OMG! – 19+1 dolog, amit nem biztos, hogy tudott Winston Churchillről

0
Forrás: trendymen.ru

A napokban volt 50 éve annak, hogy elhunyt az egyik talán leghíresebb brit miniszterelnök, Winston Churchill. Tudta-e, hogy ő használta először az OMG rövidítést?

 1. Az angliai Blenheim kastélyban született egy parti közepén, 7 hónappal szülei házasságkötése után. A botrányt elkerülendő, elterjedt a hír, hogy a kis Winston koraszülöttként jött világra.
 2. Pályafutása során 6 brit uralkodót szolgált: Viktóriát, VII. Edwardot, V. Györgyöt, VIII. Edwardot, VI. Györgyöt és a jelenlegi II. Erzsébetet.
 3. Imádott sziesztázni, idősebb korában számos alkalommal hívta meg a brit kormány képviselőit saját ágya mellé, politikai tanácskozások erejéig.

  Forrás: miepvonsydow.wordpress.com
  Forrás: miepvonsydow.wordpress.com
 4. Állítólag Churchill látta Abraham Lincoln szellemét a Fehér Házban.
 5. A Time Magazine két alkalommal választotta meg az év emberének: 1940-ben és 1949-ben.

  Forrás: www.westernmorningnews.co.uk
  Forrás: www.westernmorningnews.co.uk
 6. Termékeny festőként közel 600 képet készített – több-kevesebb sikerrel.
 7. A 2. búr háborúban hadifogolytáborba került, ahonnan sikerült megszöknie, s közel 500 km-t tett meg gyalog és tehervonatokon utazva.

  Forrás: www.gavinhalse.com
  Forrás: www.gavinhalse.com
 8. 1931-ben elütötte egy autó New Yorkban – az angol közlekedéshez szokott  Churchill rossz irányból várta az autókat.
 9. Nem ez volt az egyetlen balesete, élete során több ízben szenvedett balesetet. Gyerekként agyrázkódása lett, mikor lezuhant egy hídról, számtalanszor leesett a lóról, majdnem belefulladt egy svájci tóba és lezuhant a repülőjével tanulás közben.

  Churchill és Roosevelt (Forrás: Pinterest - Inknscroll)
  Churchill és Roosevelt
  (Forrás: Pinterest – Inknscroll)
 10. Nagyon szeretett volna részt venni a normandiai partraszállásban, de végül lebeszélték róla azzal, hogy nem vállalnak felelősséget a miniszterelnök testi épségéért.
 11. Egyesek őt okolják több millió indiai éhhaláláért. 1943-ban a japánok elfoglalták Burmát, India legfőbb rizsbeszállítóját, Churchill azonban visszautasította, hogy élelmiszersegélyt biztosítsanak a brit gyarmaton élő, éhező bengáliak számára. A britek emellett az Indiába tartó többi szállítmányt is elkobozták – hol annak védelmére, hol arra hivatkozva, hogy az élelemre a katonáknak van szükségük.

  Hitler bunkerénél (Forrás: Pinterest - Dragon Report)
  Hitler bunkerénél
  (Forrás: Pinterest – Dragon Report)
 12. Történészei közül néhányan rasszizmussal is vádolják, mivel Churchill ellenezte a gyarmatok függetlenedését, egyes népeket pedig egyszerűen barbárnak tartott.
 13. Testőre a II. világháború alatt számos alkalommal mentette meg az életét: náci ügynököktől, Anglia bombázása során, görök kommunistáktól, szélsőséges nacionalistáktól egyaránt.

  Forrás: Pinterest - Anne Rindfliesch
  Forrás: Pinterest – Anne Rindfliesch
 14. Híres II. világháborús beszéde: “…harcolni fogunk a partokon, harcolni fogunk a leszállópályákon, harcolni fogunk a mezőkön és az utcákon, harcolni fogunk a hegyekben; sohasem adjuk meg magunkat…” után állítólag ezt suttogta egy képviselőtársának: “…és sörösüvegek törött végeivel fogunk harcolni, mert átkozottul ez minden, amink van”.
 15. Az “OMG” (“Oh my God – Oh, Istenem”) rövidítést először Churchill használta egy levelében mintegy 100 évvel ezelőtt.

  Forrás: baggybulldogs.files.wordpress.com
  Forrás: baggybulldogs.files.wordpress.com
 16. 1953-ban irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.
 17. Ugyanebben az évben súlyos agyvérzést kapott, melynek eredményeként egy ideig járni sem tudott és beszédkészsége is komoly károsodást szenvedett el. Felépülése csodával határos módon tökéletesen és gyorsan lezajlott.

  Forrás: anthonylukephotography.blogspot.com
  Forrás: anthonylukephotography.blogspot.com
 18. A sors kegyetlensége, hogy a legnagyobbnak tartott britnek saját családtagjaival sosem volt felhőtlen kapcsolata. Édesanyja keveset törődött vele, apjával alig beszélt. Egyik lánya alkoholista lett, a másik öngyilkosságot követett el, fiával egész életében keserű viszonyt ápolt. Churchill depresszióval küzdött és az alkohollal is problémái voltak.
 19. John F. Kennedy 1963-ban az Egyesült Államok első tiszteletbeli állampolgárává nyilvánította. Azóta Churchillel együtt mindössze 7 ember kapta meg az elismerést.
  Unokájával (Forrás: www.womanaroundtown.com)
  Unokájával
  (Forrás: www.womanaroundtown.com)

  19+1 Churchill ugyanazon a napon hunyt el, mint édesapja, 70 év eltéréssel, 1965. január 24-én.

Ajánló: 10 idézet Winston Churchilltől

[ads1]

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

15 + kilenc =