokat arra, hogy azt írják be az anyakönyvbe, amit a szülők bediktálnak. A fantázia szárnyalásának 2011-ben elvileg véget vetett az új polgári törvénykönyv, amely megtiltotta az anyakönyvvezetőknek, hogy a – szubjektív megítélésük szerint – nevetséges, obszcén, vagy közbotrányt okozó utóneveket bejegyezzék. De a rendelkezésnek vélhetően nem könnyű érvényt szerezni egy, a gyermek születését népes társaságban ünneplő apukával szemben, és arra sem alkalmas, hogy az Izaurák, Ronaldók, Putyinok, és Elviszek számát csökkentse.

[icon name=”icon-info-sign”] http://adevarul.ro/news/societate/video-romanicu-nume-fistichii-flocea-brusli-isi-mai-boteaza-romanii-copiiio-1_517ffea1053c7dd83f619b4e/index.html

[icon name=”icon-info-sign”] MTI
[icon name=”icon-picture”] joncrowleymusic.blogspot.com

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizennégy − 10 =