MűTárgyEset – Képtár: Bartha László: Ember és természet (Szombathelyi Képtár/2014.02.08./15:00)

0

Az ISEUM után a Szombathelyi Képtárban folytatódik a MűTárgyEsetek programsorozat, melyen Bartha László munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a hónap műtárgyán keresztül.

MűTárgyEsetek 3. – A hónap műtárgya: Bartha László: Ember és természet, 1972

Családi program műsorral, előadásokkal, vetélkedővel, alkotómunkával a Szombathelyi Képtárban 2014. február 8., szombat 15 órától.

Közreműködik: Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház művésze

Program:

15.00 az eddig nem látott illusztrációk kiállításának megtekintése
16.00 FÓKUSZBAN A MŰVÉSZ ÉS A HÓNAP MŰTÁRGYA
Előadás Bartha László művészetéről, különös tekintettel a Kőszegen töltött évekre, illetve könyvillusztrációinak fogadtatására. (Dr. Gálig Zoltán művészettörténész)
Előadás közben Szabó Tibor színművész Villon verseket ad elő.
15.00–18.00 Illusztrált könyvecske készítése
Fekete István: Őszi vásár című novelláskötetéhez, melynek fő témája a gyermekkor, valamint a természet, a fák, füvek, állatok világa.
Rajzos-szituációs vidám társasjáték korhatár nélkül.
A program zárásaként a vendégek vetélkedőn vehetnek részt.

Belépődíj: 500-Ft, amely magában foglalja a gyermekfoglalkozás és a vendégek invitálásának költségeit.

A Kossuth-díjas festőművész 1968-ban költözött Kőszegre. Többen arra számítottak, hogy a nagybányai szemlélethez is kötődő művész a kőszegi tájat fogja festeni. Ez a várakozás nem teljesült, ugyanis Bartha László ekkor már eltávolodott a természet közvetlen ábrázolásától, és tájélményeit kódolva, elvont nyelven fejezte ki. Az „Ember és természet ” c. alkotása az elvonatkoztatásnak ezt a fokozatát fejezi ki, ugyanakkor a rajta megjelenő önarckép természetelvű. A művészet titkai közé tartozik, hogy miként tud két ellentétes felfogás egy képen belül harmóniába kerülni. Jobban megértjük, ha részletesebben megismerjük Bartha László életművét. Azon túl, hogy autonóm képeket festett, közel száz könyvet illusztrált. (Ezen kívül díszleteket is tervezett.) Az ilyen jellegű munkáknál nélkülözhetetlen volt a természeti stúdiumok tapasztalata. Ez alkalommal azokat az illusztrációkat is kiállítjuk, amelyek eddig „rejtőzködtek”, kimaradtak a könyvekből, több még nem volt látható egyáltalán. Szó esik a kőszegi Királyvölgyben levő villáról, ahol lakott – amelyből tágas panoráma nyílt, ugyanakkor az útról mégsem volt látható. Az épület tervezője – Fritz August Breuhaus – nemzetközileg elismert jelentős építész volt, az ő munkásságához kötődik a tragikus véget ért Hindenburg léghajó belső kialakítása. A villa ablakainak eredeti, hajlított Zeiss üvegei a mai napig ámulatba ejtik a látogatót. A rendezvény meghívott vendége Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház művésze, aki Villon verseket szaval abból a kötetből, melynek fordítói között maga Weöres Sándor is szerepel. A program alatt folyamatos vetítés lesz Bartha László könyvillusztrációiból.

» Savaria MHV Múzeum


rendezvenyszhely

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizenegy + 12 =