Memento mori (1.): Megőrzött tincsek (+18)

0

A hajtincsek ajándékozása régi eredetű szokás, divattá azonban a 19. században vált, hogy elhunyt szeretteik haját megőrizték, ékszerek készítésére használták fel a gyászolók.

Kissé talán morbid szokásnak tűnik, de a korabeli rokonság így próbálta megőrizni a szeretett családtag emlékét a 19. század második felétől tömegesen elérhető fotózás mellett. Számos olyan uralkodóról, kiemelkedő történelmi személyiségről tudunk, akinek hajtincsét sikerült megőrizni az utókor számára.

Marilyn Monroe (Forrás: www.gottahaverockandroll .com)
Marilyn Monroe
(Forrás: www.gottahaverockandroll.com)

Ezeket a tincseket elsősorban medálba foglalva őrizték meg, de elterjedt a hajból készül karkötők, nyakpántok és más, bonyolult szövési és fonási technikákkal megalkotott ékszerek, képek és szoborszerű alkotások elkészítése is.  A hajtincsek ajándékozása régi eredetű szokás, divattá azonban a 19. században vált, hogy elhunyt szeretteik haját megőrizték, ékszerek készítésére használták fel a gyászolók. Kissé talán morbid szokásnak tűnik, de a korabeli rokonság így próbálta megőrizni a szeretett családtag emlékét a 19. század második felétől tömegesen elérhető fotózás mellett.

Marie Antoinette (Forrás: iridescent.doublerainbow.tumblr.com)
Marie Antoinette
(Forrás: iridescent.doublerainbow.tumblr.com)

Számos olyan uralkodóról, kiemelkedő történelmi személyiségről tudunk, akinek hajtincsét sikerült megőrizni az utókor számára. Ezeket a tincseket elsősorban medálba foglalva őrizték meg, de elterjedt a hajból készül karkötők, nyakpántok és más, bonyolult szövési és fonási technikákkal megalkotott ékszerek, képek és szoborszerű alkotások elkészítése is.

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

2 × egy =