„Nekünk Szombathelyen a falak között sehol sincs egy kis árnyas helyünk, s ha azután sóhajtozunk, a városon kívül kell azt keresnünk.’’ – írta a Vasmegyei Lapok 1875. április 25-i száma. Van, ami nem változik: a 19. században is sok vitát váltott ki a zöldfelületek mennyisége és állapota. Megnéztük, hogyan alakultak ki Szombathely első fásított utcái és parkjai.

1A kiegyezés idején, az 1860-as években Szombathelyen még nem létezett közpark, kopár közterek fogadták nap mint nap a város utcáit és tereit járó lakosságot.

2A lakók sokáig a várostól nyugatra fekvő szőlődombokra, valamint az akkor még a Brenner-család tulajdonában álló ligetbe, a Praterbe – a mai Brenner-parkba – járhattak kikapcsolódni, utóbbi helyre a család jóindulatának köszönhetően.

A Brenner-park fái – ma a KRESZ Parknak helyet adó területen sokan levegőznek napjainkban is

3Az első tervszerű fásítást 1877-ben kezdték meg: az akkor még különálló község, Óperint főutcáján, valamint a Nagykar utcában; míg a következő évben a mai Szily János utcában és Berzsenyi téren ültettek fákat.

A Berzsenyi tér, háttérben a Szily János utcával, a 19. század végén (Fotó: darabanth)

4Varasdy Károly polgármester kezdeményezésére jött létre 1885-ben a Szombathelyi Szépítő Egyesület, mint mondta azért, mert

Szombathelynek nincsenek sétányai, ligetei, mert a prater magánosé, és a közönség örökös félelme lehet, hogy annak használatából kitiltatik.”

5Nagy fásítási hullám 1886-tól, a Szombathelyi Szépítő Egyesület irányításával folytatódott: az évtized végéig valamennyi, arra alkalmas utcában ültettek fákat.

6Az első nyilvános közpark, a Városliget – a mai Pelikán park – kialakítását a Szombathelyi Szépítő Egyesület a várossal karöltve az 1880-as évek végén kezdte meg: a fásítás itt 1889-ben indult meg. 

Légifelvétel a mai Pelikán-parkról és a mellette található hotelről (kép forrása: www.szallas.hu)

7Ezt követően további parkokat hoztak létre: a századfordulóra már a mai Múzeumpark területén elterülő Deák Ferenc ligetben, a mai Gagarin utcánál található Ezredévi parkban, és a mai Jókai utca mentén fekvő Szent István parkban is sétálhattak a város polgárai.

Az Ezredévi park (forrás: szombathelyiertektar.hu)

Felhasznált irodalom:
Archívum Comitatus Castriferrei 5. / Melega Miklós: A modern város születése; Szombathely infrastrukturális fejlődése a dualizmus korában

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizennyolc − 7 =