Ők lépnek fel a XIV. Nemzetközi Fúvósfesztiválon, Szombathelyen! (összefoglaló)

0

Cikkünkben a teljesség igénye nélkül, a Szombathely Város Fúvószenekar Egyesület segítségével bemutatunk néhány, a XIV. Nemzetközi Fúvósfesztiválon résztvevő zenekart.

Szentgotthárd

A zenekar az 1906-ban alakult tűzoltózenekar utódjaként immár több mint 100 éve folyamatosan működik. 1997 óta Rápli Róbert karnagy irányítása alatt. Rendszeres szereplője ausztriai és szlovén rendezvényeknek, eljutottak számos más országba is. A zenekar utolsó minősítése során koncert-zene kategóriában arany, show-zene kategóriában kiemelt arany fokozatot érdemelt ki.

Ajka

Méltán híres térségünkben és országszerte is a kilencven éves múltra visszatekintő Bányász Fúvószenekar. Az Ajkai Bányász Fúvószenekar Egyesület 1924. június 3-tól keltezi létezését, akkor még Ajka-Csingervölgyi Zeneegylet név alatt. Több ízben járt külföldön is a zenekar. NDK, Németország, Ausztria, Szlovákia, Románia, Horvátország. A zenekar az elmúlt kilenc évtizedben számos rangos eseményen, fesztiválon vett részt mind Magyarországon, mind pedig külföldön. A népszerűséget mutatja, hogy évente legalább 50 fellépést tudhatnak maguk mögött. Eredményeik között kiemelkedik a 2009-ben elért arany minősítés koncert fúvószenekari és show kategóriában. 2011-től a zenekar szakmai vezetését Szücs Krisztián látja el. A zenekar 2014-ben ünnepli fennállásának 90. évfordulóját.

Csepreg

Csepreg Város Fúvószenekara 1930-ban alakult, azóta többszöri átalakulással folyamatosan működik. 2002-től közhasznú egyesületként működik a zenekar, melyet Iliás Attila karnagy vezet.  A zenekar elnöke Szele Tamás. Számos szakmai elismerésük közül a legkiemelkedőbb a 2013. novemberében a Magyar Fúvószenekari és Mazsorett Szövetség bírálatával elnyert kiemelt arany oklevél koncert program felső („C”) kategóriában.  Nemzetközi ezüst minősítéssel is rendelkeznek, ezt 2010-ben Lengyelországban szerezték. Idén júniusban pedig Sopronban a Burgenlandi Fúvószenekari Szövetség bírálatával Menetzene „A” kategóriában kiváló minősítést nyertek.  Számos hazai fúvószenekarral – köztük a házigazda Szombathely Város Fúvószenekarával – ápolnak zenészbarátságot. Külföldi kapcsolatuk ausztriai, szlovákiai, németországi, lengyelországi, horvátországi, olaszországi és hollandiai zenekarokkal van.

Csepreg Város Mazsorett Csoportja 1994 őszén alakult. A csoport állandó szereplője a helyi, kistérségi rendezvényeknek. A városi fúvószenekarral együtt számos meghívásnak tesznek eleget, az országos fúvós- és mazsorett fesztiválokon, találkozókon, közös műsorszámokkal képviselik városukat. A csoport művészeti vezetője Boros Evelin.

Nagykanizsa

A Nagykanizsai Fúvószenekar 2011-ben alakult jelenlegi formájában, mikor a közel 65 éves Olajbányász fúvószenekar egyesült az 1994-ben megalakult Nagykanizsai Ifjúsági Fúvószenekarral. Mindkét zenekar külön külön is számos elismerésben részesült, többször kapott arany fokozatú minősítést, de 2011 óta is egyre nívósabb és változatosabb formákban részese a zenei életnek. Fontosnak tartja értékeinek és múltjának megőrzését és a hagyományok ápolását.

A hagyományos fúvószenekari indulók mellett fúvós átiratok, filmzenék, polkák, keringők, , könnyed hangvételű előadási darabok szerepelnek műsoraikon. Az újjáalakulás óta is voltak már több versenyen, fesztiválon, találkozókon, minősítésen. 2012-ben Sárvári verseny, Felső kategóriában III. díjat kaptak. 2013. szeptemberben, Zalaegerszegen XII. országos minősítésen, „C” fokozatban Kiemelt arany fokozatú minősítést kaptak. 2013-ban  – a zalai vállalkozók által alapított  – „ZALAI PRÍMA DÍJ” egyik díjazottjai lettek. A zenekar állandó karmestere, művészeti vezetője: Tatár Csaba.

Körmend

A Városi Fúvószenekar Egyesület, avagy ahogyan a térségben jobban ismerik, a Körmendi Városi Fúvószenekar, 2012-ben ünnepelte fennállásának 120. évfordulóját,  s ez alkalomból minősítette magát utoljára, koncertfúvós „B” kategóriában arany minősítéssel. A zenekar aktív résztvevője városa és térségének ünnepeinek, de szívesen vesz részt hazai és külföldi fúvóstalálkozókon és maga is szervez ilyet. Vas megye második legrégebben működő zenekaraként sok emlékezetes fellépés – így több szombathelyi – után és néhány nehezebb időszakot követően, jelenlegi felállásban 2007. májusa óta dolgozik töretlenül együtt a csapat.

Zalai Balaton-part Ifjúsági Zenekar

Zenekarunk 1994-ben alakult 16 fővel. Jelenlegi létszámunk 40 fő, akik a keszthelyi Festetics György Zeneiskola volt és jelenlegi tanulói. A 20 év során több mint 1000 fellépésük volt és 50 külföldi turnén vettek részt. Művészeti vezetőjük Kiss Tamás karnagy. Vonyarcvashegy Mazsorett Csoport két éve alakult 8 fővel.  Együtt dolgoznak az Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekarral, közös fellépéseik száma átlagosan évi 20 alkalom.

A XIV. Nemzetközi Fúvósfesztiválon még Oberwart Város Fúvószenekara és Szombathely testvérvárosából, Kaufbeurenből a “Musikkapelle Oberbeuren” Fúvószenekar mellett maga a szervező, Szombathely Város Fúvószenekara is fellép majd.

A programért kattintson ide!

[box type=”note” align=”alignleft” width=”700″ ]

Hírlevél Plusz & Szombathely Város Fúvószenekar Egyesület összeállítás

Szhelyi fúvósok – Szombathely Város Fúvószenekar Egyesület rovata
Rovatfelelős: Trajbár Balázs [/box]

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

19 − 12 =