Savaria Karnevál 2015 – A 2015-ös Karneváli Civil Korzó résztvevői (folyamatosan frissül)

0

A Savaria Történelmi Karnevál Civil Korzóján résztvevő civil szervezetek folyamatosan frissülő listája.

A további információkért kattintson a civil szervezet nevére!

A Szombathelyi Civil Kerekasztal 2007 óta szövetségként működik. Célcsoportja a város és városkörnyék   egyesületei, alapítványai.  Jelenleg 102 civil tagszervezetünk van. Fő tevékenysége az önkormányzat és a civil szervezetek közti kapcsolattartás mellett a civil szféra minél szélesebb körű megismertetése a lakossággal. A Civil Kerekasztal tevékenységét a csatlakozott szervezetek bevonásával elsősorban – szociális, egészségügyi – kulturális, – környezet-természetvédelem területeken végzi. A szövetségünkhöz csatlakozott szervezeteknek rendszeresen segítünk jogi, pénzügyi, könyvelési tanácsadással, a szervezetek saját  programjainak népszerűsítésével a honlapunkon és a facebookon keresztül.

„Önkéntes pont”-ként is működünk.  2012. évben közel 1000 óra volt az önkéntes munkaórák száma, mely elsősorban programok szervezésénél jelentett nagy segítséget.

A Szövetség irodájában  az önkéntesek és a főfoglalkozású adminisztrációs ügyintéző folyamatos ügyfélszolgálatot biztosítanak egész évben. A pályázati  és adóbevallási időszakban naponta  6-8 szervezet képviselője is megkereste irodánkat,  de a személyes tanácsadás mellett jelentős  a telefonos kérdések, információadások száma is.

Számos kulturális rendezvényen vettünk – és veszünk részt.  A civil szervezetekkel kapcsolatos rendezvényeket aktívan látogatjuk.

„Sajtófigyelő szolgálatunk” a   megjelent sajtóanyagokat  naprakészen rendezzük, tároljuk. A  Savaria Karnevál „Civil Korzóján”   népszerűsítjük a civil szervezetek tevékenységét.

Idén is csatlakozunk az Állampolgárság Részvételi Hete programhoz.

Továbbra is aktívan  segítjük tagszervezeteink munkáját,  a beszámolási időszakban, az elszámolások készítésében. Partneri kapcsolatot alakítottunk ki a Nagykanizsai  Civil Kerekasztallal.  Részt vállalunk az “iskolai közösségi szolgálat”  gyakorló helyi biztosításában.

Elkészítettük a 2013-2016 évekre vonatkozó civil stratégiánkat, mely alapján végezzük munkánkat.

2013.  szeptember 28-án tartotta  20 éves jubileumát, melyen  részt vettek a körmendi, a győri és a Kaufbeuren  Kolping családok képviselői, akik elismeréssel nyilatkoztak a rendezvényről. Minden évben   megrendezzük  hagyományos Kolping bálunkat, mely az idén már 18. volt és Tanácsnok Asszony is részvételével megtisztelte rendezvényünket.  Taglétszámunk 42 fő, melyből a rendezvényeken rendszeresen részt vesz 30-40 fő.

Minden hónap első keddi napján a Kálvária plébánián    tartjuk összejöveteleinket, melyen előadások (pl. Család –   párkapcsolatok dinamikájaorvosi előadás, a Római út résztvevőinek  beszámolója,  Filmvetítés a Fekete Madonnáról stb.) ünnepségekről megemlékezések vannak.
Zarándoklatot szerveztünk a  Miród forráshoz, részt vetünk  május 24-én a Veszprémi Kulturális fesztiválon, szeptember 6-án  a Lentiszombathelyi  Mária fánál tartott megemlékezésen és körzeti főzőversenyen fogunk részt venni.
Karitatív  is szerepel programjaink között.
Amatőr énekkarunk rendszeresen tartja próbáit, a bálon rendszeresen adtak műsort. A Veszprémi kulturális találkozón nagyon jól szerepeltek.

1997-ben, Kőszegen jött létre Magyarország első natúrparkja, az Írottkő Natúrpark. Működtetésére egyesület alakult, mely 2006-ban nyerte el hivatalosan is az Írottkő Natúrpark elnevezést. Az egyesület tagságát jelenleg 16 település, 10 szervezet, 12 cég és 93 magánszemély-vállalkozás alkotja. A natúrpark munkája a természeti és kulturális örökség védelme, a helyi-egyedi értékek felkutatása, megőrzése, bemutatása, kiállítóhelyek létrehozása, a vidékfejlesztési tervezések összehangolása.

Vektoros INP


Az Írottkő Natúrpark nevét a Dunántúl legmagasabb pontjáról, a magyar-osztrák határon található 882 méter magas Írottkő hegycsúcsról kapta.
A Natúrpark meghatározó eleme a Kőszegi-hegység, a Kálvária, az Ó-ház tető, az Írottkő  hegycsúcs, a Szent Vid kápolna látványa. A natúrpark területén országos és helyi jelentőségű védett területek találhatók, mely közül legjelentősebb a Kőszegi Tájvédelmi Körzet. A térség jelentős NATURA 2000-es terület. Az ökoturisztikai fejlesztések révén túraútvonalak, tanösvények, kilátók, valamint természetvédelmi látogatóközpont segítik bemutatni természeti értékeinket.
A térségben a nemzetiségi kultúrának ma is meghatározó szerepe van, hiszen németek, horvátok élnek ma itt és őrzik hagyományaikat, kultúrájukat.
A natúrpark központja egy igazi történelmi kisváros, Kőszeg. Városmagja és a Városmúzeumban található Szőlő Jövésnek Könyve, a Szellemi Örökség része. Műemlék épületei, a középkori időket idéző városszerkezete, templomai, polgárházai, ódon városfalai az örök értékek őrzői.
Az ide érkezőket farsangtól adventig gazdag programkínálat várja. A helyi termékekhez kötődik a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepség, a Szüreti mulatságok, a Gesztenyeünnep, a Natúrpark Ízei gasztronómiai fesztivál vagy a Kőszegi Advent. Több évtizedes múltra tekint vissza a Kőszegi Várszínház rendezvénysorozata, és kiemelt eseménynek számít a Kőszeg történelmét bemutató Kőszegi Ostromnapok. Nagy érdeklődés kíséri a natúrpark települések falunapjait, hagyományőrző rendezvényeit, valamint új programjait. Emellett az Írottkő Natúrparkért Egyesület – mely a helyi Tourinformot is működteti – a helyi lakosság és a turisták részére egész éven át tartó hétvégi, ingyenes, gyalogos túrákat, hely-és kultúrtörténeti sétákat, falubemutatókat, határjárásokat rendez, társadalmi és önkéntes akciókat, helyi termékrendezvényeket és bemutatókat, családi és környezetnevelési programokat szervez.

2009-ben az Írottkő Natúrpark elnyerte „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai térsége” kitüntetést, ennek alapján jogosult az „European Destination of ExcelleNce’’ (Kiváló Európai úti cél) cím használatára.

Elérhetőség: 9730 Kőszeg, Fő tér 2. Tel/fax: 94/563-120, 563-121. www.naturpark.hu

A Y’s Men mozgalom egy olyan karitatív, önkéntes szervezet, amely pártfogolja, támogatja a fiatalokat, a szociálisan rászorulókat. Keresztény értékrend alapján segítséget nyújt a szükséget szenvedőknek, vagy az azokkal foglalkozó intézményeknek. Az egyesület a rászorulók segítését, a nemzetközi kapcsolatok ápolását tűzte ki célul, emellett fontos feladatának tartja a fiatalok felkészítését és bevonását a karitatív, segítő tevékenységbe. A szombathelyi klub a Dunai kerülethez tartozóan szoros kapcsolatot ápol a szlovákiai klubokkal is. A jelenleg 26 taggal működő egyesület anyaklubja Koldingban működő Y’s Men klub, akik rendszeresen ellátogatnak hozzánk. . A nemzetközi Y’s Men mozgalom éves konferenciáját minden év júniusában Dánia más-más városában rendezik meg, melyen egyesületünkből általában 2-2 fő vesz részt.
A saját programjainkon a 26 fős taglétszámból rendszeresen 20-22 fő van jelen. Jó csapatszellem alakult ki. A karitatív tevékenységekre mintegy 200 óra társadalmi munkát fordítanak az egyesület tagjai A klub tagjai saját és munkahelyi levelezéseikről összegyűjtik a borítékokon lévő bélyegeket, melyet átadunk a Dán régióvezetőknek, akik nemzetközi segélyakciókban hasznosítják ezeket, és a klubok között versenyt hirdetnek, mely klub tud több bélyeget összegyűjteni.

Céljuk a hagyományok ébrentartása, a lovaglás, a túrázás megszerettetése, a környezet védelme
 • örökbefogadható állataink bemutatása (folyamatosan)
 • állat-totó
 • kirakó
 • arcfestés
 • zsákbamacska
 • tanácsadás állatvédelemről, állattartásról
 • tájékoztatás az Egyesület működéséről, munkájáról

A Club egyik célja az, hogy nők és lányok egy biztonságosabb és egészségesebb környezetben éljenek, ezért elsősorban az ő segítségükre szeretnénk lenni. A szombathelyi Soroptimist International Clubot a 12 éve működő osztrák Soroptimist International Club Südburgenland Stegersbach fogja megalapítani. A klub lehetővé teszi fiatal lányok külföldi tanulmányait, segít nőknek, ha pénzügyi nehézségeik támadnak, és beteg gyereket nevelő családokon, akiknek drága kezelésre van szükségük, a magyar klubok projektek keretében valósítják meg jótékony céljaikat.

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája 1988 óta áll a magyar munkavállalók oldalán. A LIGA 100 tagszervezete az ország minden területén jelen van földrajzi és ágazati értelemben egyaránt. A LIGA tagságát 112.000 szervezett munkavállalója adja ki, akik az élet minden területén dolgoznak a köz- és versenyszférában egyaránt. A LIGA fő feladata a munkavállalók – a versenyszférában és a közszolgálatban foglalkoztatottak – élet- és munkakörülményeinek, szociális biztonságának fejlesztése a demokratikus intézményrendszer szakszervezetek számára biztosított teljes eszköztárával.

Céljuk a hagyományok ébrentartása, a lovaglás, a túrázás megszerettetése, a környezet védelme bemutató videót viszünk az egyesület életéről

A Club egyik célja az, hogy nők és lányok egy biztonságosabb és egészségesebb környezetben éljenek, ezért elsősorban az ő segítségükre szeretnénk lenni. A szombathelyi Soroptimist International Clubot a 12 éve működő osztrák Soroptimist International Club Südburgenland Stegersbach fogja megalapítani. A klub lehetővé teszi fiatal lányok külföldi tanulmányait, segít nőknek, ha pénzügyi nehézségeik támadnak, és beteg gyereket nevelő családokon, akiknek drága kezelésre van szükségük, a magyar klubok projektek keretében valósítják meg jótékony céljaikat.

Résztvevő szervezetek:

 • Vas Megyei Önkéntes Centrum – Vas Megyei Civil Információs Centrum, Hírlevél Plusz
 • Állatvédők Vasi Egyesülete
 • Soroptimist International Club Szombathely Colonia Savaria Egyesület
 • EURES-T Pannónia
 • Vas Megyei Liga Szakszervezet
 • KALÁSZ Katolikus – Asszonyok és Lányok Szövetsége
 • Höveji Csipke Egyesület
 • N. Adventista Egyház
 • Rumi Csigabiga Alapítvány
 • Sakura Egyesület
 • Fekete István Állatvédő Egyesület
 • Ungaresca Táncegyüttes
 • Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • Asztmás, Allergiás, Betegek Vasmegyei Egyesülete Klub
 • Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház és a SRT LOGO Ifjúsági Szolgálat
 • Delphi Hungary Kft.
 • Klapka György Hagyományőrző Egyesület
 • Szombathelyi Civil Kerekasztal és tagszervezetei
  • Y’smen Klub
  • Szombathely Város Kolping Egyesülete
  • Smidt Múzeumért Alapítvány
  • Szombathely Város Fúvószenekar Egyesület
  • Fúvósmuzsikáért Alapítvány
  • Spartacus Horgász Egyesület
  • Szombathelyi Szépítő Egyesület
  • Martinus Vallási és Kulturális Egyesület
  • Szombathelyi CRUSHERS Amerikai Football  Egyesület
  • Tevékenység Szép Öregség Alapítvány
  • HÁROFIT
 • Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány

A KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ ÖSSZES INFORMÁCIÓJÁÉRT KATTINTSON IDE!

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

öt + tizenhét =