Moldvai csángókkal folytatódik a táncházsorozat Szombathelyen

0

Januártól folytatódik a táncházsorozat, mely éppen egy esztendeje vette kezdetét Szombathelyen, a Nyugat-magyarországi Egyetem Zenei Tanszékén.

Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ és a Szökős Néptáncegyüttes rendezésében megvalósuló program számos különlegességgel várja az érdeklődőket 2015 első félévében – egyebek mellett moldvai csángó hagyományőrzők, valamint Berecz András és Berecz István fellépésével.

Havonta egy pénteki vagy szombati alkalommal este fél hattól gyermek táncház, majd héttől népzenei koncert, tánctanítás és szabad mulatság – ez a szombathelyi táncházak jól bevált menetrendje.

Az éppen egy évvel ezelőtt újraéledő eseménysorozat sikerét jelzi, hogy a szombathelyieken kívül a megye számos településéről, s a megyehatárokon túlról is érkeznek látogatók. A gyermektáncházakban az apróságok és a nagyobbacskák népi játékokkal és táncokkal, valamint az élő zene varázsával ismerkednek Kővári Réka táncpedagógus vezetésével. Az ifjak és felnőttek pedig alkalmanként egy-egy néprajzi táj népzenéjét és táncait ismerhetik meg a koncertek és az azt követő táncoktatások során. Az eseménysorozat szakmai programjának kialakításáért Molnár Péter örökös aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere felel, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy a táncházak a lehető legnagyobb sokszínűségében tükrözzék a Kárpát-medence népzenei és tánchagyományát. Így a programban a hazai néprajzi csoportok, az erdélyi magyarok vagy éppen a nemzetiségek táncai egyaránt szóhoz jutnak.

tanchaz_sorozat

A januárban folytatódó sorozat is ennek jegyében várja a közönséget. Kezdésképp, január 16-án a moldvai csángók hagyományai mutatkoznak meg, igazán autentikus vendégek: a pusztinai Tamás Magdolna énekes, valamint a szintén Moldvából érkező Kovács Krisztián furulyás tolmácsolásában. Előadásukban az érdeklődők betekintést nyerhetnek abba az archaikus és egyben különleges kultúrába, melyet a Kárpátok túloldalán élő csángó magyarok kisebbségi létük és a több évszázados asszimilációs hatások mellett őriztek meg. Mindebben segítségükre lesz zenekara élén Horváth Attila, a csángó népzene kiváló ismerője és gyűjtője. Koncertjük után a jelenlévők a moldvai csángók méltán népszerű – s könnyen elsajátítható – tánclépéseivel ismerkedhetnek.

Februárban a hazai táncházas világ egyik legnépszerűbb zenekara, a Dűvő Együttes koncertezik és muzsikál a táncházban, márciusban pedig a helyi hagyományok kerülnek a középpontba.

Áprilisban egy különlegesnek ígérkező műsor vezeti fel a táncházi mulatságot: a Szökős Néptáncegyüttes Berecz András Kossuth-díjas népdalénekes-mesemondóval, valamint fiával, Istvánnal, a Fölszállott a páva első versenyének győztes szólótáncosával lép együtt színpadra. A sorozatot a szervezők tervei szerint májusban az egyik legkiválóbb erdélyi cigánybanda, a Szászcsávási Zenekar fellépése zárja.

A táncházsorozat megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

három × négy =