Mire vagy képes ember? Műfajában is különleges könyv bemutatójára invitálja Szülőföld Könyvkiadó az érdeklődő közönséget az ŐrvidékHáz Irodalmi Műhely című rendezvénysorozatának következő állomására.

A bemutatásra kerülő No comment című kollázs-regény egy kortárs mű, amely cselekménye Magyarország mellett nemzetközi színtereken is játszódik. Az identitás keresés, mint napjaink életbevágóan fontos kérdését terjeszti ki különböző kultúrákra és rámutat egy lélektani értelemben is súlyos válságra, melyet részben a történelem, másrészt posztmodern világunk embertelen életritmusai és életfilozófiái generálnak. Kapkodva keresik az emberek a boldogságot, mert többségük nem rendelkezik olyan nemzeti és vallási gyökerekkel, melyek hatására szilárd jellemek és egyéniségek alakulnának ki.

Az ember olyan lény, akire a magával hozott, örökölt sajátosságok mellet, maga az „élet” pakolja rá a különféle személyesnek mondott, azzá vált, jellembeli, moralitást adó „bélyegeket”, így aztán minden emberi lény egyfajta egyedi, egyetlen kollázs-teremtmény. Mint, amikor a művész mindenféle „oda nem illő”, illetve oda illő „anyagot” pakol rá üresen tátongó farost lemezére…

Jelen mű természetesen „kortárs”, nagyon is az, sőt, beleugrik a már csaknem létező „poszt-jövő” világaiba is, ahová az egyének (sokszor csak egyedek…), mint gazdáik a kutyáikat, úgy húzzák maguk után felmenőik és közvetlen nemzőik múltját, egy történelemnek is nevezett, jobbára embergyilkos rettenetet…Ebben a történelmi időutazásban is kibontakozik – Amerikától Japánig – a szereplők igazi mai sorsa, melyre leginkább a kétségbeesett önmagam-keresés, hazátlanság-érzet, teljes tanácstalanság nyomra rá bélyegét, ami bizonyos szituációkban néha kabaréba csap át.

Minden egyes szereplő egy jel; egy önmagát felmutató, magányosan vergődő lelki romhalmaz. Világregény; amerikai, német, magyar és japán tragédiákkal, híres írók, gondolkodók, rockzenei dalszövegek megidézésével mutatja meg, hogy miféle világban is élünk, és mindez hová is vezethet…Mindeközben versek és széppróza…

Közreműködők:

  • Sülyi Péter – költő, dramaturg, rendező, az Omega együttes szövegírója
  • Huzella Péter – Kossuth díjas zeneszerző, gitáros, énekes
  • Seregély Krisztina – énekművész
  • Kuzsnér Péter – zongoraművész

Időpont: 2019. szeptember 12. (csütörtök) 17 óra
Helyszín: ŐrvidékHáz ( Szombathely 11-es Huszár u. 40.)

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizennégy + tizenöt =