Régi Szombathely (10.) – Március 4-e emlékére

0
Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből

1945. március 4-én bombázássorozat érte Szombathely városát, melynek következtében hatalmas károk érték a többek között a Székesegyházat és a Püspöki Palotát, a városháza pedig megsemmisült. A martinus.hu visszaemlékezése.


A második világháború végéhez közeledve, 1945. március 4-én az amerikai légierő bombatámadást hajtott végre Szombathely ellen. A bombázás kiváltó oka minden bizonnyal a menekülő német csapatok által a szombathelyi vasútállomáson elhelyezett több mint 90 vasúti kocsi volt.

Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből
“Szombathelyi lebombázott székesegyház 1945. március 4. – A főhajó a szentélyből nézve”
Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből

A március 4-i eseményeket egy korabeli kispap, Dallos Imre naplójában a következőképpen írja le: 
„Életem legborzalmasabb napját éltem át. Szörnyű bombázást kapott Szombathely. Reggel 10 órakor püspöki mise volt a székesegyházban s ünnepélyes Te Deum a pápa koronázási évfordulójára. Hatalmas embertömeg szorongott a templomban. Különféle küldöttségek foglaltak helyet a stallumokban. Semmi baj. Délben riadó. Lemegyünk a pincébe. Rossz előérzetem van, pincénk tele van. Önképzőköri ülést tartunk. Egyszer csak megkezdődött a szőnyeg, s a villany kialszik. Hatalmas csapások döngetik a földet. A föld fölemelkedik, hullámzik minden. Hatalmas csattanás és hatalmas megrázkódás. Vészkijáratunkat valami baj érte. Tele van porral a pincénk. Puskaporszag. A hullám véget ért. Fellélegzünk.  Kimennek egyesek. Mi imádkozunk. Ki érettünk vérrel verejtékezett! Egyszer csak ismét elkezdődött a szőnyeg. Ripeg-ropog minden. A halál torkában érezzük magunkat. Szent Márton könyörögj érettünk, most már mindenki zokog. Vége a hullámnak. Kívülről jönnek azzal a szörnyű hírrel, hogy a székesegyház telitalálatot kapott, s mellettünk egy bomba. Kiss kanonok úr háza szintén telitalálatot kapott. Pintér kanonok úr meghalt.[…]”

Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből
“Szombathelyi lebombázott székesegyház 1945. március 4. – A kis szószék”
Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből

118 B-24 –es bombázó, 5 hullámban összesen 259,6 tonna bombát dobott a városra. Szombathely 4471 lakóházából 3575 sérült meg.

"Szombathelyi lebombázott székesegyház 1945. március 4. -
“Szombathelyi lebombázott székesegyház 1945. március 4. – Az orgona”
Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből

A közelmúltban egy amerikai kutató, Fred Crenshaw azt a megállapítást tette, hogy a bombázás nem tekinthető amerikai csapatok megtorló terrortámadásának, hanem egy elhibázott katonai manőver következménye. Az amerikai támadó egységekben ugyanis csak a vezérgépnek volt megfelelő navigációs rendszere, s mikor ez a vezérgép kiadta a bombázás megkezdésére vonatkozó utasítást, az össze pilótának ki kellett oldania bombáját. Sajnálatos tragédia, hogy az olaszországi rossz időjárási viszonyok miatt, több gép lemaradt egységétől, s azok nem a vasútállomás, hanem tévedésből a székesegyház felett oldották ki gyilkos eszközeiket.

Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből
“Szombathelyi lebombázott székesegyház 1945. március 4. – Déli torony”
Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből

 Akár elfogadjuk ezt a nézetet, akár nem meg kell állapítanunk, hogy a támadás során mind Szombathely városát, mind pedig a szombathelyi püspökséget helyrehozhatatlan károk érték. A Püspöki Palota találatot kapott, a szombathelyi városháza elpusztult. A Székesegyház főhajója beomlott, az oltárfestmények jelentős része tönkrement, az összes ajtó és ablak használhatatlanná vált. (…)

"Szombathelyi lebombázott székesegyház 1945. március 4. - Déli torony" Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből
“Szombathelyi lebombázott székesegyház 1945. március 4. – Szentély és nagykupola”
Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteményéből

A cikk folytatása ide kattintva olvasható.

Forrás: Martinus
Képek: Kőszegfalviné Pajor Klára

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

5 × 5 =