Nonprofit.hu: idén is a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány gyűjtötte a legtöbbet az 1 százalékokból

0
Forrás: Flickr/Pictures of Money

A civilszervezetek közül idén is a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány gyűjtötte a legnagyobb összeget, 175,1 millió forintot az 1 százalékos szja-felajánlásokból (személyi jövedelemadó), a második legtöbbet, 132,1 millió forintot a Szent Márton Gyermek Mentőszolgálat Közhasznú Alapítvány, a harmadik legtöbbet, 121,3 millió forintot pedig az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány – derül ki a Nonprofit.hu portálon pénteken közzétett adatokból.

Az 1 százalékot gyűjtő civilszervezetek 20-as top listáján tavalyhoz képest a Szabad Sáv Alapítvány ugrott előre a legnagyobbat, három hellyel előrelépve a 19. legnagyobb összeget, 31,3 millió forintot sikerült gyűjtenie.
A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány által, a NAV adataiból készített kimutatásból az is látszik, hogy a legtöbb adót bevalló magánszemélyek nem a TOP 20 listán szereplő, legnagyobb összegeket gyűjtő szervezeteket támogatták. A nyilatkozatok átlagértéke a Digitálisan Archivált Tudás Alapítvány támogatói esetében volt a legmagasabb, amelynek négyen ajánlottak fel személyenként átlagosan 98 428 forintot.

Összességében javuló számadatokat tapasztalhatunk: az érvényes nyilatkozatok száma a tavalyi 3,441 millióról közel 3,564 millióra, az 1 százalékos rendelkezések összege 13,46 milliárdról 14,50 milliárdra emelkedett, a nyilatkozatok átlagösszege pedig 3912 forintról 4068 forintra. Az 1 százalékokból idén 25 800, míg tavaly 25 118 szervezet részesült.

Az szja 1 százalékát civil szervezetek, másik egy százalékát egyházak vagy a Nemzeti Tehetség Program javára lehetett felajánlani.

MTI

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizennégy − 1 =