Nagy hangok, melyeket már csak felvételről hallhatunk

0
Haás Vander Péter (kép: Wikipédia)

A színészszakma néhány nappal ezelőtt veszített el egy tehetséget Haás Vander Péter személyében. A szinkronszínészként is népszerű és kedvelt művész halála eszünkbe juttathatja azokat a tehetségeket és emlékezetes hangokat, akik már nem lehetnek közöttünk.

Haás Vander Péter

Haás Vander Péter (kép: Wikipédia)
Haás Vander Péter (kép: Wikipédia)

A Jászai-díjas színész Győrben született, leghosszabb ideig a Budapesti Kamaraszínház társulatának tagja volt. Színpadi szerepei mellett szinkronizált a Ki vagy,doki?, a Melrose Place, a Dexter c. sorozatokban, ő volt Moser hangja a Rex felügyelőben. Filmekben több ízben szinkronizálta Jason Isaacs-t, Jeff Daniels-t és a magyar származású Marton Csokast. 2015. július 13-án hunyt el súlyos betegségben, 52 évesen.

Helyey László

Helyey László (kép: Wikipédia)
Helyey László (kép: Wikipédia)

Sokak nagy kedvence volt a sajátos orgánumú művész, aki rendszeresen adta hangját Gérard Depardieu-nek, Alan Rickmannek és Morgan Freemannek. Első kiemelkedő szinkronszerepe James Onedin (Peter Gilmore) volt az Onedin-családban, de ő volt a Mesék Mátyás királyról c. rajzfilmsorozat narrátora is. Élete végéig játszott, a színpadon lett rosszul. Tüdőfibrózisban hunyt el 2014-ben, 65 évesen.

Szakácsi Sándor

Szakácsi Sándor (kép: dakusandor.blogspot.com)
Szakácsi Sándor (kép: dakusandor.blogspot.com)

Rengeteg filmje, színpadi szerepe és az általa narrált hangoskönyvek mellett szinkronszínészként a legismertebb. A legnépszerűbb színészek hangját adta – Richard Gere, Kevin Costner, Bruce Willis, Robert Redford, Michael Douglas. Emlékezetes hangja volt Colin Firth-nek a Büszkeség és balítéletben, Kyle MacLachlannek a Twin Peaks-ben, Hugh Laurie-nak a Dr.House-ban. Sikerei ellenére magánemberként boldogtalannak érezte magát. 2007-ben, 54 éves korában, hosszú betegség után hunyt el.

Kristóf Tibor

Kristóf Tibor (kép: scoobypedia.hu)
Kristóf Tibor (kép: scoobypedia.hu)

Miskolcon született, jogi diplomája ellenére a színpad felé fordult. Tekintélyt parancsoló, határozott színészek szinkronhangjaként szerette meg a közönség. Hangját kölcsönözte Sean Connerynek, Walter Matthaunak, Morgan Freemannek, Michael Gambonnak és több alkalommal Richard Burton, Laurence Olivier magyar hangja is ő volt. A gyerekek az Oroszlánkirály Zordonjaként figyelhettek fel rá. 2009-ben veszítette el őt a színészi szakma, 67 éves korában, rákban hunyt el.

Selmeczi Roland

Selmeczi Roland (kép: www.slidersnet.extra.hu_)
Selmeczi Roland (kép: www.slidersnet.extra.hu_)

A magyar színész tragikus és hirtelen halála az egész országot megrázta 2008-ban, mindössze 38 éves volt. Pályafutása során Brad Pitt és Antonio Banderas magyar hangja volt a legtöbbször, de Viggo Mortensen szinkronjaként is népszerű lett. Az egyik legtöbbször foglalkoztatott, legkedveltebb szinkronhang volt.

Fülöp Zsigmond

Fülöp Zsigmond (kép: www.estihirlap.hu)
Fülöp Zsigmond (kép: www.estihirlap.hu)

A Nemzeti Színház örökös tagja színpadi és filmszerepei mellett nyomot hagyott a szinkronszínészetben is. Számos alkalommal kérték fel Alain Delon, Christopher Plummer és Michael Caine szinkronizálására. Olyan filmekben hallhatjuk hangját, mint A keselyű három napja, A piszkos tizenkettő, A hét mesterlövész vagy a Halál a Níluson. 79 évesen Budapesten hunyt el, hatalmas pályaművet hagyott maga után.

Sinkovits Imre

Sinkovits Imre (kép: szinmuveszetunkklubja.network.hu)
Sinkovits Imre (kép: szinmuveszetunkklubja.network.hu)

Fülöp Zsigmond jóbarátját és színházi öltözőtársát rengeteg népszerű filmje (Isten hozta, őrnagy úr!, Egri csillagok, A tizedes meg a többiek) és színpadi alakítása mellett szinkronszínészként is rendszeresen foglalkoztatták. Magyar nyelven több ízben szólalt meg hangján John Wayne, Leslie Nielsen, Gregory Peck és Yves Montand. 2001-ben, 72 éves korában, betegségben hunyt el.

Végvári Tamás

Végvári Tamás (kép: orokgyerek.blog.hu)
Végvári Tamás (kép: orokgyerek.blog.hu)

A budapesti Katona József Színház alapító tagja volt, számos színdarabban, filmben, televíziós műsorban lépett fel. Al Pacino, Harrison Ford, Dustin Hoffmann rendszeres szinkronhangját adta, de lehengerlő alakítást nyújtott A bukásban Bruno Ganz hangjaként, továbbá  hallhattuk a Zongoralecke és A napfény íze c. filmekben is. 72 évesen, pár nappal születésnapja előtt hunyt el Budapesten.

Szabó Gyula

Szabó Gyula (kép: zeneker.hu)
Szabó Gyula (kép: zeneker.hu)

A kunszentmártoni születésű színész népszerű magyar filmekben szerepelt, színpadon Örkény, Brecht, Molnár Ferenc, Móricz műveiben játszott. Egyedülálló hangjának köszönhetően mintegy 270 alkalommal szinkronizált. A gyerekek a Magyar népmesék mesélőjeként és Kagként ismerhették meg a Vukból, de legismertebb szinkronszerepe Columbo (Peter Falk) volt. A színész 2008-tól betegeskedett, 2014-ben hunyt el.

Komlós Juci

Komlós Juci (kép: nagydontes.blog.hu)
Komlós Juci (kép: nagydontes.blog.hu)

A Szomszédok Lenke nénije színészcsaládból származott, így pályája nem volt kérdéses. Szabadkán született, a színpadon és filmekben is remekelt. Több mint száz filmben szinkronizált, többek között Bette Davist, de legnépszerűbb Joan Hickson, azaz Miss Marple hangjaként lett. 92 évesen hunyt el Budapesten.

Szerencsi Éva

Szerencsi Éva (kép: szerencsieva.bplaced.net)
Szerencsi Éva (kép: szerencsieva.bplaced.net)

Az Abigél Vitay Georginájaként kedvelte meg a közönség, de számos színpadi darabban is szerepelt, Arthur Miller, Shakespeare, Molnár Ferenc műveiben. Szinkronszínészként legismertebb munkája Samantha, azaz Linda Gray szinkronizálása a Dallasból, de Whoopi Goldbergnek és Chernek is kölcsönözte hangját. 2004-ben, 52 évesen, 3 évi küzdelem után adta fel a harcot a rákkal szemben.

Tolnay Klári

Tolnay Klári (kép: www.urania-nf.hu)
Tolnay Klári (kép: www.urania-nf.hu)

A színésznő életművét rengeteg népszerű filmje mellett szinkronszínészi tevékenysége színesítette. A rajzfilmekben kedves, idős hölgyek hangját kölcsönözte, ő volt a Tündér a Hamupipőkében, vagy Verbéna a Vili, a veréb c. mesében. Szinkronizálta emellett Bette Davist, Angela Lansburyt, Katherine Hepburnt, utolsóként Gloria Stuartot az idős Rose-ként a Titanicban. 1998-ban, 84 évesen hunyt el.

Váradi Hédi

Váradi Hédi (kép: cultura.hu)
Váradi Hédi (kép: cultura.hu)

A Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznő a színházban játszotta Júliát, Titániát, Kleopátrát és Az ember tragédiája Éváját is. Számos magyar filmben szerepelt, de szinkronszerepei is kiemelkedőek. Hangját adta Hófehérkének, Dorothynak az Ózban, Ingrid Bergmannak a Casablancában, és Marilyn Monroe-nak is. A Kérem a következőt! és a Minden egér szereti a sajtot c. mesék mellett a Frédi és Béni Irmájának hangját is ő kölcsönözte. Váradi Hédi súlyos betegségben hunyt el 57 évesen, megműttetni sem engedte magát.

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

öt × 3 =