MűTárgyEset – ISEUM: Rejtőzködő tárgyak – rejtélyes történetek (2014.02.01./15:00)

0

A szombat délutáni programban régészeti és természettudományos vizsgálat alá vesszük e tárgyat, megkeressük az ókori világítóeszközök körében a legváltozatosabb formát mutató társait. A bemutatók után lehetőség van kötetlen eszmecserére a szakemberekkel, vagy elmélázni a múlton egy csésze tea mellett és élvezni az antik háttérzenét.

  • MűTárgyEset: Rejtőzködő tárgyak – rejtélyes történetek
    A legbölcsebb madár – az egyiptomiak szent állata
  • 2014. február 1. szombat, 15:00 – 18:00 Iseum Savariense

A legkisebbeket és családjukat óegyiptomi környezetbe helyezett mesével, vidám ügyességi játékkal várjuk. Az alkotó kézműves foglalkozás során a Nílus-völgy szent íbisz madarát ábrázoló tárgyainkat is elkészítjük.

A rendezvényre a helyszínen váltható programjegy díja: 500,- Ft/fő, amely tartalmazza az alkotó foglalkozás költségét, valamint egy csésze tea illetve kávé elfogyasztásának lehetőségét.

A hónap műtárgya az Iseumban: Íbisz madár alakú bronzmécses

A 19. század végén, az evangélikus templom környékén egy nagyobb leletegyüttes részeként furcsa bronztárgy látott napvilágot: egy hosszú csőrű, lépő lábtartású gázlómadár alakban megformált mécses. A madár – elsősorban jellegzetesen görbülő csőre miatt – minden bizonnyal íbisz madarat ábrázol, így értelmezése az egyiptomi hatást tükröző antik kultúrában keresendő. A szentként tisztelt íbiszmadár alakja jól ismert az egyiptomi ikonográfiában: benne Thot istent, az írás, a tudományok – elvontan pedig minden (titkos) tudás istenalakját látták.

Információ:

Műtárgyeset_20140122_kicsi

» Savaria MHV Múzeum


rendezvenyszhely

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

egy × 3 =